Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Pizzaballa: "Politică, nu saloane, pentru Ierusalim"

De Giorgio Bernardelli

"Politica este marea absentă din acest moment". Se discută de multe zile despre declarația lui Donald Trump despre Ierusalim capitală a Israelului; pentru mâine este așteptat la adunarea generală ONU și votul despre rezoluția de condamnare pe care Statele Unite au blocat-o la consiliul de securitate. Însă administratorul apostolic, monseniorul Pierbattista Pizzaballa, îi dezorientează pe jurnaliștii veniți la patriarhia latină din Ierusalim pentru obișnuita conferință de presă de Crăciun: dincolo de cuvinte, politica în toate acestea nu există. "Nu știm dacă și ce anume se coace în cancelariile țărilor care decid viitorul nostru - explică Pizzaballa - dar în contextul nostru politica, aceea care indică perspective și schițează viitorul, este absentă. Și acest lucru este izvor de frustrare și dezorientare. Avem nevoie de politică, nu aceea de salon, ci aceea care știe să traducă în alegeri concrete în teritoriu așteptările popoarelor respective.

Este în mod tradițional turul de orizont în ansamblu asupra vieții comunităților de rit latin din Țara Sfântă conferința de presă de Crăciun la Ierusalim. Dar nu se poate desigur să nu se confrunte cu tensiunile din aceste săptămâni.

Administratorul apostolic reia cuvintele clare rostite deja de papa și de conducătorii Bisericilor creștine în aceste săptămâni: trebuie ocrotit status quo-ul Orașului Sfânt, respectând rezoluțiile ONU și evitând "soluții unilaterale care îndepărtează pacea". Pentru aceasta Pizzaballa reînnoiește dorința ca "violența din aceste zile să înceteze complet și să se poată continua să se discute legitim despre Ierusalim în cadrul nu numai politic, ci și religios și cultural". Se strâmbă în fața întrebărilor jurnaliștilor care-l întreabă cum se vor comporta Bisericile creștine dacă în vizită la Sfântul Mormânt ar trebui să ajungă vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, care a amânat pentru ianuarie călătoria sa la Ierusalim ("problema este complexă, niciunui pelerin nu i se poate nega accesul la locurile sfinte").

Însă când cere ca în acest oraș să se întoarcă politica, Pizzaballa are în minte cu totul altceva. "Populațiile noastre sunt sătule de violență, care n-a dus la niciun rezultat - povestește el. În schimb sunt însetate de dreptate, de drepturi, de adevăr. Par afirmații generice și retorice, dar în acest context al nostru au o repercusiune concretă și precisă în viața zilnică, în mutări și în libertatea de mișcare, în permise, în reîntregirile familiale și în viața zilnică a tuturor familiilor creștine".

Patriarhia însoțește cu slujirea sa viața zilnică. Administratorul apostolic vorbește despre dificultățile de gestionare care au dus la numirea sa: "O societate de consultanță, Deloitte, ne însoțește în restructurarea și în reorganizarea administrativă, care va continua tot anul acesta pastoral". Explică și că Biserica latină din Ierusalim a ales ca prioritate pastorală să se focalizeze asupra temei familiei. Amintește inaugurarea restaurărilor la capela Sfântului Mormânt ca un "eveniment care în urmă cu câțiva ani ar fi părut imposibil și care în schimb a marcat un punct de neîntoarcere" în relațiile ecumenice dintre Biserici.

Vorbește despre un boom în pelerinaje înregistrat în 2017: "Am asistat aproape la o dublare a prezenței pelerinilor în Țara Sfântă", povestește el. Nu fără a adăuga imediat, însă, preocuparea pentru anulările venite în aceste zile, după imaginile cu violențele. O reacție emotivă și complet nemotivată: "Îi invităm pe pelerini să viziteze Țara Sfântă și Iordania fără teamă, pentru că nu este niciun pericol - explică administratorul apostolic al patriarhiei. Și prezența pelerinilor, în afară de a fi o importantă experiență de credință, este și o frumoasă exprimare de solidaritate față de atâția (creștini sau nu) care lucrează în domeniul turismului religios".

În sfârșit invitația de a privi și momentele de criză pornind de la misterul Crăciunului: "Dumnezeu se arată și intră în istoria omului, nu cu o veste de judecată, imagini de nenorocire și de pedeapsă - reflectă Pizzaballa -. Dacă ar fi făcut așa, ar fi fost clar că scopul său era acela de a ne cuceri, de a ne subjuga, ca un puternic oarecare al pământului. În schimb Dumnezeu vine cu o simplă veste de bucurie". Și asta indică un drum și pentru creștinii din Ierusalim astăzi: "Dificultățile din aceste zile, dificultățile din totdeauna, setea de dreptate, foamea de demnitate - conclude Pizzaballa - nu ne împiedică să reîncepem, nu sting bucuria noastră, nici determinarea noastră să colaborăm pentru a îmbunătăți lumea noastră, să lucrăm pentru apărarea vieții, cea simplă a credincioșilor noștri, a familiilor noastre și a comunităților noastre călugărești".

(După Vatican Insider, 20 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat