Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Urbi et orbi al Sanctității Sale Francisc - Crăciun 2017

Iubiți frați și surori, Crăciun fericit!

La Betleem, din Fecioara Maria, s-a născut Isus. Nu s-a născut prin voință umană, ci prin darul de iubire al lui Dumnezeu Tatăl, care "atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unicul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16).

Acest eveniment se reînnoiește astăzi în Biserică, peregrină în timp: credința poporului creștin retrăiește în liturgia Crăciunului misterul lui Dumnezeu care vine, care asumă trupul nostru muritor, care se face mic și sărac pentru a ne mântui. Și asta ne umple de emoție, pentru că este prea mare duioșia Tatălui nostru.

Primii care văd gloria umilă a Mântuitorului, după Maria și Iosif, au fost păstorii din Betleem. Au recunoscut semnul vestit lor de către îngeri și l-au adorat pe Prunc. Acei oameni umili dar vigilenți sunt exemplu pentru credincioșii din orice timp care, în fața misterului lui Isus, nu se scandalizează de sărăcia sa, ci, asemenea Mariei, se încred în cuvântul lui Dumnezeu și contemplă cu ochi simpli gloria sa. În fața misterului Cuvântului făcut trup, creștinii din orice loc mărturisesc, cu cuvintele evanghelistului Ioan: "Am văzut gloria lui, glorie ca a unicului născut din Tatăl, plin de har și de adevăr" (1,14).

Astăzi, în timp ce asupra lumii suflă vânturi de război și un model de dezvoltare de acum depășit continuă să producă degradare umană, socială și ambientală, Crăciunul ne amintește de semnul Pruncului, și ne cheamă să-l recunoaștem pe fețele copiilor, în special ale celor pentru care, ca pentru Isus, "nu este loc de găzduire" (Lc 2,7).

Să-l vedem pe Isus în copiii din Orientul Mijlociu, care continuă să sufere datorită întețirii tensiunilor dintre israelieni și palestinieni. În această zi de sărbătoare să invocăm de la Domnul pacea pentru Ierusalim și pentru toată Țara Sfântă; să ne rugăm pentru ca între părți să prevaleze voința de a relua dialogul și să se poată ajunge în sfârșit la o soluție negociată care să permită coexistența pașnică a două state în cadrul granițelor concordate între ele și recunoscute internațional. Domnul să susțină și efortul celor care în comunitatea internațională sunt animați de buna voință de a ajuta acea martirizată țară ca să găsească, în pofida obstacolelor grave, înțelegerea, dreptatea și siguranța pe care le așteaptă de timp îndelungat.

Să-l vedem pe Isus pe fețele copiilor sirieni, încă marcați de războiul care a însângerat țara în acești ani. Fie ca iubita Sirie să-și regăsească în sfârșit respectarea demnității fiecărei persoane, printr-o angajare comună de a reconstrui țesutul social independent de apartenența etnică și religioasă. Să-l vedem pe Isus în copiii din Irak, încă rănit și divizat de ostilitățile care l-au caracterizat în ultimii cincisprezece ani, și în copiii din Yemen, unde este în desfășurare un conflict în mare parte uitat, cu profunde implicații umanitare asupra populației care îndură foamea și răspândirea de boli.

Să-l vedem pe Isus în copiii din Africa, mai ales în cei care suferă în Sud Sudan, în Somalia, în Burundi, în Republica Democratică din Congo, în Republica Centrafricană și în Nigeria.

Să-l vedem pe Isus în copiii din toată lumea unde pacea și siguranța sunt amenințate de pericolul de tensiuni și noi conflicte. Să ne rugăm ca în peninsula coreeană să se poată depăși contrapozițiile și să se mărească încrederea reciprocă în interesul întregii lumi. Pruncului Isus să-i încredințăm Venezuela pentru ca să poată relua o confruntare senină între diferitele componente sociale în folosul întregului popor venezuelean iubit. Să-l vedem pe Isus în copiii care, împreună cu familiile lor, îndură violențele conflictului din Ucraina și gravele sale repercusiuni umanitare și să ne rugăm pentru ca Domnul să dea cât mai curând pacea acelei iubite țări.

Să-l vedem pe Isus în copiii ai căror părinți nu au un loc de muncă și cu greu oferă copiilor un viitor sigur și senin. Și în cei cărora le-a fost furată copilăria, obligați să muncească încă de mici sau înrolați ca soldați de către mercenari fără scrupule.

Să-l vedem pe Isus în copiii mulți constrânși să părăsească propriile țări, să călătorească singuri în condiții inumane, pradă ușoară a traficanților de ființe umane. Prin ochii lor vedem drama atâtor migranți forțați care își pun în pericol chiar și viața pentru a înfrunta călătorii extenuante care uneori se sfârșesc în tragedie. Îl revăd pe Isus în copiii pe care i-am întâlnit în timpul ultimei mele călătorii în Myanmar și Bangladesh și doresc ca și comunitatea internațională să nu înceteze să se străduiască pentru ca demnitatea minorităților prezente în regiune să fie tutelată așa cum se cuvine. Isus cunoaște bine durerea de a nu fi primit și truda de a nu avea un loc unde să-și poată rezema capul. Inima noastră să nu fie închisă așa cum au fost casele din Betleem.

Iubiți frați și surori,

Și nouă ne este indicat semnul Crăciunului: "un prunc înfășat în scutece..." (Lc 2,12). Ca Fecioara Maria și sfântul Iosif, ca păstorii din Betleem, să primim în Pruncul Isus iubirea lui Dumnezeu făcut om pentru noi, și să ne angajăm, cu harul său, să facem lumea noastră mai umană, mai demnă de copiii de astăzi și de mâine.

* * *

[după binecuvântare]

Vouă, iubiți frați și surori, veniți din orice parte a lumii în această Piață, și celor care din diferite țări sunteți în legătură prin radio, televiziune și celelalte mijloace de comunicare, adresez urarea mea cordială.

Nașterea lui Cristos Mântuitorul să reînnoiască inimile, să trezească dorința de a construi un viitor mai fratern și solidar, să aducă tuturor bucurie și speranță. Crăciun fericit!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat