Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 33-a de peste an - Anul A - 2017

"Să nu iubim numai cu vorba, ci cu fapta și adevărul"! (1In 3,18)

Așa cum ne-a scris și episcopul nostru de Iași, Mons. Petru Gherghel, în Scrisoarea sa circulară, Duminica a XXXIII-a, din timpul de peste an, a fost aleasă de Sfântul părinte papa Francisc ca, în această zi atenția noastră, a tuturor, să fie îndreptată spre cei săraci, pe care Isus însuși, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului, venind pe pământ, i-a iubit, i-a căutat și i-a primit cu dragoste (cf. Mt 11,5), recomandându-le tuturor oamenilor ca și ei să-i iubească, să-i caute și să-i slujească (cf. In 13,29), căci iubirea, primirea și slujirea lor înseamnă iubirea, primirea și slujirea lui însuși (cf. Mt 25,40), înseamnă trăirea dragostei adevărate după modelul iubirii și dăruirii sale aduse din ceruri (cf. Mt 5,3), înseamnă "întruchiparea Nevinovatului pironit pe cruce, sărac, gol și privat de toate și revelarea plinătății iubirii lui Dumnezeu", care ne spune că "Un suflet valorează cât lumea întreagă".

Sfântul Părinte papa Francisc, venind dintr-o zonă săracă a lumii, el însuși trăind sărac, altădată constrâns de situație, iar acum prin alegere liberă ca Isus (cf. 2Cor 8,9), deranjează poate pe mulți "farisei moderni și bogați" din toate tagmele, dar este iubit și prețuit de poporul creștin și de oamenii de bunăvoință, cărora le înțelege durerile, păsurile și necazurile, "cere tuturor episcopilor, preoților, diaconilor, persoanelor consacrate, asociațiilor, mișcărilor și lumii vaste a voluntariatului să se angajeze la instaurarea, cu ocazia acestei Zile Mondiale a Săracilor, a unei tradiții care să fie o contribuție reală la evanghelizare în lumea contemporană.

Potrivit cu învățătura Cuvântului lui Dumnezeu și cu practica primilor creștini, membrii Bisericii sunt datori, în chip moral, să contribuie din bunurile lor pământești, de bună voie și după posibilități, la susținerea vieții săracilor și la susținerea cauzei Evangheliei. "Toți cei ce aveau ogoare sau case le vindeau, aduceau prețul lucrurilor vândute și-l puneau la picioarele apostolilor; apoi se împărțea fiecăruia după cum avea nevoie (Fap 4,34-35). Iar dărnicia noastră nu este decât un răspuns la dărnicia lui Dumnezeu care ne-a dăruit totul (cf. Rom 8,32). "Dumnezeiasca lui putere ne-a dăruit tot ce privește viața și evlavia, prin cunoașterea celui ce ne-a chemat prin slava și puterea lui, prin care el ne-a dat făgăduințele lui nespus de mari și scumpe, ca prin ele să vă faceți părtași firii dumnezeiești" (2Pt 1,3-4).

Astăzi când suntem chemați să medităm și să aprofundăm tema sărăciei, în evanghelia zilei citim "Parabola talanților", unde am auzit că "Stăpânul" care și-a împărțit talanții averii sale apropiaților săi, avea doua obiective: 1. să-și sporească veniturile și 2. să probeze destoinicia și hărnicia slujitorilor săi. De ce să le probeze destoinicia și hărnicia? Pentru că avea cu ei un plan nevisat de ei, adică voia să-i facă părtași cu el la a) administrarea cetăților cerești, până la 10 cetăți de fiecare (cf. Lc 19,17) și b) la administrarea, "distribuirea" tuturor bunurile sale cerești (cf. Mt 25,21). De aceea, Isus, în evanghelie, laudă ca "înțelept" pe administratorul care "i-a risipit averea" distribuind-o săracilor (cf. Lc 16,8).

Prima lectură de astăzi ne prezintă o "femeie înțeleaptă", o femeie credincioasă și harnică, o femeie care în Biblie simbolizează mireasa lui Isus, Biserica (cf. Ap 21,9). Psalmul responsorial ne spune: "Ferice de oricine se teme de Domnul, va fi fericit și îi va merge bine" (Ps 128.1-2), deci ferice de cel credincios. Iar sfântul Paul care, după ce în duminicile trecute ne-a chemat să-l așteptăm pe Isus cu darurile și răsplătirile sale" (cf. 1Tes 1,9-10), astăzi ne cheamă să nu dormim precum ceilalți, ci să veghem activ, adică să lucrăm fără să ne pierdem răbdarea (cf. 1Tes 5,6), căci fiecare răscumpărat este chemat de lucra pentru el (cf. Mt 21,28), și chiar de a suferi pentru el (cf. Fil 1,29).

Fericitul papă Paul al VI-lea (1897-1978) spunea: "Binecuvântate sunt mâinile care se deschid ca să-i primească pe cei săraci și să-i ajute: sunt mâini care aduc speranță. Binecuvântate sunt mâinile care se deschid fără a cere nimic în schimb, căci sunt mâini care fac să coboare asupra fraților binecuvântarea lui Dumnezeu".

Dar să vedem care sunt talanții pe care i-am primit de la Dumnezeu pentru a lucra cu ei spre fericirea noastră, dar și a altora. În primul rând, fiecare om a primit de la Dumnezeu ca talanți: un trup destinat glorificării veșnice și un suflet nemuritor (cf. Evr 10,25); apoi am primit sănătate, memorie, inteligență, timp și nenumărate bunuri materiale; apoi fiecare ucenic format la "Școala lui Isus", a primit de la Dumnezeu, ca talanți de mare preț, Cuvântul divin, o cunoștință despre Dumnezeu cel întreit și unic și ca moștenire împărăției cerurilor (cf. 1Cor 2,12). Referitor la talantul "Cuvântului divin", sfântul Petru spune: "Avem și mai sigur cuvântul profetic la care faceți bine că luați aminte ca la o lumină ce strălucește în loc întunecos, până când se va lumina de ziuă și va răsări luceafărul de dimineață în inimile voastre" (2Pt 1,19).

Prin toți acești talanți primiți aici pe pământ trebuie să lucrăm și să dobândim: "Lucrurile pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit și la inima omului nu s-au suit" (1Cor 2,9). Și cum vom reuși aceasta? Simplu, valorificând toți acești talanți în favoarea fraților noștri, "Căci fiecăruia i s-a dat arătarea Duhului spre folosul altora" (1Cor 12,7). "Ca niște buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit. Dacă vorbește cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujește cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu, pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Cristos, ale căruia sunt slava și puterea în vecii vecilor" (1Pt 4,10-11). Cei ce aduc soarele în viața altora, vor trăi și ei în lumină.

Pentru înțelegerea temei de astăzi: "Slujirea săracilor", săraci a cărora este împărăția cerurilor (cf. Mt 5,3; Iac 2,5) și care ne pot primi și pe noi alături de ei (cf. Lc 16,9), propun să facem o incursiune în Biblie, pentru a vedea ce ne spune ea despre bogăție și sărăcie. Concepția Vechiului Testament și a Noului Testament este că bogăția este o binecuvântare de la Dumnezeu. Abraham este un exemplu tipic de om bogat și temător de Dumnezeu (cf. Gen 13,2). Psalmiștii cântă binecuvântările materiale: Omul evlavios prosperă "ca un pom sădit lângă un izvor de apă" (Ps 1,3). Omul "care se teme de Domnul" are "bogăție și belșug" (Ps 112,1. 3). Dumnezeu este binefăcător și bogăția materială este o consecință a bunătății sale: "Dumnezeu ne dă toate lucrurile din belșug, ca să ne bucurăm de ele" (cf. 1Tim 6,17).

Posedarea bogăției, însă, aduce cu sine obligația de a dărui din ea cu dragoste celor aflați în nevoie (1Tim 6,18). Și tocmai acest lucru este uitat de mulți oameni. Este semnificativ faptul că în Vechiul Testament foarte rar găsim oameni care cerșesc în stradă. Acest fapt este un ecou al Bibliei: "Ferice de cel ce îngrijește de cel sărac! Căci în ziua nenorocirii Domnul îl izbăvește. Domnul îl păzește și-l ține în viață. El este fericit pe pământ, și nu-l lași la bunul plac al vrăjmașilor lui. Domnul îl sprijină, când este pe patul de suferință și îi ușurează durerile în toate bolile lui" (Ps 41,1-3). Cristos ne-a dat un asemenea exemplu de grijă față de cei săraci, căci el avea un cont aparte pentru ei (cf. In 13,29). Apoi: "El, măcar că era bogat, s-a făcut sărac pentru voi, pentru ca prin sărăcia lui, voi să vă îmbogățiți" (2Cor 8,9). Folosirea cu credincioșie a bogăției aduce mari răsplătiri în cer (cf. Lc 16,11).

Însă adevărata bogăție este cea spirituală și nu cea materială (cf. Lc 12,33; 16,11). Biblia avertizează că posedarea bogăției materiale fără a dărui cu generozitate din ea (1Tim 6,18) aduce cu sine mari pericole de pierdere a credinței și a mântuirii lui Dumnezeu. De exemplu, există pericolul de a nu recunoaște că Dumnezeu este sursa tuturor binecuvântărilor (cf. Dt 8,17-18; Os 2,8). Există pericolul de a-ți pune încrederea în bogății și nu în Dumnezeu (cf. Ps 52,7). Pericolul încrederii în bogății este atât de mare, încât Domnul a spus că este extrem de greu ca un om bogat să intre în împărăția cerurilor (cf. Mc 10,25). Un alt pericol spiritual al bogăției este acela de a face din ea un "dumnezeu" (Fil 3,19). Așa au stat lucrurile cu bogatul care a uitat că trebuie să fie bogat în primul rând în fața lui Dumnezeu (cf. Lc 12,21). Așa s-au întâmplat lucrurile și cu biserica din Laodiceea (cf. Ap 3,17). Așa cum avertiza iar Isus, bogățiile înăbușă cuvântul încât devine neroditor în viață (cf. Mt 13,22).

Lăcomia sau dorința de a fi bogat este un rău cu privire la care Scriptura ne previne frecvent. Iubirea de bani ne este descrisă ca fiind rădăcina tuturor relelor (cf. 1Tim 6,9-10), de aceea ne îndeamnă că, de ar curge, să nu ne lipim inima de ea (cf. Ps 62,10); să ne mulțumim dacă avem ce mânca și ce îmbrăca (cf. 1Tim 6,8); și să ne mulțumim cu ceea ce avem căci Dumnezeu nu ne lasă (cf. Evr 13,5).

Mulți oameni refuză și astăzi evanghelia ca, Mahatma Gandhi (1869-1948), părintele independenței Indiei, care văzând atâția creștini bogați cărora nu le pasă de frații lor săraci, ba chiar îi jefuiesc, deși Biblia, cartea lui Dumnezeu dată lor, spune referitor la cei săraci: "Nu-l jefui pe cel sărac, pentru că și așa este sărac, și nu asupri pe nenorocitul care stă la poartă! Căci Domnul le va apăra pricina lor și îi va despuia de viața pe cei care ce-i despoaie" (Prov 22,22-23). Datorită pericolelor bogățiilor în care cad adesea mulți oamenii bogați, Biblia spune: "Vai de voi, bogaților, vai de voi care sunteți sătui acum! Pentru că voi veți flămânzi! Vai de voi care râdeți acum, pentru că voi veți plânge și vă veți tângui" (Lc 6,24-25)! Ascultați acum voi, bogaților! Plângeți și tânguiți-vă, din pricina nenorocirilor care au să vină peste voi. Bogățiile voastre au putrezit, și hainele voastre sunt roase de molii. Aurul și argintul vostru au ruginit; și rugina lor va fi o dovadă împotriva voastră, ca focul are să vă mănânce carnea! V-ați strâns comori în zilele din urmă" (Iac 5,1-3)! "Vai de cel care nu se îmbogățește în fața lui Dumnezeu" (cf. Lc 12,21). Vai vouă că nu intrați în cer și nici pe ații nu-i lăsați să intre (cf. Mt 23,13).

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Dacă vreți să cinstiți trupul lui Cristos, nu-l neglijați când este gol; nu-l cinstiți pe Cristos euharisticul cu veșminte de mătase, în timp ce în afara templului îl neglijați pe acest alt Cristos care este chinuit de frig și de goliciune" (cf. Mt 50,3). De aceea, sfântul Francisc din Assisi (1181-1226) nu s-a mulțumit numai să îmbrățișeze și să dea pomană leproșilor, ci a decis să meargă la Gubbio pentru a sta împreună cu ei.

De remarcat este faptul că în comunitățile creștine din Biblie, care înainte de evanghelizare aveau nevoie de ajutor material, după ce au primit evanghelia mântuirii lui Isus Cristos, au început să se descurce singure, ba chiar au ajuns să-i ajute și pe alții, ducând la mulțumire și la cunoașterea lui Dumnezeu, "Căci ajutorul dat de darurile acestea nu numai că acoperă nevoile sfinților, dar este și o pricină de multe mulțumiri către Dumnezeu" (cf. 2Cor 9,12). Aici trebuie să mai facem o remarcă: Țările care au primit mesajul evanghelic trăiesc în prosperitate și la Polul Nord, iar țările care au lepădat mesajul evanghelic trăiesc în sărăcie chiar și pe "o gură de rai". Evanghelia este prima și cea mai mare nevoie a tuturor oamenilor din toate timpurile și la asta ar trebui să se gândească toți cei care luptă împotriva lui Isus, împotriva evangheliei și împotriva Bisericii sale. De aceea nu trebuie să încetăm de a face binele (cf. 2Tes 3,13). Tot ceea ce ne-a încredințat Dumnezeu pe parcursul vieții noastre sunt "talanți" pe care trebuie să-i folosim spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea altora.

Se povestește despre sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859) că avea în grădina bisericii o livadă cu mulți pomi fructiferi. Copiii sau trecătorii nu puteau intra în livadă deoarece livada era înconjurată de un gard mare. Într-o bună zi sfântul a hotărât să-i lase pe copii și pe trecători să între în livada bisericii pentru a le da o învățătură, că trebuie să fie la fel de isteți în cele sufletești ca și în cele pământești. De aceea le-a zis: "Puteți intra în livadă și puteți să mâncați ce vreți, de unde vreți și cât vreți, numai acasă să nu luați!" Zis și făcut, copiii au intrat și s-au înfruptat din fructe. În acest timp sfântul se uita dintr-un loc ascuns pentru a observa. A văzut pe câțiva copii care aruncau fructe și peste gardul livezii. Prinși în fapt, i-a chemat la sine și i-a întrebat de ce aruncau fructe peste gard? Ei i-au răspuns: "Pentru că nu putem ieși cu fructele pe poartă, le aruncăm peste gard, ca după ce vom ieși din livadă, să le avem și acasă". Într-o zi Isus i-a dojenit pe evrei pentru că în cele pământești erau experți, în timp ce în cele sufletești erau slabi pregătiți (cf. Mt 16,3). Acum părintele Vianney le-a cerut copiilor și trecătorilor să aibă și ei această înțelepciune de a muta lucrurile care le plac pe pământ în împărăția cerurilor, dându-le de pomană, pentru că numai astfel le putem scoate din lume (cf. 1Tim 6,7); ba și mai mult, săracii o să-i și primească și în lăcașurile veșnice care le aparțin lor (cf. Lc 16,9 ; Mt 5,3).

Suntem botezați, dar putem să ne asemănăm cu robul cel rău care și-a îngropat talantul. Trebuie să lucrăm cu "talanții noștri: trupul și sufletul, sănătatea și boala, mâinile și picioarele, mintea și inima, darurile și calitățile, cuvântul divin și credința, în folosul semenilor noștri, de aproape și de departe, ca femeia credincioasă și harnică din prima lectură de astăzi (cf. Prov 31,10-31). Ca psalmistul, ca sfântul Paul, ca cei doi servitori buni, ca Isus. De aceea, sfântul Paul spune: "Tot ceea ce faceți cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceți în numele Domnului Isus, mulțumindu-i lui Dumnezeu Tatăl prin el" (Col 3,17). "Orice faceți să faceți din inimă ca pentru Domnul, și nu ca pentru oameni, știind că veți primi de la Domnul răsplata moștenirii. Pe Domnul Cristos îl slujiți" (Col 3,23-24). "Nimeni să nu-și caute propriile interese, ci ale altuia. Așadar, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, toate să le faceți spre gloria lui Dumnezeu" (1Cor 10,24.31).

Răpirea Bisericii, acea nădejde binecuvântată, poate avea loc în orice moment, ca atare, trebuie să fim treji în orice clipă. Bazați pe promisiunile lui Isus putem spune că într-o zi "vom cânta în cer". Dar pentru asta trebuie să ducem o viață de veghe și să fim mereu trezi. Cuvântul "treaz" are mai multe înțelesuri. Poate însemna că nu ești sub influența alcoolului sau a alt ceva amețitor, căci oamenii se mai pot "ameți" și de alte lucruri: mulți sunt seduși de putere, mulți sunt seduși de bani, mulți sunt seduși de plăcerile acestei lumi. Însă copilul Domnului care așteaptă împărăția cerurilor, trebuie să stea treaz, căci "acum mântuirea lui este mai aproape decât atunci când a crezut" (Rom 13,11).

Trebuie să fim treji în ceea ce privește venirea lui Cristos, pentru că Ziua Domnului începe cu o seară și se desăvârșește într-o lumină (cf. Gen 1,5); tot astfel începe și viața noastră cu un plâns dar se va termina într-o bucurie veșnică. De aceea, "Ferice de oricine se teme de Domnul, căci va fi fericit și toate îi va merge bine" (Ps 128.1-2); și ferice de cine nu obosește în a face binele" (cf. 2Tes 3,13).

Închei cu vorbele papei Francisc: "Săracii nu sunt o problemă, ci sunt o resursă, din care noi trebuie să luăm pentru la ajunge la viața veșnică!"

Pr. Ioan Lungu

* * *

Duminica a 33-a de peste an. Predici la Radio Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat