Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată Fundației Vaticane "Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea" pentru conferirea Premiului Ratzinger 2017 (18 noiembrie 2017)

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență pe membrii "Fundației Vaticane Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea", pentru conferirea Premiului Ratzinger 2017, ajuns la a șaptea ediție. După salutul părintelui Federico Lombardi, SJ, președinte al Fundației, cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și membru al Comitetului Științific al aceleiași Fundații, a ilustrat profilul celor trei premiați din această ediție. Apoi, papa Francisc a încredințat celor premiați medalia. Câștigătorii din acest an sunt: prof. Theodor Dieter, teolog luteran german; prof. Karl-Heinz Menke, teolog și preot catolic german; și maestrul Arvo Pärt, compozitor muzical eston, creștin ortodox. La sfârșit, Sfântul Părinte a rostit un discurs, urmat de interpretarea muzicală a "Pater noster" din partea maestrului Arvo Pärt, care a cântat la pianul care a aparținut papei emerit. Publicăm în continuare discursul pe care Sfântul Părinte l-a adresat celor prezenți.

* * *

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă întâlnesc la acest moment anual pentru conferirea premiilor ilustrelor personalități care mi-au fost prezentate de Fundația Vaticană Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea și de Comitetul Științific. Salut înainte de toate pe cei premiați, pe membrii și prietenii fundației și îi mulțumesc cardinalului Kurt Koch și părintelui Lombardi care ne-au introdus la semnificația acestui eveniment culminant printre activitățile voastre, menite la promovarea cercetării teologice și a angajării culturale însuflețite de credință și de elanul sufletului către Dumnezeu.

Îndrept împreună cu voi un gând afectuos și intens către papa emerit Benedict. Rugăciunea sa și prezența sa discretă și încurajatoare ne însoțesc pe drumul comun; opera sa și magisteriul său continuă să fie o moștenire vie și prețioasă pentru Biserică și pentru slujirea noastră. Tocmai pentru aceasta invit fundația voastră să continue în angajare, studiind și aprofundând această moștenire, și în același timp privind înainte, pentru a-i valoriza rodnicia fie cu exegeza scrierilor lui Joseph Ratzinger, fie pentru a continua - conform spiritului său - studiul și cercetarea teologică și culturală, intrând și în domenii noi în care cultura de astăzi solicită credința la dialog. Spiritul uman are mereu nevoie urgentă și vitală de acest dialog: are nevoie credința, care se retrage în sine dacă nu se întrupează în timp; are nevoie rațiunea, care se dezumanizează dacă nu se înalță la transcendent. De fapt, "credința și rațiunea - afirma sfântul Ioan Paul al II-lea - sunt ca acele două aripi cu care spiritul uman se înalță spre contemplarea adevărului" (Scrisoarea enciclică Fides et ratio, Proemio).

Joseph Ratzinger continuă să fie un maestru și un interlocutor prieten pentru toți cei care exercită darul rațiunii pentru a răspunde la vocația umană a căutării adevărului. Când fericitul Paul al VI-lea l-a chemat să asume responsabilitatea de arhiepiscop de München și Freising, el a ales ca moto cuvintele "Cooperatores veritatis", "Colaboratori ai adevărului", scoțându-le din Scrisoarea a treia a sfântului apostol Ioan (v. 8). Ele exprimă bine întregul sens al operei sale și al slujirii sale. Acest moto se află pe diplomele premiilor pe care le-am acordat, pentru a semnifica și că premiații și-au dedicat viața lor misiunii preaînalte de a sluji adevărul, diaconiei adevărului.

Mă bucur că personalități ilustre medaliate astăzi cu Premiul Ratzinger provin din trei confesiuni creștine, între care și cea luterană, cu care anul acesta am trăit momente deosebit de importante de întâlnire și de drum comun. Adevărul lui Cristos nu este pentru soliști, ci este simfonic: cere colaborare docilă, împărtășire armonioasă. A-l căuta, a-l studia, a-l contempla și a-l traduce în practică împreună, în caritate, ne atrage cu forță spre unirea deplină dintre noi: astfel adevărul devine un izvor viu de legături de iubire tot mai strânse.

Am primit cu bucurie ideea de a lărgi orizontul Premiului Ratzinger pentru a include și artele, în afară de teologie și de științele legate de ea în mod natural. Este o lărgire care corespunde bine viziunii lui Benedict al XVI-lea, care de atâtea ori ne-a vorbit în mod emoționant despre frumusețe drept cale privilegiată pentru a ne deschide la transcendență și a-l întâlni pe Dumnezeu. În mod deosebit, am admirat sensibilitatea sa muzicală și exercitarea sa personală a acestei arte drept cale pentru seninătate și pentru înălțarea spiritului.

Așadar, felicitările mele iluștrilor premiați: profesorului Theodor Dieter, profesorului Karl-Heinz Menke și maestrului Arvo Pärt; și încurajarea mea pentru fundația voastră și pentru toți prietenii săi, pentru ca să se continue să se parcurgă căi noi și tot mai ample pentru a colabora în cercetare, în dialog și în cunoașterea adevărului. Un adevăr care, așa cum n-a încetat să ne amintească papa Benedict, este în același timp, în Dumnezeu, logos și agape, înțelepciune și iubire, întrupate în persoana lui Isus.

Interpretarea lui "Pater noster" de Arvo Pärt

Binecuvântarea

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat