Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciun însângerat pentru creștinii din Pakistan

De Paolo Affatato

Sărbătoarea nașterii lui Isus este marcată de durere. Crăciunul pentru creștinii din Pakistan are gustul crucii. Și numai o privire de credință evită disperarea și ajută la recunoașterii mâinii Providenței divine asupra propriei istorii. Un atac kamikaze, revendicat de Statul Islamic, a lovit biserica creștină metodistă Bethel Memorial la Quetta, în provincia Beluchistan, provocând 13 morți și 56 de răniți. Patru atentatori au năvălit în biserică, plină cu 400 de credincioși reuniți pentru liturgia duminicală, îmbrăcați cu geci explozive și înarmați până în dinți. Unul s-a detonat, un altul a fost lovit și ucis de agenții de securitate, alți doi au reușit să fugă.

Arhiepiscopul Joseph Arshad, abia numit la conducerea comunității din Islamabad afirmă că "aceste măceluri sunt în creștere în Pakistan. Îl rugăm pe Domnul nostru Isus Cristos pentru ca să ne poată dărui forță, înțelepciune, toleranță, pace. Fie ca Dumnezeu să dea familiilor victimelor forța pentru a suporta pierderea celor dragi ai lor". Atacul vine în timp ce catolicii trăiesc Anul Euharistiei care, spune Arshad, "ajută pe fiecare botezat să înfrunte provocări dificile și să trăiască credința cu spirit euharistic, adică al dăruirii necondiționate de sine, până la jertfa vieții".

"Este un atac care lovește în inimă comunitatea creștină care se pregătește să celebreze Crăciunul. Este un atac care vrea să distrugă conviețuirea și munca atâtora care, la toate nivelurile se angajează în fiecare zi să construiască o națiune mai bună. Condamnarea este fermă și unanimă, din partea tuturor celor care, în fiecare comunitate religioasă, promovează pacea, armonia socială și conviețuirea pașnică. Terorismul continuă să lovească dar avem încredere în forțele sănătoase ale țării: instituțiile guvernamentale, societatea civilă, liderii religioși de bunăvoință", spune la Vatican Insider dominicanul James Channan, director al "Dominican Peace Center" la Lahore, angajat să promoveze dialogul interreligios. "Vom aminti victimele la întâlnirea noastră interreligioasă înainte de Crăciun, la 21 decembrie la Peace Center al nostru. Și guvernul de obicei organizează întâlniri pentru a celebra Crăciunul și a face urări liderilor creștini. Anul acesta toate celebrările vor fi pătate de această violență gratuită și distructivă: este urgent de protejat minoritățile pentru a tutela pluralismul în țară", afirm Channan.

Și dacă ne gândim că numai cu puține zile în urmă ministrul catolic pentru drepturile umane și minorități, minister denumit Punjab, Khalil Tahir Sandhu, a solicitat instituțiile de poliție, din toată țara, să "garanteze protecția tuturor bisericilor în timpul liturghiei de Crăciun și de sfârșit de an", pentru "a-i ocroti pe credincioși în așa fel încât comunitatea creștină să poată sărbători fericit acest eveniment central pentru credință". Ministrul a făcut asta pentru că rămân încă sculptate în amintirea credincioșilor pakistanezi (circa 4 milioane într-o populație de aproape 200 de milioane) precedentele mai dureroase: atacul făcut de doi kamikaze într-o biserică anglicană din Peshawar în septembrie 2013 (soldat cu peste o sută de morți); și atentatul sinucigaș în același timp la două biserici din Lahore, una catolică și una anglicană, în martie 2015. Fără a uita "măcelul de la Paști", când în 2016 o bombă a explodat într-un parc frecventat de creștinii care sărbătorea pașnic învierea lui Cristos, după liturghia duminicală.

"Terorismul se îndârjește în timpul festivităților religioase cu ideea de a face măcel de nevinovați. Este teribil și inuman", afirmă la Vatican Insider Shafaat Rasol, cunoscut predicator musulman sufi, animator și conducător al zonei islamice Markiz Bilal, în Lahore, care include o moschee, o madrasă, un centru cultural. "Este un act execrabil - remarcă el - care încalcă viața umană și profanează numele lui Dumnezeu. Suntem profund apropiați de frații noștri creștini astăzi, în acest moment de durere. Ne vom uni în solidaritate și în rugăciune. Aceste evenimente ne dau și mai multă forță și voință de a lucra pentru dialogul interreligios, pentru a construi în societate o mentalitate și o cultură a păcii, pornind de la tineri. Ne simți și mai chemați să promovăm valori de respectare profundă a credinței celuilalt, a demnității fiecărui om, a primirii celuilalt. Drumul păcii și al conviețuirii este plin de obstacole și există forțe care îl asaltează; dar tocmai pentru aceasta trebuie să rămânem și să rezistăm uniți, musulmani și creștini, alături de toți oamenii de bunăvoință".

Crăciunul este o sărbătoare foarte trăită de creștinii pakistanezi. În toate orașele mari în care sunt prezente zone cu majoritate creștină (așa-numitele "colonii"), comunitățile de credincioși împodobesc și luminează bisericile, casele și străzile. În bisericile creștine - sunt cinci confesiuni principale prezente în Pakistan - se organizează novene de rugăciune, reprezentări ale Nașterii, concerte de tradiționale carols de Crăciun, întâlniri interconfesionale. Fără a uita gesturile caritative pe care creștinii le promovează în mod special, precum asistența dată orfanilor și văduvelor de orice religie.

Între altele, printr-o coincidență curioasă, în Pakistan ziua de 25 decembrie este o zi de sărbătoare: nu atât pentru festivitatea creștină (sărbătorile creștine nu sunt sărbători civile), ci pentru că este ziua de naștere a lui Muhammed Ali Jinnah, fondatorul Pakistanului.

Însă în aceste ocazii se întăresc și serviciile de supraveghere, tocmai de teama atacurilor teroriste. Începând din 2001, guvernul a impus bisericilor din Pakistan să-și amenajeze, pe cheltuiala proprie, garduri zidite, telecamere de supraveghere, intrări controlate de posturi de gardă, serviciu de supraveghere și securitate interne. La festivitățile speciale, precum Crăciunul și Paștele, poliția pune la dispoziție și agenți proprii pentru a întări securitatea. Și știrile recente despre o campanie de propagandă și recrutare lansată de Statul Islamic la Lahore, cu manifeste pe străzi, nu fac decât să confirme alarma în mod special în rândul minorităților religioase.

(După Vatican Insider, 18 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat