Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumina păcii de la Betleem la Iași

În catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc, vineri, 22 decembrie 2017, în cadrul sfintei Liturghii, "Ceremonialul oferirii Luminii Păcii de la Betleem". Și în acest an lumina de la Betleem a fost adusă de cercetași.

Centrul zilei de 22 decembrie 2017 a fost, pentru mulți cercetași din Moldova, Isus Cristos, cel simbolizat de Lumina păcii de la Betleem. De fapt, așa cum orice bec și orice lumânare are o sursă, un izvor, la fel lumina spirituală a fiecărei persoane are nevoie de un izvor, de o sursă și prin Cristos, Lumina lumii, Dumnezeu le oferă pe toate acestea. De aceea, de mai mulți ani, cercetașii aprind lumina la grota din Betleem și o aduc celorlalți pentru a reînnoi în ei și în ceilalți relația cu Isus Cristos care dă lumina credinței, lumina păcii și lumina iubirii, dând vigoare și putere nouă luminii spirituale din sufletele și viața iubitorilor de lumină.

Așa cum orice aventură cercetășească începe în numele lui Dumnezeu și cu deviza "Gata oricând", tot așa cercetașii au spus un "Da" hotărât participării lor la Ceremonialul "Lumina Păcii". Descrierea într-un singur cuvânt al acestei zile nu poate găsi altul mai potrivit decât acela de "lumină". În mesajul său, Preasfințitul Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie și a "împărțit lumina", folosind chiar deviza cercetașilor i-a trimis să fie purtători de lumină în comunități, familii și societate.

În predica ținută, preotul Leonard Farcaș, după ce i-a chemat pe participanți să verifice cum este lumina spirituală din inimi, a propus să găsească la Isus susținere și vigoare. Au răsunat în unele suflete cuvintele Micului Prinț care spunea la un moment dat că "lămpile trebuie protejate, o pală de vânt le poate stinge..." Pentru că, păcatul poate stinge sau înăbuși lumina spirituală, spovada este cea mai bună soluție, iar Evanghelia și Liturghia cele mai puternice ajutoare. În locul confortului și al comodității cercetașii fideli convingerilor scout, au fost îndemnați să aleagă o viață plină de aventură, cu bocancii în picioare, să nu fie leneși, să caute mereu adevărul, cu pași mici, dar siguri, purtând lumina divină și celorlalți.

O zi cu totul specială, o zi caracterizată de zâmbete și emoții puternice, o zi a regăsirii lui Dumnezeu ieșind din întunericul păcatului pentru a ne bucura ca și Maria de lucrurile mari pe care Dumnezeu le face pentru noi. În această zi, cercetașii și asistenții spirituali prezenți la celebrare, ca mesageri ai luminii lui Isus, au ales să "militeze" pentru lumină căci ea va triumfa în pofida întunericului și a păcatului. Desigur, lumina își va dovedi victoria în noi prin faptele bune, prin iubire, dacă Dumnezeu va trăi în noi. Cât adevăr este în aceste reflecții. Isus dorește același lucru de la noi, dar nu metaforic vorbind. El dăruiește lumina ca oamenii să devină lumină, ca să fie slujitori ai păcii, să ofere celorlalți bunătate, seninătate ca niște făclii aprinse pentru veșnicie de virtuți, de haruri și daruri sfinte.

Colindele au dovedit bucuria cercetașilor de a fi în Biserică și de a fi alături de episcopii diecezei, iar grija lor ca lumina aprinsă să nu se stingă în felinare și în inimii sunt modalități de a trăi Crăciunul și de a-l urma pe Emanuel, Dumnezeu cu noi.

"Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și gândurile voastre în Cristos Isus" (Fil 4,7).

Gabriela Băcăoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie: Lumina păcii de la Betleem la Iași. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat