Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi și dorința de Euharistie

De Paolo Affatato

La Crăciun visul lui Asia Bibi este să primească Euharistia. Femeia care, nevinovată, va petrece pentru al nouălea an consecutiv Crăciunul în spatele gratiilor, acuzată pe nedrept de blasfemie și condamnată la moarte, "este puternică în trup și în spirit", și are mare dorință de acea "hrană spirituală", aliment pentru sufletul credinciosului. Povestește asta la Vatican Insider Joseph Nadeem, responsabil al Renaissance Education Foundation din Lahore, care se îngrijește de recursul legal al lui Asia, ajuns la al treilea grad în fața Curții Supreme, și care garantează ospitalitate familiei femeii și instruire pentru copiii săi.

În ultimele săptămâni Nadeem a primit mai multe permise pentru a o vizita pe Asia, în închisoarea feminină Multan. Cu el soțul Ashiq, cele două fiice Eisham și Esha și, în urmă cu o lună circa, și avocatul său, musulmanul Saifool Malook. "A vedea această femeie, închisă de peste opt ani, în stare bună de sănătate fizică, dar și însuflețită de credință, curaj, vitalitate a spiritului, este o adevărată minune", afirmă Nadeem.

El și cei din familie au avut ocazia de a vedea și în ajunul Crăciunului, împărtășind cu ea o întâlnire de circa 40 de minute, marcată de dialog și de o emoționată îmbrățișare, dar și de un moment de sărbătoare și de urări, însoțite de o prăjitură de Crăciun (această excepție este permisă numai pentru sărbători speciale).

Nu a lipsit, afirmă Nadeem, o rugăciune comună. Credința este fundamentul solid care sprijină viața unei femei care, la 50 de ani, a petrecut aproape un deceniu din existența sa în închisoarea solitară, privată de relații umane dar însoțită constant de relația cu Dumnezeu, devenită, zi după zi, tot mai puternică și profundă. Așa încât astăzi cei din familia lui Asia sunt uimiți să constate că - paradox al credinței - însăși femeia e cea care-i încurajează și îi susține (și nu invers, cum s-ar aștepta). Ea e cea care șterge lacrimile celor două fiice care simt golul lipsei mamei; ea e cea care vorbește despre "drumul providențial al lui Dumnezeu" în istoria sa; ea e cea care-i asigură pe toți cu privire la rezultatul procesului care o privește, întărită de convingerea că "Dumnezeu nu mă abandonează".

Acest Crăciun este marcat și de o dorință pe care timp de mulți ani Asia a purtat-o în inimă și pe care astăzi o exprimă fără temeri: femeia cere vizita unui preot care s-o poată spovedi și să-i dăruiască Euharistia. "I-am spus că Biserica catolică din Pakistan celebrează Anul Euharistiei, după cum se vede din posterele care sunt în fața tuturor Bisericilor catolice", explică Nadeem. Asia a exprimat această dorință pentru a alimenta comuniunea cu un Dumnezeu care astăzi se întrupează în viața sa de nevinovată persecutată.

Și apoi nu poate să nu ceară papei Francisc și tuturor creștinilor din lume să se roage pentru ea, pentru mântuirea sa și pentru libertatea sa. În marea sa credință, Asia crede cu fermitate în forța rugăciunii și în sprijinul tuturor credincioșilor, care la orice latitudine, pot s-o încredințeze în brațele atotputernice ale Celui Preaînalt. Acea îmbrățișare a Tatălui ceresc, alături de îmbrățișarea virtuală a întregii omeniri care este aproape de ea, are puterea de a alina suferința sa, de a o purifica și de a o răscumpăra. Acesta este spiritul euharistic cu care Asia Bibi trăiește închiderea sa. Ca "mielul condus la înjunghiere", relatat de profetul Isaia, care, figură a lui Cristos, "nu și-a deschis gura" împotriva persecutorilor săi nici nu alimentează sentimente de răzbunare, ură sau supărare.

"Credincioșii catolici din Pakistan înfruntă multiple provocări, cu caracter social, cultural și religios. În acest cadru, Anul Euharistiei va fi izvor de plinătate de viață și de bucurie", a explicat arhiepiscopul Joseph Arshad, numit recent de papa Francisc la conducerea arhidiecezei de Islamabad-Rawalpindi și președinte al Conferinței Episcopale Catolice din Pakistan. Anul Euharistiei, deschis la 25 noiembrie cu o solemnă celebrare euharistică la Karachi, "va fi pentru catolicii din Pakistan un moment de creștere spirituală și de reînnoire interioară, pentru a împărtăși iubirea lui Cristos cu toată omenirea și pentru a reînnoi slujirea față de țara noastră".

Papa Francisc, într-un mesaj trimis pentru acea ocazie, i-a invitat pe cei botezați "să trăiască o împărtășire mai profundă a misterului morții și învierii lui Cristos, în așa fel încât să ofere o mărturie și mai puternică despre prezența Domnului în Pakistan". Asia Bibi se oglindește pe deplin și se întrupează în aceste cuvinte. Și, în primele zile din noul an, ar putea avea plăcuta surpriză a unui preot care vine ca să-i dăruiască Euharistia.

(După Vatican Insider, 24 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat