Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel la inaugurarea Eparhiei Greco-Catolice de Cernăuți (Ucraina)

La Cernăuți, în Ucraina, sâmbătă, 18 noiembrie 2017, a fost celebrată Liturghia de întronizare a episcopului Yosafat Moschych, în noua Eparhie de Cernăuți, desprinsă din Eparhia de Kolomyia-Cernăuți. Onorând invitația care i-a fost adresată, PS Petru Gherghel a participat la această celebrare însoțit de delegație formată din 15 persoane, printre care s-au aflat și șapte preoți greco-catolici care slujesc în comunități greco-catolice din Bucovina românească, dar și Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

Celebrarea Liturghiei de întronizare a episcopului Yosafat Moschych, ales la 12 septembrie ca primul episcop de Cernăuți, a început la ora 12.00. La începutul sfintei Liturghii, printr-o cântare solemnă, au fost întâmpinați noul păstor al Eparhiei de Cernăuți, toți ierarhii și oaspeții veniți la sărbătoare.

Printre ierarhi au fost prezenți și ÎPS Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscop major de Kiev și Halici, care a prezidat sfânta Liturghie, Mons. Claudio Gugerotti, nunțiu apostolic în Ucraina, PS Edward Kawa OFMConv., episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Lvov, 13 episcopi greco-catolici din Ucraina, dar și preoți și credincioși ucraineni greco-catolici. Biserica a devenit neîncăpătoare.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentat istoricul înființării Bisericii Greco-Catolice în Bucovina, aparținând la început de Arhiepiscopia de Lvov (și Episcopia de Siret a aparținut de această arhiepiscopie între 1371-1434). Printre altele, s-a putut afla că noua catedrală din Cernăuți, în care s-a săvârșit Liturghia întronizării, a fost în timpul comuniștilor depozit de hârtie, fiind redobândită de la Biserica Ortodoxă după căderea comunismului, răscumpărând iconostasul cu 10.000 de dolari, donați de binefăcători americani.

În continuare s-a dat citire decretului de înființare a noii Eparhii Greco-Catolice de Cernăuți și a decretului de numire a episcopului Yosafat Moschych ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cernăuți.

Continuându-se cu celebrarea sfintei Liturghii în ritul greco-catolic, cuvântul de învățătură a fost rostit de către ÎPS Sviatoslav Șevciuc, bazându-se pe cuvintele din Evanghelia după sfântul Luca, capitolul 9, versetele 1-6, unde Isus le-a dat îndemn apostolilor, pe care tocmai i-a ales, cum să meargă în misiune: "Să nu luați nimic la drum: nici baston, nici desagă, nici pâine, nici arginți și nici să nu aveți câte două tunici" (Lc 9,3). ÎPS Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscopul major de Kiev și Halici, i-a amintit episcopului Yosafat că "toiagul" despre care vorbește evanghelia va fi de acum înainte cuvântul Domnului pe care trebuie să-l predice turmei sale; "tunicile" vor fi milostivirea lui Dumnezeu asupra vieții sale și asupra poporului, care îl vor îmbrăca în toată misiunea sa; iar "pâinea" va fi sfânta Euharistie de unde va trebui să se hrănească și să ofere această hrană turmei sale.

La sfârșitul Liturghiei, ÎPS Sviatoslav Șevciuc, printre mulțumirile rostite tuturor celor prezenți și îndemnurile la început de misiune, date noului episcop de Cernăuți, a mulțumit și episcopului Petru Gherghel pentru prezență și pentru surpriza plăcută pe care i-a făcut-o întâlnindu-l și la Cernăuți, după ce deseori s-au întâlnit la Sinodul Episcopilor de la Roma.

Și PS Yosafat Moschych, noul episcop întronizat, a adresat mulțumiri oaspeților, pentru prezență și pentru rugăciunea pe care au făcut-o și o vor face pentru el, pentru a păstori cât mai bine turma încredințată.

După celebrarea sfintei și dumnezeieștii Liturghii, a avut loc o agapă frățească, unde PS Petru Gherghel l-a felicitat din nou pe noul episcop Yosafat - oferindu-i un tablou mozaic cu icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica, un album cu fericitul Anton Durcovici și un album cu Municipiul Iași - și l-a salutat pe ÎPS Sviatoslav Șevciuc. PS Petru a fost invitat să ia cuvântul. "Beatitudine, Excelența Voastră, Preasfințite Yosafat, dragi prieteni și prietene, ajungând aici în Cernăuți, de câte ori am fost în Bucovina noastră, m-am simțit mereu acasă. De fapt, sfântul papă Ioan Paul al II-lea spunea că noi oriunde suntem, suntem acasă. Suntem între frați. De aceea, mă bucur tare mult ca în numele delegației noastre să vă spun un dor și o dorință, de a rămâne mereu uniți. Vă mulțumim pentru invitație și vă așteptăm cu bucurie la noi acasă, în România, și într-un chip special în Bucovina noastră, pentru că vrem împreună să trăim și să construim o lume mai unită și mai bună!", au fost cuvintele rostite de păstorul Diecezei de Iași, traduse în ucraineană, mesaj încheiat în aplauzele tuturor celor prezenți.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 noiembrie: PS Petru Gherghel la inaugurarea Eparhiei Greco-Catolice de Cernăuți (Ucraina)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat