Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Praznicul Copiilor în comunitatea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Ziua de 19 noiembrie 2017 pentru comunitatea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a reprezentat o zi de comuniune și de aducere aminte. Prin participarea la "Praznicul copiilor" copiii și credincioșii din comunitate și-au amintit de persoanele iubite care nu mai sunt printre noi. Legătura celor morți cu cei vii nu încetează, ci se menține prin rugăciunea neîncetată pe care Biserica o face pentru sufletele răposaților, păstrând comuniunea de iubire si nădăjduind în învierea tuturor la sfârșitul veacurilor.

Acest eveniment a avut loc în comunitatea noastră, prin contribuția credincioșilor parohiei, cu implicarea membrilor Asociației "Sfântul Vincențiu de Paul" și motivarea preoților care ne păstoresc. Asociația a adunat în permanență oameni cu dorința de a face bine.

Duminică, 12 noiembrie 2017, preoții au făcut anunțul în biserică privind adunarea de fonduri in vederea organizării tradiționalului "praznic al copiilor", care a avut loc duminică, 19 noiembrie 2017, după sfânta Liturghie de la ora 9.00, la subsolul bisericii "Sfânta Tereza".

Vincențienii s-au mobilizat pentru colectă, iar credincioșii au donat, chiar peste așteptări, sume de bani, timp și dragoste pentru realizarea acestui act caritabil. Donațiile făcute au scos în evidență bunătatea și iubirea pe care fiecare dintre noi le avem. Acestea au ieșit la suprafață și ne-au demonstrat că se poate. Sunt motive pentru care ne putem păstra vie speranța în umanitate.

Ziua în care s-a organizat "Praznicul copiilor" a coincis cu Prima Zi Mondială a Săracilor declarată de Sfântul Părinte Francisc (duminica a XXXIII-a din timpul de peste an, 19 noiembrie 2017). În mesajul său a precizat: "Invit întreaga Biserică și pe bărbații și femeile de bunăvoință să țină îndreptată privirea, în această zi, spre cei care întind mâinile lor strigând ajutor și cerând solidaritatea noastră. Sunt frații și surorile noastre, creați și iubiți de unicul Tatăl ceresc. Această Zi vrea să stimuleze în primul rând pe credincioși pentru ca să reacționeze la cultura rebutului și a risipei, însușindu-și cultura întâlnirii. În același timp invitația este adresată tuturor, independent de apartenența religioasă, pentru ca să se deschidă la împărtășirea cu cei săraci în orice formă de solidaritate, ca semn concret de fraternitate. Dumnezeu a creat cerul și pământul pentru toți; din păcate, oamenii sunt cei care au ridicat granițe, ziduri și țarcuri, trădând darul originar destinat omenirii fără nicio excludere". "Papa Francisc a mai subliniat: "Săracii nu sunt o problemă, ci sunt o resursă din care trebuie să luăm pentru a primi și a trăi esența evangheliei."

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Dacă vreți să cinstiți trupul lui Cristos, nu-l neglijați când este gol; nu-l cinstiți pe Cristos euharisticul cu veșminte de mătase, în timp ce în afara templului îl neglijați pe acest alt Cristos care este chinuit de frig și de goliciune" (cf. Mt 50,3). "Să nu iubim numai cu vorba, ci cu fapta și adevărul"! (1In 3,18)

Trebuie să lucrăm cu "talanții noștri: trupul și sufletul, sănătatea și boala, mâinile și picioarele, mintea și inima, darurile și calitățile, cuvântul divin și credința, în folosul semenilor noștri, de aproape și de departe, ca femeia credincioasă și harnică (cf. Prov 31,10-31). Să dăruim, să zâmbim, să iubim, să facem lucruri mărunte cu o enormă dragoste. Uneori ne pierdem în amănunte fără esență. Empatia, spiritul de observație, voința coroborată cu dorința de a dărui sunt trăsături ale bunului creștin. Ne plângem de ceea ce nu avem, dar nu vorbim despre faptul că avem mult prea mult decât avem nevoie.

După sfânta Liturghie copiii au coborât la subsolul bisericii, unde credincioșii vincențieni i-au așteptat cu multă dragoste. Rugăciunea de început făcută de părintele paroh Petru Sescu și cea de sfârșit, făcută de părintele Eugen Andrei, i-au ajutat pe copii să conștientizeze că această masă este oferită pentru răposații familiilor din comunitatea noastră, că cei plecați nu trebuie uitați. Rugăciunile și faptele noastre bunele aduc multă alinare.

Mulțumim seniorilor din comunitate că au răspuns invitației noastre de a participa la acest eveniment. Prezența lor la această masă a făcut ca acești copii să vadă o altă etapă a vieții. Prinși în tumultul vieții noastre, ne putem opri uneori pentru a nu trece nepăsători pe lângă părinții și bunicii noștri ce ne-au clădit prin grija și dragostea lor. Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" investește cu emoție, cu viața și bucurie în realitatea existențiala a bătrânilor descrisă prin izolare, descurajare, sentimentele vidului și a singurătății. Împreună am strâns și fonduri de dragoste și bunătate.

Îmi exprim respectul pentru părinții copiilor care i-au însoțit la biserică, la acest eveniment și care ne-au fost aproape. Mulțumesc tuturor, știu că avem copii buni care doresc să ofere. Copiii de astăzi vor fi ctitorii de fapte bune de mâine.

Dragostea și disponibilitatea oferite de membrii SVP, de ceilalți credincioși din comunitate și de preoții parohiei au făcut ca acest eveniment să fie primit de copii cu multă bucurie. Mulțumiri și persoanelor de bine care ne-au oferit spațiul pentru a face sarmalele, ne-au oferit din timpul lor. A fost nevoie de acel "împreună" pentru a înmulți bucuria.

"Ferice de cine nu obosește în a face binele" (cf. 2Tes 3,13). Fiecare dinte noi poate fi "un mic creion în mâinile unui Dumnezeu scriitor care scrie o scrisoare de dragoste lumii."(Maica Tereza de Calcutta).

Noi, membrii SVP, am simțit, dăruind și primind, cât de mare este această iubire. Îl rugăm pe Domnul Isus Cristos să se îndure de răposații familiilor noastre și să-i conducă în împărăția luminii și a păcii.

Agnesa Magdici

*

"Lucrurile bune sunt zalele care formează lanțul iubirii".
(Maica Tereza de Calcutta)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 noiembrie: Iași: Praznicul Copiilor în comunitatea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat