Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Admissio" - Admiterea seminariștilor în rândul candidaților la ordinele sacre

În capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, în cadrul Liturghiei solemne celebrate de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, duminică, 19 noiembrie 2017, seminariștii anului III au fost admiși în rândul candidaților la ordinele sacre și au primit haina preotului, reverenda.

Această zi deosebită a fost pregătită de o zi de reculegere pentru toți seminariștii în ziua precedentă, sâmbătă, 18 noiembrie. Această zi de reculegere a fost ghidată spiritual de părintele Paul Valerian Țâmpu. El prin intermediul celor două meditații (cea de dimineață, la ora 9.30, și cea de după-amiază, la ora 16.00) i-a introdus pe seminariști, în special pe cei care se pregăteau pentru vestitio, în tainele evenimentului ce îl vor trăi pictând în mințile și inimile noastre imaginea cavalerului lui Cristos care se pregătește să îmbrace o haină de rugăciune, de simplitate, de apartenență lui Dumnezeu. Cu sufletul pătrunzând aceste puncte de reflecție am pășit alături de frații noștri din anul III pragul dimineții de 19 noiembrie.

Duminică, la ora 10.00, în mijlocul adunării creștine liturgice din capela seminarului care a fost mai plină de frați și de har, seminariștii: Albu Alexandru, Burcă Iustin, Butnaru Paul-Cosmin, Chichiriță Mihai, Chihalău Daniel, Demșa Ionuț, Enășoae Bogdan, Relea Eusebiu, Robu Alexandru-Sergiu, Sescu Octavian, Șaran Silviu Marian, Tamaș Emil și Țebrean Gabriel în fața familiilor, a seminariștilor și a celor 22 de preoți împreună cu PS Aurel Percă ce se aflau în altar, și-au exprimat marea dorință de a urma calea preoției și au fost îmbrăcați cu haina preotului, reverenda.

În cadrul acestei celebrări cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de PS Aurel Percă. Acesta, făcând trimitere la evanghelia zilei ne-a încurajat să fructificăm "talanții" pe care Dumnezeu ni-i lasă în grijă, iar unul dintre aceștia este vocația. Aceasta, ca orice alt dar divin vine din iubire și trebuie trăit cu iubire, este prezent într-o ecuație în care el este darnic cu fiecare, dar nu în același fel având o relație unică cu fiecare om care este o creatură unică, iar noi trebuie să dovedim că nu am primit în zadar acest dar. Nu trebuie să devenim "gropari ai vocației" (după cum spune Preasfințitul), căci deja "în jurul Seminarului sunt multe gropi" ale acelora care au îngropat vocația primită, ci trebuie să fructificăm ceea ce am primit, iar răsplata să ne fie motivația de a lucra și mai mult pentru astfel de roade.

În concluzie a fost o zi de bucurie și de speranță pentru toți cei care au participat la sărbătoare.

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 noiembrie: Iași: "Admissio" - Admiterea seminariștilor în rândul candidaților la ordinele sacre


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat