Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Întâlnire cu toți angajații Sfântului Scaun și ai statului Cetatea Vaticanului, însoțiți de rude (21 decembrie 2017)

Bună ziua!

Înainte de toate, aș vrea să mulțumesc. Să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru munca pe care o faceți aici înăuntru. Fiecare are munca sa, o cunoaște... Există și echipe de muncă, în Vatican... Această muncă este aceea care face să funcționeze aceste "tren" care este Vaticanul, Sfântul Scaun, care pare atât de greu, atât de mare, cu atâtea probleme, atâtea lucruri... Și fiecare dintre voi dă ceea ce este mai bun din sine pentru a face această muncă. Eu sunt conștient că fără munca voastră... - unul dintre voi îmi spunea că lucrează aici de 43 de ani; câtă amintire! - fără munca pe care voi o faceți, lucrurile n-ar merge bine și asta înseamnă că munca Bisericii n-ar merge bine, nu s-ar putea face atâta muncă pentru predicarea Evangheliei, pentru a ajuta atâția oameni, pe bolnavi, școlile, atâtea lucruri... Voi sunteți o parte din acest "lanț" care duce înainte munca noastră de Biserică.

Primul cuvânt pe care aș vrea să vă spun este muncă. Dar nu pentru a vă spune: munciți mai mult, grăbiți-vă! Nu, nu, pentru vă spune mulțumesc. Însă în Vatican, vorbind despre muncă, există și o problemă. O doamnă dintre voi a intrat și arătând un tânăr a spus: "Ajutați-i pe muncitorii precari". Alaltăieri am avut o reuniune cu cardinalul Marx, care este președintele Consiliului Economiei, și cu mons. Ferme, secretarul, și am spus: "Nu vreau muncă la negru în Vatican". Vă cer scuze dacă asta încă există. Vestitul articol 11, care este un articol valabil pentru o probă, dar o probă de unul sau doi ani, nu mai mult. Așa cum am spus că nu trebuie lăsat nimeni fără loc de muncă, adică să fie concediat, afară de cazul în care există un alt loc de muncă în afară pentru aranjarea sa, sau ca să existe un acord care să fie potrivit pentru persoană, așa spun: trebuie să muncim aici înăuntru pentru ca să nu fie munci sau muncitori precari. Este și o problemă de conștiință pentru mine, pentru că nu putem învăța doctrina socială a Bisericii și apoi să facem aceste lucruri care nu merg bine. Se înțelege că pentru un anumit timp trebuie încercată o persoană, e adevărat, se încearcă un an, poate doi, dar opriți-vă. Fără munca la negru. Aceasta este intenția mea. Voi ajutați-mă, ajutații-și pe superiori, cei care depind de Guvernatorat, pe cardinal, pe secretar, ajutați-i să rezolve aceste probleme ale Sfântului Scaun: muncile precare încă există.

Deci, primul cuvânt este muncă, pentru a mulțumi, a vorbi despre munca precară precum și, un ultim lucru: munca este drumul vostru de sfințenie, de fericire, de creștere. Astăzi, probabil, blestemul cel mai urât care există este de a nu avea loc de muncă. Și atâția oameni - voi cunoașteți atâția, cu siguranță - nu au loc de muncă. Pentru că locul de muncă ne dă demnitate, iar siguranță locului de muncă ne dă demnitatea. Eu nu vreau să spun numele, dar în ziare le veți găsi. Astăzi am văzut într-un ziar aceste două probleme, de la două firme importante, aici în Italia, care sunt în pericol, și pentru a salva viața, trebuie "raționalizată" - acela este cuvântul - munca și concediate 3-4 mii de persoane. Este urât acest lucru, foarte urât. Pentru că se pierde demnitatea. Și aceasta este o problemă nu numai aici, în Vatican, sau în Italia sau în Europa: este o problemă mondială. Este o problemă care depinde de atâția factori în lume. A păstra locul de muncă și a avea demnitate, a duce pâinea acasă: "O aduc eu, pentru că o câștig eu. Nu pentru că trec pe la Caritas ca s-o iau, nu. O câștig eu". Aceasta este demnitate. Astfel, locul de muncă. Mulțumesc. Ajutați-i pe superiori să pună capăt situațiilor de muncă să nu reglementeze și să păstrați locul de muncă pentru că este demnitatea voastră. Aș spune: păstrați locul de muncă, dar faceți bine asta! Acest lucru e important!

Al doilea cuvânt care îmi vine în minte să fă spun este: familie. Eu aș vrea să vă spun cu sinceritate: cînd eu aflu că o familie a voastră este în criză, că sunt copii care se neliniștesc pentru că văd că familia este... o problemă, eu sufăr. Dar lăsați-vă ajutați. În Guvernatorat am voit ca secretarul general să fie episcop pentru ca să aibă această dimensiune pastorală. Vă rog, salvați familiile. Eu știu că nu este ușor, că există probleme de personalitate, probleme psihologice, probleme... atâtea probleme într-o căsătorie. Dar încercați să cereți ajutor din timp, să păstrați familiile. Eu știu că printre voi sunt unii despărțiți; știu asta și sufăr, sufăr cu voi... viața a mers așa. Dar aș vrea să vă și ajut, în asta; lăsați-vă ajutați. Dacă lucrul s-a făcut, cel puțin să nu sufere copiii; pentru că atunci când părinții se ceartă, copiii suferă, suferă. Și un sfat pe care vi-l dau: niciodată să nu vă certați în fața copiilor. Niciodată. Pentru că ei nu înțeleg. A păstra familia. Și pentru aceasta voi îl aveți aici pe mons. Verges precum și pe capelani; vă vor spune unde să mergeți pentru a fi ajutați. Familia: aceasta este bijuteria mare, pentru că Dumnezeu ne-a creat familie. Imaginea lui Dumnezeu este căsătoria, bărbat și femeie, rodnici: "înmulțiți-vă", faceți copii, mergeți înainte. Eu am fost bucuros, astăzi, când am văzut atâția, atâția copii aici. Este o familie. A păstra familia este al doilea cuvânt care-mi vine în minte.

Al treilea cuvânt care-mi vine în minte - poate că vreunul dintre voi va vrea să-mi spună: "Mai termină cu asta!" - este un cuvânt care apare des: bârfele. Probabil că greșesc... în Vatican nu se bârfește... probabil, nu știu... Îmi spunea unul dintre voi, un muncitor dintre voi, într-o zi în care eu predicasem despre bârfe, și el a venit la Liturghie cu soția, mi-a zis: "Părinte, dacă nu se bârfește, în Vatican, rămânem izolați". Gândiți-vă, gândiți-vă! Voi ați auzit ce anume spune despre bârfe: bârfitorul este un terorist, pentru că face precum teroriștii: aruncă bomba, pleacă, bomba explodează și dăunează atâtor altora, cu limba, acea bombă. Nu faceți terorism! Nu faceți terorismul bârfelor, vă rog. Acesta este al treilea cuvânt care-mi vine.

Dar cineva ar putea să-mi spună: "Părinte, dați-ne un sfat: cum să facem pentru a nu bârfi?". Mușcă-ți limba! Cu siguranță se va umfla, dar vei face bine să nu bârfești. Bârfele, chiar și ale unor persoane care trebuie să dea exemplu și nu, nu-l dau.

Și aici, al patrulea cuvânt pe care aș vrea să-l spun: iertare. "Iertare" și "scuze". Pentru că noi nu dăm întotdeauna exemplu bun; noi - vorbesc despre "fauna clericală" - noi [zâmbește] nu dăm mereu exemplu bun. Există în viață greșeli pe care le facem noi clericii, păcate, nedreptăți, sau uneori îi tratăm rău pe oameni, un pic nevrotici, nedreptăți... Iertare pentru toate aceste exemple care nu sunt bune. Noi trebuie să cerem iertare. Și eu cer iertare, pentru că uneori "îmi zboară păsările" [râde] [îmi pierd răbdarea]...

Dragi colaboratori, frați și surori. Iată cuvintele, cele patru cuvinte care au venit din inimă: muncă, familie, bârfe, iertare.

Și ultimul cuvânt este urarea de Crăciun: Crăciun fericit! Dar Crăciun fericit în inimă, în familie, precum și în conștiință. Nu vă fie frică, nici vouă, să cereți iertare dacă vă va reproșa ceva conștiința; căutați un duhovnic bun și faceți o curățenie frumoasă! Spun că duhovnicul cel mai bun este preotul surd [zâmbește]: nu te face să te rușinezi! Dar fără ca să fie surd, sunt atâția milostivi, atâția, care te ascultă și te iartă: "Mergi înainte!". Crăciunul este o bună oportunitate pentru a face pace și înlăuntrul nostru. Toți suntem păcătoși, toți. Eu, ieri, am făcut spovada de Crăciun: a venit duhovnicul... și mi-a făcut bine. Toți trebuie să ne spovedim.

Vă urez un Crăciun fericit, cu bucurie, dar acea bucurie care vine dinăuntru. Și n-aș vrea să-i uit pe cei bolnavi, care probabil sunt în familia voastră, care suferă, și să le trimit și lor o binecuvântare. Multe mulțumiri. Să păstrăm locul de muncă, unul care să fie corect; să păstrăm familia, să păzim limba; și, vă rog, dați-ne nouă iertarea pentru exemplele rele; și să facem o frumoasă curățenie a inimii la acest Crăciun, pentru a fi în pace și fericiți.

Și înainte de a pleca, eu aș vrea să vă dau binecuvântarea, vouă și familiilor voastre, tuturor. Multe mulțumiri pentru ajutorul vostru.

Să ne rugăm un "Bucură-te Marie" Sfintei Fecioare: "Bucură-te Marie...".

[Binecuvântarea]

Și rugați-vă pentru mine: nu uitați de asta!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat