Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MYANMAR ȘI BANGLADESH

(26 noiembrie - 2 decembrie 2017)

Sfânta Liturghie și hirotonire prezbiterală
Suhrawardy Udyan Park (Dhaka)
Vineri, 1 decembrie 2017

[Omilie luată din Ritualul pentru hirotonirea preoților]

Fraților preaiubiți, acești fii ai noștri au fost chemați la ordinul prezbiteratului. Să reflectăm la ce slujire vor fi ridicați în Biserică.

Așa cum știți bine, fraților, Domnul Isus este marele preot al Noului Testament; dar în El și întregul popor sfânt al lui Dumnezeu a fost constituit popor sacerdotal. Cu toate acestea, între toți discipolii săi, Domnul Isus a voit să-i aleagă pe unii în mod deosebit, pentru ca exercitând public în Biserică în numele său funcția sacerdotală în favoarea tuturor oamenilor, să continue misiunea sa personală de învățător, preot și păstor.

De fapt, după cum pentru aceasta El a fost trimis de Tatăl, tot așa i-a trimis la rândul său în lume mai întâi pe apostoli și apoi pe episcopi și pe succesorii lor, cărora în sfârșit i-au fost dați drept colaboratori preoții, care, uniți cu ei în slujirea sacerdotală, sunt chemați în slujba poporului lui Dumnezeu.

După reflecție matură și rugăciune, acum urmează să ridicăm la ordinul prezbiterilor pe acești frați ai noștri, pentru ca în slujba lui Cristos Învățător, Preot, Păstor, să coopereze la edificarea Trupului lui Cristos, care este Biserica, în popor al lui Dumnezeu și templu sfânt al Duhului Sfânt.

Cât vă privește pe voi, frați și fii preaiubiți, care urmează să fiți promovați la ordinul prezbiteratului, luați în considerare că exercitând slujirea învățăturii sacre veți fi părtași de misiunea lui Cristos, unic Învățător. Împărțiți tuturor acel Cuvânt al lui Dumnezeu, pe care voi înșivă l-ați primit cu bucurie, de când erați copii. Citiți și meditați cu asiduitate Cuvântul Domnului pentru a crede ceea ce ați citit, a învăța ceea ce v-ați însușit în credință, a trăi ceea ce ați învățat. Așadar să fie hrană pentru poporul lui Dumnezeu învățătura voastră, bucurie și sprijin pentru credincioși și parfumul vieții voastre, pentru ca prin cuvânt și exemplu să edificați casa lui Dumnezeu, care este Biserica.

Voi veți continua opera sfințitoare a lui Cristos. Prin slujirea voastră jertfa spirituală a credincioșilor este făcută desăvârșită, pentru că este unită cu jertfa lui Cristos, care prin mâinile voastre în numele întregii Biserici este oferită în mod nesângeros pe altar în celebrarea sfintelor taine.

Așadar, recunoașteți ceea ce faceți. Imitați ceea ce celebrați, pentru ca participând la misterul morții și învierii Domnului, să purtați moartea lui Cristos în mădularele voastre și să umblați cu El în noutatea vieții.

Prin Botez veți agrega noi credincioși la poporul lui Dumnezeu. Cu sacramentul Pocăinței veți ierta păcatele în numele lui Cristos și al Bisericii; cu Untdelemnul sfânt veți da alinare bolnavilor; celebrând sfintele rituri și înălțând în diferitele ore ale zilei rugăciunea de laudă și de implorare, veți deveni glasul poporului lui Dumnezeu și al întregii omeniri.

Conștienți că ați fost aleși dintre oameni și constituiți în favoarea lor pentru a vă ocupa de cele ale lui Dumnezeu, exercitați în veselie și în caritate sinceră opera sacerdotală a lui Cristos, tinzând numai să fiți plăcuți lui Dumnezeu și nu vouă înșivă.

În sfârșit, participând la misiunea lui Cristos, cap și păstor, în comuniune filială cu episcopul vostru, angajați-vă să-i uniți pe credincioși într-o unică familie, pentru a-i conduce la Dumnezeu Tatăl prin intermediul lui Cristos în Duhul Sfânt. Să aveți mereu în fața ochilor exemplul bun al Bunului Păstor, care n-a venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji și pentru a căuta și a mântui ceea ce era pierdut.

Acum vreau să mă adresez vouă, iubiți frați și surori care ați venit la această sărbătoare, la această mare sărbătoare a lui Dumnezeu la hirotonirea acestor frați preoți. Știu că mulți dintre voi ați venit de departe, cu o călătorie de peste două zile... Mulțumesc pentru generozitatea voastră! Asta indică iubirea pe care voi o aveți față de Biserică, asta indică iubirea pe care voi o aveți față de Isus Cristos. Multe mulțumiri! Multe mulțumiri pentru generozitatea voastră, multe mulțumiri pentru fidelitatea voastră. Mergeți înainte, cu spiritul Fericirilor. Și vă rog, astăzi, vă rog, rugați-vă mereu pentru preoții voștri, în special pentru aceștia care astăzi vor primi sacramentul Preoției sacre. Poporul lui Dumnezeu îi susține pe preoți cu rugăciunea. Este responsabilitatea voastră să-i susțineți pe preoți. Cineva dintre voi va putea să mă întrebe: "Dar, părinte, cum poate fi susținut un preot?". Încredeți-vă în generozitatea voastră. Inima generoasă pe care voi o aveți vă va spune cum să-i susțineți pe preoți. Dar primul sprijin al preotului este rugăciunea. Poporul lui Dumnezeu - adică toți, toți - îl susține pe preot cu rugăciunea. Nu încetați niciodată să vă rugați pentru preoții voștri. Eu știu că veți face asta. Multe mulțumiri! Și acum să continuăm ritualul hirotonirii acestor diaconi care vor fi preoții voștri. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat