Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Bernard Francis Law

În primele ore ale zilei de miercuri, 20 decembrie 2017, a murit la Roma, după o lungă boală, cardinalul nord-american Bernard Francis Lay, arhiepiscop emerit de Boston și arhipreot emerit al bazilicii "Santa Maria Maggiore". S-a născut la 4 noiembrie 1931 la Torreón în Mexic. La 21 mai 1961 a fost hirotonit preot, din clerul diecezei Jackson. Numit episcop de Springfield - Cape Girardeau la 22 octombrie 1973, a primit hirotonirea episcopală la 5 decembrie 1973. Apoi la 11 ianuarie 1984 a devenit arhiepiscop de Boston. A fost creat și publicat cardinal cu titlul "Sfânta Suzana" în consistoriul din 25 mai 1985. Și la 13 decembrie 2002 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei de Boston. Din 27 mai 2004 până la 21 noiembrie 2011 a fost arhipreot al bazilicii Liberiene.

A recunoscut "lipsurile" sale și "greșelile" sale în gestionarea problemei tragice - apărute în 2002 grație investigațiilor de la "Boston Globe" - a preoților din Boston acuzați de abuzuri sexuale asupra minorilor. Și și-a dat demisia de la conducerea pastorală a arhidiecezei nord-americane în decembrie 2002, cerând public scuze și iertare tuturor celor care au suferit. După ce și-a prezentat demisia, a scris o declarație personală, difuzată de Sala de Presă a Sfântului Scaun, cu "rugăciunea ferventă ca [să poată] ajuta arhidieceza de Boston să trăiască experiența de vindecare, reconciliere și unitate, de care are nevoie așa de disperat". Imediat după ce s-a retras în conventul surorilor Milostivirii din Alma, în Maryland, pentru a se transfera după aceea la Roma, unde din 2004 a avut funcția de arhipreot al bazilicii "Santa Maria Maggiore".

Bernard Francis Law s-a născut în Mexic, fiu al unui funcționar din aeronautica nord-americană detașat în baza din Torreón, și al unei pianiste. A terminat studiile la Harvard University din Cambridge, în Massachusetts, specializându-se în studii medievale. Apoi a început pregătirea pentru preoție frecventând seminarul St. Joseph la St. Benedicta Los Angeles și, după aceea, din 1955 până în 1961, Colegiul Pontifical Josephinum la Worthington, în Ohio. Aici a fost hirotonit preot în 1961, pentru dieceza de Natchez-Jackson (acum Jackson). Timp de cinci ani a condus ziarul diecezan "Mississipi Register" și timp de doi ani a fost vicar parohial în biserica "Sfântul Paul" la Vicksburg, în afară de funcțiile de director al oficiului pentru familie și director spiritual al seminarului mic.

A fost în prima linie în bătăliile pentru afirmarea drepturilor civile, și ca membru al Mississippi Leadership Conference și al Mississippi Human Relations Council. Pentru pozițiile sale ferme și puternice a primit chiar amenințări cu moartea. În această muncă a găsit sprijinul multor lideri protestanți, dând viață la forme de colaborare ecumenică apreciate și la nivel național. Așa încât, între 1968 și 1971, a fost chemat să conducă comisia din Conferința Episcopală SUA pentru ecumenism și dialog interreligios. Tot în cadrul Conferinței Episcopale s-a ocupat și de probleme economice. La 5 decembrie 1968 a fost numit capelan al Sanctității Sale.

Devenit episcop de Springfield - Cape Girardeau în statul Montana - To live in Christ motoul episcopal ales - în 1975 a făcut un gest deosebit de semnificativ, găzduind în dieceza sa pe toți cei 166 de membri ai unui institut călugăresc vietnamez, Congregația Mamei Corăscumpărătoare. După doi ani a hirotonit ca preoți pe doisprezece dintre ei.

La 11 ianuarie 1984 a fost chemat de Ioan Paul al II-lea să-i urmeze cardinalului Humberto Medeiros la conducerea arhidiecezei de Boston, a treia circumscripție cea mai vastă din Statele Unite ale Americii. În conducerea pastorală, încă de la început a evidențiat obiectivele reînnoirii spirituale personale a credincioșilor, al evanghelizării, al dreptății sociale și al păcii, al instruirii catolice și al vocațiilor. Prima sa scrisoare pastorală a relansat angajarea pentru animarea vieții parohiale, tratând tema liturgiei ca inimă a vieții parohiei.

În 1985 a luat parte și la adunarea Sinodului Episcopilor convocată la douăzeci de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican. Și a avut un rol de prim plan în traducerea engleză a Catehismului Bisericii Catolice. În 1997 a intervenit și la Sinodul special dedicat continentului american. În același an a mers în Trinidad Tobago ca trimis special al papei la Congresul euharistic al țărilor din zona caraibeană. În timp ce în 2000, tot cu funcția de trimis special al pontifului, a prezidat celebrările pentru Congresul euharistic peruvian. În afară de asta a desfășurat un rol semnificativ în dialogul cu guvernul cubanez, întâlnindu-l și pe Fidel Castro.

Ca arhiepiscop de Boston a continuat angajarea sa pentru cauza unității creștinilor și pentru îmbunătățirea relațiilor cu ebraismul. A pus experiența sa în acest domeniu în slujba Bisericii universale, fie drept consultant al Comisiei pentru raporturile religioase cu ebraismul, între 1976 și 1981, fie ca membru al Secretariatului pentru unirea creștinilor. În 1981 a fost numit și delegat al Sfântului Scaun pentru a supraveghea acceptarea la preoția catolică a pastorilor episcopalieni.

După aceea, au fost numeroase funcțiile pe care le-a avut în cadrul Conferinței Episcopale din SUA. În Curia Romană a făcut parte și din Congregațiile pentru Episcopi, pentru Bisericile Orientale, pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, pentru Educația Catolică, pentru Evanghelizarea Popoarelor, pentru Cler, precum și din Consiliile Pontificale pentru Familie și pentru Cultură, și din Consiliul de cardinali pentru studierea problemelor organizatoare și economice ale Sfântului Scaun.

(După L'Osservatore Romano, 21 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat