Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul regăsit al creștinilor din Mosul

De Giorgio Bernardelli

Există locuri și locuri pentru o renaștere. Și cea celebrată în această dimineață printre pietrele încă rănite al vechii biserici "Sfântul Paul" din Mosul este cu totul specială. De fapt după trei ani și jumătate în acest ajun de Crăciun se celebrează din nou solemn o liturghie în inima orașului pe care ISIS îl ridicase la rangul de capitală proprie. Patriarhul caldeean Louis Raphael Sako a fost cel care a prezidat-o împreună cu vicarul său Shlemon Warduni și cu episcopul siro-catolic de Mosul, Petros Mouche, precum și în prezența episcopului siro-ortodox Nicodemus Daoud Sharaf. Diferitele fețe ale creștinismului irakian reunite împreună pentru un Crăciun care este un simbol puternic în orașul din care așa-numitul califat îi alungase pe creștini, trasând litera "Nun" de la "nazarineni" pe ușile caselor lor.

Au fost o sută de persoane adunate cu această ocazie în biserica "Sfântul Paul", una dintre multele biserici din Mosul care din punct de vedere istoric era inima creștinismului irakian. Printre cei prezenți era desigur și o reprezentanță a primelor șaptezeci de familii creștine care s-au întors după eliberarea de ISIS, mică avangardă curajoasă față de celelalte sute care - victime ale purificării etnice din vara anului 2014 - încă trăiesc exilați din orașul lor. Însă la liturghie au luat parte și autoritățile irakiene, lideri tribali, conducători militari și mulți alți concetățeni de credință islamică. Un moment public, așadar, pentru a exprima dorința ca Mosul să regăsească în curând toate bisericile sale și comunitățile creștine care au aici rădăcini foarte vechi. Și foarte semnificativ este faptul că - în zilele trecute - cei care au îndepărtat material ruinele pe care ISIS le-a lăsat în urma sa la "Sfântul Paul" și au curățat interiorul bisericii au fost un grup de tineri musulmani; un gest pe care patriarhul Sako n-a ezitat să-l sublinieze în omilia sa.

După trei ani de întuneric există voință de Crăciun la Mosul: în biserica "Sfântul Paul" încă lipsesc ferestrele și pe ziduri este atârnată imaginea episcopului caldeean Paulos Faraj Raho, răpit și ucis în 2008 și devenit simbol și al tuturor suferințelor care au urmat. Nu ultima tributul de sânge foarte dur pe care ofensiva militară pentru eliberarea orașului l-a lăsat în urma sa și pe care un raport din aceste zile l-a estimat la 10 mii de victime printre civili. Însă astăzi, cel puțin în biserica regăsită, pietrele smulse cu intenția de a distruge au ajuns să compună peștera ieslei. Și blogul Mosul Eye - glasul care cu mare curaj în timpul ororii lui ISIS din interior a continuat să relanseze glasul din Mosul care nu se pleca în fața califatului - a documentat că și în alte zone ale orașului au apărut din nou pomii de Crăciun. Asociindu-se la invitația adresată creștinilor ca să se întoarcă în orașul lor.

Mici semne de speranță, într-un context care rămâne oricum dificil și încărcat cu mari incertitudini. Pentru aceasta, în omilia sa patriarhul Sako n-a ezitat să relanseze provocarea unității între diferitele componente ale Irakului de astăzi, depășind tentația sectarismului și a răzbunărilor. "Suntem reuniți aici ca să ne rugăm pentru pacea și stabilitatea în acest oraș antic, în țara noastră și în lumea întreagă - a spus prelatul -. De aici facem apel la toți musulmanii să-și facă auzit glasul, pentru a stinge întunericul extremismului, al discriminării și al conflictului, pentru a promova pacea, toleranța, iubirea, fraternitatea și demnitatea. Este ceea ce acești tineri musulmani au făcut restituindu-ne această biserică; îi invităm pe tinerii creștini, yazidi și cei care aparțin celorlalte minorități să se unească cu ei. Această solidaritate - a încheiat Sako - ne face să sperăm că toți cei risipiți pot să se întoarcă la Mosul și să trăiască în pace".

(După Vatican Insider, 24 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat