Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Taizé spre Basel

A patruzecea întâlnire europeană a tinerilor implică trei națiuni

A patruzecea întâlnire europeană a tinerilor, care va avea loc de la 28 decembrie 2017 la 1 ianuarie 2018, va fi prima organizată de comunitatea din Taizé în același timp în trei națiuni: Elveția (Basel), Germania (Lörrach) și Franța (Saint-Louis). Trei localități vecine geografic care vor primi aproape 20.000 de persoane, care provin din 45 de țări, pentru o nouă etapă a acelui "pelerinaj al încrederii pe pământ" început de fratele Roger la sfârșitul anilor șaptezeci din secolul trecut. Organizarea este la ultimele detalii: "Încă mai căutăm familii dispuse să găzduiască tineri", a declarat la agenția Cath.ch Fabian Dinkel, coordonator al întâlnirii din Elveția, precizând că dorința participanților este aceea de a fi "primiți ca acasă", chiar dacă unii vor trebui să se bazeze pe structuri sportive. Însă "acești tineri, mulți au numai 18-19 ani, nu sunt exigenți. Lor - subliniază el - le sunt suficienți doi metri pătrați de spațiu pentru sacul de dormit, mâncarea la prânz și la cină".

Ideea de bază este aceea de a promova schimbul reciproc între participanți și populația locală, de fapt, în mod normal tinerii, odată întorși acasă, rămân în contact cu familia care i-a găzduit. Sosirea în Elveția - exact la zece ani de la adunarea de la Geneva - este prevăzută pentru 28 decembrie. În acea zi tinerii din Taizé vor fi triați, în funcție de națiunea de origine, la Basel, Lörrach și Saint-Louis unde vor primi primele informații și vor fi îndreptați în cele o sută douăzeci de locuri de primire prestabilite în teritoriul elvețian, german și francez. "Vorbim despre o logistică deosebită", explică Dinkel: o mie de voluntari vor trebui să se afle în acel loc cu două zile înainte de începutul întâlnirii; 260 de autocare care vor ajunge în Elveția la 28 decembrie; vor trebui cumpărate 12 tone de mâncare și vor fi distribuite 80.000 de sandviciuri și 50.000 de sticle de apă.

Trei națiuni implicate în eveniment: "Acest lucru o face entuziasmată", comentează fratele Richard, din comunitatea din Taizé. Născut la Berna, din cauza cunoașterii teritoriului elvețian are responsabilitatea de a conduce echipa de organizare din acel loc. "Mai sunt multe de făcut": parohiile de primire primesc în aceste zile listele celor de care se vor îngriji, în timp ce "animatorii" vor fi recrutați direct dintre participanți la sfârșitul lui decembrie și vor fi responsabili fiecare de circa zece tineri, lucrând în contact strâns între locurile de găzduire și comunități.

Marile adunări se vor ține la St. Jalobshalle (arenă care în general găzduiește manifestări sportive și concerte) și în pista de patinaj adiacentă, la Basel. Acolo se vor desfășura rugăciunile de seară și va fi distribuită mâncarea. Angajarea, spun organizatorii, este la 360 de grade. Este vorba mai ales de a găsi o soluție pentru încălzirea pistei de patinaj care nu are o centrală termică. Însă problema cea mai importantă este aceea a siguranței: "Aproape 20.000 de persoane se vor aduna într-un spațiu restrâns și trebuie supravegheat constant ca să nu se creeze probleme când ele se vor mișca", mai declară Dinkel. De fapt, la participanți trebuie să li se adauge responsabilii cu organizarea și multe dintre familiile găzduitoare. "Dar am încredere în Taizé. Au 40 de ani de experiență a acestor întâlniri. Sunt sigur că va merge totul bine", conclude coordonatorul.

"În cursul secolelor - a spus anul trecut la Riga fratele Alois, prior de Taizé, anunțând locul următoarei întâlniri - Basel a fost un loc important pentru evoluția creștinismului în Europa. Reforma a fost în această privință un eveniment semnificativ, puternic legat de tradiția umanistă și prin urmare de deschiderea spre lume, spre toleranță, spre pace".

(După L'Osservatore Romano, 16 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat