Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (24 decembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică ce precede imediat Crăciunul, ascultăm Evanghelia Bunei Vestiri (cf. Lc 1,26-38).

În acest text evanghelic putem observa un contrast între promisiunile îngerului și răspunsul Mariei. Acest contrast se manifestă în dimensiunea și în conținutul expresiilor celor doi protagoniști. Îngerul îi spune Mariei: "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus. Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt și Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său; și va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârșit" (v. 30-33). Este o lungă revelație, care deschide perspective nemaiauzite. Pruncul care se va naște din această umilă tânără din Nazaret va fi numit Fiul Celui Preaînalt: nu este posibil să se conceapă o demnitate mai înaltă decât aceasta. Și după întrebarea Mariei, cu care ea cere explicații, revelația îngerului devine și mai detaliată și surprinzătoare.

În schimb, răspunsul Mariei este o frază scurtă, care nu vorbește despre bucurie, nu vorbește despre privilegiu, ci numai despre disponibilitate și despre slujire: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (v. 38). Și conținutul este diferit. Maria nu se exaltă în fața perspectivei de a deveni chiar mama lui Mesia, ci rămâne modestă și exprimă propria adeziune la proiectul Domnului. Maria nu se laudă. Este umilă, modestă. Rămâne ca întotdeauna.

Acest contrast este semnificativ. Ne face să înțelegem că Maria este cu adevărat umilă și nu încearcă să se arate. Recunoaște că este mică în fața lui Dumnezeu și este mulțumită să fie așa. În același timp, este conștientă că de răspunsul său depinde realizarea proiectului lui Dumnezeu, că deci ea este chemată să adere la el cu toată ființa sa.

În această circumstanță, Maria se prezintă cu o atitudine care corespunde perfect cu aceea a Fiului lui Dumnezeu când vine în lume: El vrea să devină Slujitorul Domnului, să fie în slujba omenirii pentru a îndeplini proiectul Tatălui. Maria spune: "Iată slujitoarea Domnului"; iar Fiul lui Dumnezeu, intrând în lume, spune: "Iată, eu vin [...] ca să fac voința ta, Dumnezeule" (Evr 10,7.9). Atitudinea Mariei oglindește pe deplin această declarație a Fiului lui Dumnezeu, care devine și fiu al Mariei. Astfel, Sfânta Fecioară Maria se revelează colaboratoare perfectă a proiectului lui Dumnezeu și se revelează și discipolă a Fiului său, iar în Magnificat va putea proclama că "Dumnezeu i-a înălțat pe cei smeriți" (Lc 1,52), deoarece cu acest răspuns al său umil și generos a obținut o bucurie preaînaltă și chiar o glorie preaînaltă.

În timp ce o admirăm pe Mama noastră pentru acest răspuns al său la chemarea și la misiunea lui Dumnezeu, să-i cerem ei să ajute pe fiecare dintre noi să primim proiectul lui Dumnezeu în viața noastră, cu umilință sinceră și generozitate curajoasă.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În așteptarea în rugăciune a nașterii lui Isus, Principele păcii, să invocăm darul păcii pentru toată lumea, în special pentru populațiile care suferă mai mult din cauza conflictelor aflate în desfășurare. Reînnoiesc îndeosebi apelul meu pentru ca, acum cu ocazia Sfântului Crăciun, persoanele sechestrate - preoți, călugări și călugărițe și credincioși laici - să fie eliberate și să se poată întoarce la casele lor. Să ne rugăm pentru ele.

Doresc să asigur rugăciunea mea și pentru populația din insula Mindanao, în Filipine, lovită de o furtună care a provocat numeroase victime și distrugeri. Dumnezeu cel milostiv să primească sufletele răposaților și să-i întărească pe cei care suferă datorită acestei calamități. Să ne rugăm pentru acești oameni.

Vă salut cu afect pe voi toți, credincioși romani și pelerini veniți din diferite țări, familii, grupuri parohiale, asociații.

În aceste ore care ne despart de Crăciun, vă îndemn: găsiți câteva momente pentru a vă opri în tăcere și în rugăciune în fața ieslei, pentru a adora în inimă misterul adevăratei Nașteri, aceea a lui Isus, care se apropie de noi cu iubire, umilință și duioșie.

Și, în acele momente, amintiți-vă să vă rugați și pentru mine. Mulțumesc! Duminică frumoasă și poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat