Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: "Evanghelia iubirii între conștiință și normă". Simpozion despre Amoris laetitia

La inițiativa Oficiului Național pentru Pastorația Familiilor, din cadrul Conferinței Episcopilor din Italia, în ziua de 11 noiembrie 2017, la Casa "Sfântul Bernard", din Roma, a avut loc un simpozion despre Amoris laetitia, având ca temă: "Evanghelia iubirii, între conștiință și normă".

Au participat circa 70 de specialiști în probleme de familie, din mai multe țări.

Cu acordul PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București și coordonator al pastorației familiei în cadrul Conferinței Episcopilor din România, s-a alăturat evenimentului de la Roma și Oficiul pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

Lucrările simpozionului au debutat cu mesajul video al papei Francisc în care a subliniat încă o dată că "viitorul Bisericii și al lumii depinde de binele familiei". "Iubirea dintre bărbat și femeie, a continuat papa, este desigur printre experiențele umane cele mai generatoare, este ferment al culturii întâlnirii și aduce lumii actuale o injectare de socialitate. Familia născută din căsătorie generează legături rodnice, care sunt antidotul cel mai eficace împotriva individualismului care se răspândește. Totuși, pe drumul iubirii conjugale și al vieții familiale există situații care cer alegeri grele, care trebuie făcute corect..."

La rândul său, cardinalul Gualtiero Bassetti, președintele Conferinței Episcopilor din Italia, a ținut să sublinieze spiritul sinodal, via caritatis și concretețea de care trebuie să dea dovadă lucrările simpozionul, astfel încât, să fie un timp de har, folositor pentru familii, dar și pentru toți cei care se ocupă cu pastorația familiei în Biserică.

Biserica, a spus cardinalul, trebuie să iubească ca o mamă și trebuie să fie "ambulanța Duhului Sfânt" în favoarea celor păcătoși și departe de adevăr.

Au urmat două conferințe ținute de către pr. Manuel Jesus Arroba Conde și pr. Giuseppe Lorizio, amândoi profesori la Universitatea Pontificală din Lateran, care au subliniat la unison importanța familiei astăzi, rolul exortației apostolice Amoria laetitia ca și călăuză pentru familie, dar și ca ghid pentru păstorii și animatorii pastorației familiei.

Cele cinci ateliere de discuție, care au urmat după conferințe, au avut misiunea de a concretiza teoriile expuse și găsirea unor soluții concrete de urmat, mai ales în relația Biserică-familie. Cele cinci ateliere au vizat: munca și familia, deschiderea față de viață; problemele din familie; copiii care decid să conviețuiască fără căsătoria religioasă și influența familiei de origine în viața noii familii.

În cadrul atelierelor, Oficiul pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași, a avut un rol determinant în coordonarea discuțiilor. S-a subliniat importanța "privirii milostive" pe care o recomandă Amoris laetitia, în privința persoanelor iregulare, înțelegerea circumstanțelor și a "dedesubturilor" problemei și acceptarea acestor persoane ca parte dinamică în cadrul comunității de credință, chiar dacă multe dintre ele nu pot primi în mod concret sacramentul Spovezii și al Euharistiei.

Cel care a tras concluziile finale ale simpozionului a fost episcopul Pietro Maria Fragnelli, președintele Comisiei episcopale pentru familie, tineri și viață, din cadrul Conferinței Episcopilor din Italia.

Ultimele cuvinte au aparținut din nou Sfântului Părinte, care ne-a amintit: "Suntem chemați să formăm conștiințele, nu să pretindem să le înlocuim. Creștinului îi revine misiunea de a veghea pentru ca în acest soi de tabernacol (în conștiință), să nu lipsească harul divin, care luminează și întărește iubirea conjugală și misiunea pe care o au părinții". "Harul umple «amforele» inimilor umane cu o extraordinară capacitate de dăruire, reînnoind pentru familiile de astăzi minunea de la nunta din Cana", a continuat papa. Pontiful și-a încheiat mesajul cu o urare: "Fie ca Biserica din Italia să poată ajuta la asimilarea și dezvoltarea conținutului și a stilului din Amoris laetitia; fie ca să poată contribui la formarea animatorilor grupurilor familiale în parohii, în asociații, în mișcări; fie ca să poată susține drumul atâtor familii, ajutându-le să trăiască bucuria Evangheliei și să fie celule active în comunitate".

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 noiembrie: Roma: "Evanghelia iubirii între conștiință și normă". Simpozion despre Amoris laetitia


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat