Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Un milion de speranțe și mulțumiri

Cea de-a XI a ediție a campaniei de solidaritate și strângere de fonduri "Un milion de stele", coordonată de Centrul Diecezan Caritas, s-a desfășurat duminică, 12 noiembrie 2017, în Iași și mai multe localități din Dieceza de Iași, simultan cu alte localități din Europa.

*

Iași

Duminică, 12 noiembrie 2017, începând cu ora 19.00, la catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, echipa Centrului Diecezan Caritas Iași a aprins un milion de speranțe și mulțumiri prin intermediul angajaților, sponsorilor, voluntarilor, beneficiarilor și participanților care au ales să își petreacă un scurt interval de timp în compania celor care zilnic cred că au puterea să mute munții din loc, dacă păstrează în suflet credința și încrederea în propriile forțe.

Copii, tineri, adulți și vârstnici, categorii diferite de beneficiari, cazuri sociale sau persoane care reușesc să facă față cerințelor societății au crezut în îndemnul nostru, aprinzând fiecare câte o lumânare plină de vise și promisiuni, evenimentul venind așadar în întâmpinarea dorințelor noastre de a aduce alături și persoane care pot oferi din timpul lor, din afecțiunea și din resursele lor, pentru a construi o viață mai bună pentru cei aflați la nevoie.

Prezentată de către colega noastră Mihaela Hurduc (coordonator Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco"), acțiunea a avut ca moment de început cuvântul pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, și al Excelenței sale Aurel Percă, episcop auxiliar, dumnealor alegând să vorbească celor prezenți despre importanța implicării în societate dar și despre statisticile îngrijorătoare cu privire la fenomenul sărăciei și marginalizării sociale, pentru ca, mai apoi, câte un beneficiar al fiecărui centru social (Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco", Centrul de Resurse pentru Familii și Centrul de Plasament "Sfântul Iosif") să adreseze un îndemn la implicare, solidaritate și responsabilitate socială.

Lumânările, ce au reprezentat sigla sub egida căreia încercăm zilnic să schimbăm destine în cadrul organizației noastre, au oferit oamenilor un moment de reculegere, iar glasurile corului de copii beneficiari ai Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" au emoționat prin melodia aleasă cu atenție și specifică acestui tip de eveniment. Fiecare lumânare aprinsă a reprezentat o dorință îndreptată către cer, pentru câteva minute cei prezenți uitând de grijile lor și orientându-și inima către cei mai puțin norocoși, a căror soartă rămâne, de cele mai multe ori, doar în grija profesioniștilor din domeniul social.

Anul acesta ne-am alăturat inițiativei lansată de Sfântul Părinte papa Francisc de a celebra Ziua mondială a săracilor, stabilită pentru duminică, 19 noiembrie 2017. Sub titlul "Să nu iubim cu vorba ci cu fapta", suveranul pontif amintește creștinilor și tuturor oamenilor de bunăvoință faptul că "nu avem voie să ne gândim la cei săraci numai ca destinatari ai unei practici bune de voluntariat care trebuie făcută o dată pe săptămână, sau cu atât mai puțin de gesturi ocazionale de bunăvoință pentru a pune conștiința în pace.

Devenită o acțiune emblematică pentru noi, angajații Centrului Diecezan Caritas, cât și pentru imaginea organizației noastre, ziua de duminică a avut în spate pe lângă emoțiile aferente și o serie de obiecte colorate și atent realizate cu scopul strângerii de fonduri pentru beneficiarii a două centre sociale: Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" și Centrul de Resurse pentru Familii. Voluntarii au pregătit cu migală coronițe de brad, globuri pictate, căni personalizate, magneți, lumânări decorative ori decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă, pentru care am acumulat prin intermediul donațiilor celor prezenți, suma de 3.800 lei. Suma strânsă în urma vânzării produselor va avea un impact deosebit asupra beneficiarilor Centrului Diecezan Caritas și ne va ajuta să aducem speranță în viața celor pe care zi de zi încercăm să îi ghidăm, să îi sprijinim și să îi încurajăm.

Mulțumim pe această cale, în primul rând finanțatorului nostru S.C. Conex Distribution S.A., partenerilor media, angajaților și voluntarilor Caritas, cât și persoanelor care au avut încredere că banii donați vor ajunge la oamenii ce au într-adevăr nevoie de suport. Mulțumirile noastre se îndreaptă și către Parohia "Adormirea Maicii Domnului", pr. paroh Paul Budău, care ne-a fost mereu gazda evenimentelor de acest gen, o comunitate de enoriași care mai presus de toate a înțeles că solidaritatea umană este unul dintre principiile după care ne putem ghida în viață.

Acțiunea "Un milion de stele" este o inițiativă Caritas și se desfășoară în prezent în mai multe țări europene (Germania, Italia, Franța, Belgia, Luxemburg și Elveția), în fiecare an, înainte de Crăciun. În România, acest eveniment se desfășoară la nivel național începând din anul 2009. În anul 2017, acțiunea s-a realizat în perioada octombrie-noiembrie în peste 40 de localități , având ca scop antrenarea societății civile spre solidaritate și implicare față de cei ce trăiesc în sărăcie, față de cei marginalizați sociali, singuri sau bolnavi. Fiecare lumânare simbolizează așadar o persoană care are nevoie de sprijinul și iubirea noastră.

Echipa Centrului Diecezan Caritas Iași

*

Faraoani (Valea Mare)

A fi lumină pentru cei din jur!

În Parohia "Sfântul Mihail" din Valea Mare, cu mic cu mare am fost invitați să fim flacăra vie pentru cei din jur. Acțiunea Un milion de stele vrea să ne aducă la cunoștință că fiecare persoană este o stea pe cerul vieții, iar iubirea face ca fiecare stea să strălucească mai mult, trăind comuniunea și ajutorul reciproc.

În cadrul sfintei Liturghii de seară ne-am rugat, iar apoi fiecare dintre noi am pornit în procesiune în jurul bisericii, purtând aprinsă candela credinței. La acest eveniment au participat peste 200 de persoane.

La Valea Mare s-au strâns 505 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Mulțumirea noastră se îndreaptă către preoții parohiei din Valea Mare, care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului.

Sr. Cristina Reti

*

Huși

Suntem diferiți, dar împreună deosebiți!

Centrul de Îngrijiri la Domiciliu Huși a aprins lumânările solidarității în cadrul evenimentului Un milion de stele, acțiune de solidaritate, având scopul sensibilizarea oamenilor, în a fi solidari cu persoanele care trăiesc în sărăcie și excluziune socială.

Acest eveniment s-a desfășurat anul acesta în cele două parohii romano-catolice din municipiul Huși, Biserica "Sfântul Anton" și biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Au fost prezenți peste 250 de persoane. După sfânta Liturghie, cei prezenți au participat la aprinderea și binecuvântarea lumânărilor, apoi ne-am bucurat de un moment de comuniune cu cei prezenți oferind un ceai cald și un dulce.

Purtând în suflet mângâierea că prin lumânarea aprinsă pot aduce o rază de lumină celor aflați în nevoi, participanții s-au întors la ritmul obișnuit al vieții de fiecare zi. Lumânarea aprinsă de ei duminică este un semn al sensibilității și al generozității, este o dovadă în plus că porunca iubirii de aproapele poate deveni viață.

Fiecare act caritabil este o nouă treaptă spre rai, iar fiecare din cei prezenți, și de această dată au urcat o treaptă prin generozitatea de care au dat dovadă răspunzând invitației de a fi una din milioanele de stele care pot susține un destin.

La Huși s-au strâns 2.370 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților centrului.

Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei acțiunii, voluntarilor și celor care au fost prezenți la acțiune, aprinzând simbolic lumânarea solidarității.

Echipa CID Huși

*

Hălăucești

Evenimentul Un milion de stele s-a desfășurat și anul acesta în comunitatea din Hălăucești. Centrul de Îngrijire la Domiciliu Iugani cu activitate în Hălăucești, în colaborare cu comunitatea parohială "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" și Congregația Surorilor Franciscane de Asissi au pregătit acest eveniment. Pr. Bejan Vlad, responsabil în parohie cu tinerii, împreună cu câțiva tinerii ne-au ajutat la realizarea siglei Caritas în biserică. Aceștia au fost implicați și în citirea rugăciuni credincioșilor.

Această sărbătoare a început cu un moment de adorație la preasfântul sacrament, a urmat sfânta Liturghie celebrată de către pr. paroh Ioan Ciuraru, acesta îndemnându-i pe credincioșii prezenți în biserică să fie solidari, deschiși față de semeni lor, să fie lumină pentru cei aflați în nevoi. După binecuvântarea lumânărilor și binecuvântarea finală credincioșii au primit câte o lumânare. Au fost prezente aproximativ 250 de persoane.

La Hălăucești s-au strâns 2.989 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Mulțumim colaboratorilor și tuturor binefăcătorilor noștri, Dumnezeu să-i răsplătească pentru jerfa lor.

Tatiana Andronache

*

Iugani

Acțiunea Un milion de stele a fost organizată și anul acesta în comunitatea din Iugani pentru a cincea oară consecutiv. Evenimentul a fost organizat de Centrul Diecezan Caritas Iași prin programul Servicii de îngrijire la domiciliu, respectiv CID Iugani, în colaborare cu Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină". La eveniment au fost prezente peste 200 de persoane.

Așadar, cu mic cu mare, am răspuns prezent chemării de a aprinde o lumânare, de a fi lumină pentru cei aflați în suferință, pentru bunicii noștri care au nevoie de sprijin și ajutor în a depăși cu demnitate toate încercările vieții de zi cu zi. Solidaritatea, sensibilitatea, omenia, empatia sunt principii de viață care fac ca o întreagă comunitate să exceleze, să crească în ochii tuturor celor care se simt singuri și neajutorați.

Evenimentul a fost precedat de sfânta Liturghie, în cadrul căreia părintele paroh Petru Blaj i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-și arate solidaritatea, generozitate și implicarea în a ajuta pe semenii noștri, bătrâni, bolnavi, expuși marginalizării.

După sfânta Liturghie ne-am adunat în fața grotei din curtea bisericii pentru a sfinți lumânările aprinse și pentru a ne uni în rugăciune pentru o viață mai bună, mai demnă în pofida încercărilor care ne apasă.

Mulțumim, pentru sprijin în buna desfășurare a evenimentului și pentru cuvintele sensibile adresate, doamnei doctor Melinda Cârcu, voluntar la CID Iugani; mulțumim pentru colaborare și sprijin părintelui paroh Petru Blaj, părintelui vicar Mihail Andrei Iacob, doamnei director a Școlii Gimnaziale "Vasile Alecsandri", Gabriela Ghercă care împreună cu elevii clasei a VII-a, dornici și plini de voioșie, au reușit să facă ca acest eveniment să dobândească o mare însemnătate prin implicarea oferită.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența în mijlocul nostru a domnului primar al comunei Mircești, Petre Antăluț, și-i mulțumim pentru sprijin.

La Iugani s-au strâns 1.770 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Mulțumim din suflet tuturor celor prezenți la eveniment și Dumnezeu să-i răsplătească pentru tot binele făcut, mai ales că acest eveniment va fi urmat de celebrarea Zilei mondiale a Săracilor, stabilită pentru duminică, 19 noiembrie.

Daniela Frentoaia

*

Răchiteni

În localitatea Răchiteni s-a organizat a treia ediție a evenimentului Un milion de stele, de către Centrul de Îngrijire la Domiciliu din localitate, în colaborare cu Parohia "Sfântul Anton de Padova" și tinerii din Acțiunea Catolică.

După celebrarea sfintei Liturghii, lumânările au fost aprinse de voluntari și apoi sfințite de pr. paroh Inocențiu Arcana. La eveniment au participat în jur de 200 de persoane care au dat dovadă de generozitate și spirit caritabil, astfel alungând întunericul și deschizându-și inimile, devenind lumină pentru semeni.

Suma strânsă este de 1.330 lei. Banii vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Aducem mulțumiri tuturor celor care au participat, pr. paroh Inocențiu Arcana, voluntarilor și sponsorilor locali.

Angelica Doboș

*

Oțeleni

La Oțeleni, evenimentul Un milion de stele s-a desfășurat atât la biserica "Sfânta Ana" din Oțeleni cât și la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Hândrești. După binecuvântarea lumânărilor, acestea au fost aprinse. Fiecare lumânare a reprezentat lumina pe care fiecare dintre noi o poate oferi în sprijinul celor aflați în momente dificile sub formă de speranță, compasiune, ajutor material. La acest eveniment au fost aproximativ 250 de persoane.

La Oțeleni s-au strâns 215 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților centrului.

Mulțumim preoților celor două biserici care ne-au primit cu multă căldură, mulțumim domnului Felician Gherăescu, primar al comunei Oțeleni, doamnei Alida Elena Iftime, director al Școlii Gimnaziale Oțeleni, pentru ajutorul oferit la organizarea evenimentului și nu în ultimul rând, mulțumim tuturor celor prezenți.

Cătălina Chelaru

*

Pârgărești

Anul acesta, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Pârgărești a organizat campania Un milion de stele la biserica "Sfântul Mihail" din Satu-Nou și la biserica "Sfânta Fecioară Maria, Îndurerată" din Nicorești. Pentru organizarea activității am colaborat cu pr. Țăranu Costel, pentru evenimentul din Satu Nou, și cu pr. Benone Lucaci, pentru evenimentul din Nicorești. Ca în fiecare an, voluntarii s-au implicat în organizarea acestui eveniment, în mod deosebit la realizarea siglei, din candele. La această campanie a fost prezent domnul Gabriel Bortoc, viceprimar al comunei Pârgărești, care, prin participarea și aprinderea unei lumânări, a arătat că instituția pe care o reprezintă este deschisă pentru acțiuni de solidaritate. La cele două evenimente au participat aproximativ 340 de persoane care au fost îndemnate la acțiuni de susținere a persoanelor cu diferite probleme sau nevoi. Donațiile obținute au fost în valoare de 1.322 lei. Banii vor fi folosiți pentru susținerea activității Centrului. Mulțumim tuturor pentru participare și ajutor!

Ieronim Alexa

*

Săbăoani

În seara zilei de 12 noiembrie 2017, luminile solidarității s-au aprins din nou în localitatea Săbăoani în cadrul campaniei aflată la cea de-a șaptea ediție, Un milion de stele.

În organizarea evenimentului au fost implicați membrii echipei Centrului de Îngrijire la Domiciliu din localitate în colaborare cu Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" reprezentată de pr. Marius Ilieș, și de cei 30 de tineri voluntari. Acțiunea s-a desfășurat după sfânta Liturghie de seară, în capela din curtea bisericii.

Animați de spiritul carității, aproximativ 80 de credincioși s-au unit în rugăciune, în jurul lumânărilor aprinse așezate în forma unei crucii pe care tronează o inimă. Simbolistica imaginii face referire la faptul că numai prin iubire orice cruce poate deveni mai ușoară, așa cum prin caritate fiecare persoană prezentă a putut contribui la alinarea suferințelor fraților lor. Astfel, din generozitatea celor prezenți s-a adunat suma de 1.389 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activității Centrului.

Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri, preoților din cele patru parohii ale comunei și tinerilor voluntari care au făcut ca acest eveniment să fie cât mai frumos.

Iuliana Eva

*

Suceava

Duminică, 12 noiembrie 2017, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Suceava a organizat la biserica romano-catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" evenimentul Un milion de stele, cu scopul de a sensibiliza membrii comunității, pentru a fi solitari cu persoanele aflate în dificultate.

Echipa CID Suceava, împreună cu voluntarii, au realizat din timp sigla Caritas. Alături de credincioșii din biserică am participat la adorația euharistică, apoi la sfânta Liturghie, celebrată de pr. vicar Marian Gărghi, la care au participat copii și tineri.

Părintele ne-a îndemnat să aprindem fiecare candela din sufletul nostru, să o umplem cu fapte bune, să trezim în noi această conștiință față de responsabilitatea pe care cu toții o purtăm față de semenii noștri care se luptă cu sărăcia, cu boala, cu singurătate sau cu alte forme de excludere socială.

A urmat apoi ceremonia de sfințire a lumânărilor, cuvântul transmis din partea pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași și, bineînțeles, oferirea steluțelor tuturor celor prezenți, încercând în acest mod să dăm lumină lumii. Corul de copii ne-a încântat auzul cu vocile lor cristaline, au trezit speranța în fiecare dintre noi iar chipurile tuturor erau luminate de flacăra iubirii a bunătății din suflet.

S-a adunat suma de 1.267 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activității Centrului.

Mulțumim din suflet tuturor celor prezenți care ne-au dat de înțeles că nu suntem singuri în misiunea grea pe care o avem de a ajuta oameni, oameni mai puțin norocoși ca noi.

Maricica Vărvăroi

* * *

Mai multe imagini de la aceste evenimente sunt publicate pe site-ul centrului Diecezan Caritas Iași: www.caritas-iasi.ro


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat