Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu cu vorbe. În prima Zi Mondială a Săracilor

De Fabrizio Contessa

Louise are în urma sa o tristă, lungă istorie de droguri, alcool și prostituție. Mulți ani a fost ajutată, din păcate fără mari rezultate, de serviciile sociale, până când n-a întâlnit "The well", un centru pentru femei aflate în dificultate gestionat la Sheffield de comunitatea baptistă. O casă, hrană, haine curate și mai ales multă căldură umană, în loc de răceală și distanță, au convins-o că putea reuși. Astfel, astăzi are în sfârșit un apartament și caută loc de muncă. Istoria lui Louise este una dintre multele propuse parohiilor catolice din Anglia și ?ara Galilor ca idee pentru omilii, reflecții și întâlniri cu ocazia primei Zile Mondiale a Săracilor, care se celebrează duminică, 19 noiembrie. "Împreună cu Caritas social action, agenția Conferinței Episcopale din Anglia și ?ara Galilor care lucrează în slujba celor mai săraci, și cu sfântul Vincențiu de Paul, am pregătit rugăciuni care pot să fie folosite pentru a organiza momente de spiritualitate sau sugestii pentru predicile parohilor", explică Nana Anto-Awuakye, purtător de cuvânt al Catholic international development charity.

Cea propusă în Regatul Unit este numai una dintre multele inițiative promovate în aceste ore în toată lumea pentru a atrage atenția cu privire la drama sărăciei, care adesea nu cruță nici măcar țările mai bogate și dezvoltate. De exemplu, este cazul Germaniei, unde episcopii au difuzat un mesaj în care se evidențiază tocmai acest aspect: "Sărăcia există și în Germania, una dintre națiunile cele mai bogate din lume, și ne preocupă să vedem că aproape o persoană din cinci în țara noastră este lovită sau riscă să cadă în mizerie", scriu prelații, încurajând în același timp politica și societatea "să fie decise în contrastarea sărăciei" și pe creștini "să caute apropierea de săraci și să nu aștepte ca ei să se apropie". În afară de asta, în mesaj se amintește că "pacea, buna guvernare și o politică economică și comercială justă sunt indispensabile pentru reducerea sărăciei".

Unul dintre aspectele probabil mai puțin cunoscute ale sărăciei este că în acești ultimi ani ea a început să cuprindă în manieră consistentă și noile generații. O investigație făcută pentru această ocazie de Caritas Europa revelează că în continent trei tineri din zece trăiesc în condiții de sărăcie sau în risc de sărăcie. Este vorba mai mult despre așa-numiții sinkies, tinerele perechi fără copii care, deși muncesc amândoi, au un salariu care însumat nu corespunde echivalentului unei retribuții decente, cu consecințe foarte imaginabile asupra perspectivei de a investi în viitorul familiei. "Va fi prima generație după multe decenii care riscă să aibă situația mai rea decât a părinților, cu profunde consecințe pentru coeziunea socială, pentru modelele și pentru sistemele de protecție socială", explică Jorge Nuńo Mayer, secretar general al Caritas Europa, care, într-o declarație la agenția SIR, a lansat alarma cu privire la riscul unui "naufragiu social dacă nu se iau măsuri acum". Aceleași concluzii la care ajunge raportul despre sărăcia tinerilor și excluderea socială în Italia prezentat ieri la Roma de Caritas.

Despre urgența în a lua măsuri pentru a contrasta sărăcia în rândul copiilor vorbește Caritas Elveția care, într-o notă, evidențiază că, după ultimele estimări, în teritoriul Confederației Elvețiene trăiesc în situație de lipsuri circa 76.000 de copii, în timp ce alți 188.000 sunt în condiții de precaritate. De fapt, problema sărăciei "va rămâne provocarea socială cea mai importantă din următoarele decenii".

Sunt numeroase inițiativele puse în șantier în Franța unde Ziua Mondială a Săracilor coincide cu ziua națională a Secours catholique. "Să nu uităm niciodată să dăm persoanelor aflate în precaritate tot locul lor și cuvântul în comunitățile noastre, pentru o "Biserică săracă pentru săraci", a scris Monseniorul Jacques Blaquart, episcop de Orleans și președinte al Consiliului Episcopal pentru Solidaritate. La Paris, în bazilica "Sacre Coeur a Montmartre", săracii vor fi primiți pentru un "prânz fratern", după Liturghia prezidată de nunțiul apostolic, arhiepiscopul Luigi Ventura. Inițiative asemănătoare sunt în program în multe alte parohii din capitală.

Ocazii concrete pentru a favoriza întâlnirea și prietenia cu persoanele aflate în stare de necesitate și pentru a ajuta persoane aflate în dificultate au fost promovate de parohii, comunități călugărești și mișcări ecleziale în Austria. Tradiționala Elisabeth Sammlung, colecta anuală care ia numele de la sfânta Elisabeta a Ungariei, sărbătorită la 17 noiembrie, anul acesta coincide cu Ziua Săracilor: "Activitatea propusă împotriva sărăciei în Austria obține astfel un stimulent și un sprijin puternic de sus", subliniază Monseniorul Michael Landau, președinte național al Caritas. Printre activitățile parohiilor este, de exemplu, crearea unui coș pentru colectarea de hrană și articole pentru igiena personală care să fie distribuite celor care au nevoie. În afară de asta, în program sunt "tururile de urgență" pentru a se familiariza cu cerșetorii și cei fără adăpost și pentru a întâlni și a încerca să se dea ajutor părinților single cu probleme financiare. În multe centre vor fi instituite fonduri în magazine și în supermagazine pentru a permite cumpărarea de bunuri de primă necesitate.

În Bulgaria, prin decizia Conferinței Episcopale, Ziua Mondială a Săracilor a fost precedată de o săptămână dedicată celor mai nevoiași cu diferite inițiative pentru sprijinirea lor. Caritas a găsit ca grup mai vulnerabil pe refugiații cărora le este dedicată o broșură specială intitulată "Egali în diversitate", unde se explică situația referitoare la migranți și la integrarea lor. "Ziua Mondială este o ocazie foarte frumoasă de a merge în întâmpinarea persoanelor aflate în nevoie și mai ales pentru a motiva și persoanele care nu au posibilitatea să facă asta adesea", a spus secretarul general al Caritas Bulgaria, Emanuil Patashev.

În Argentina, președintele Conferinței Episcopale, Óscar Vicente Ojea, episcop de San Isidro, va prezida duminică o Liturghie cu săracii în orașul San Fernando, în provincia Buenos Aires. Cu această ocazia, a fost anunțat, prelatul va oficia și ritul spălării picioarelor pentru câteva persoane marginalizate. Seara, tot Monseniorul Ojea va participa la o cină comunitară împreună cu un grup de persoane fără adăpost. Și cardinalul arhiepiscop de Buenos Aires, Mario Aurelio Poli, va prezida o Liturghie cu persoanele aflate în dificultate din "Villa 21" în Parohia "Virgen de los Milagros de Caacupé".

"Rugăciuni speciale și acțiuni concrete, care să arate angajarea creștinilor pentru săracii din țară" au fost cerute de cardinalul arhiepiscop de Colombo, Albert Malcolm Ranjith Pattabendige Don, care a invitat toate parohiile și instituțiile ecleziastice din Sri Lanka să participe activ la Ziua Mondială a Săracilor.

(După L'Osservatore Romano, 19 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat