Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit părintele Gaetano Nicosia, îngerul leproșilor

De Gianni Criveller

Părintele Gaetano Nicosia, misionar salezian foarte iubit, a murit la 6 noiembrie 2017, la Hong Kong. Avea 102 ani. Înainte de amiaza acelei zile, părintele Gaetano, care era lucid, a cerut unei surori din congregația Micile Surori ale Săracilor, unde era găzduit, să caute un preot pentru ungerea bolnavilor. Înțelesese că i-a venit ora. Confrații au venit la căpătâiul său și cardinalul Joseph Zen a celebrat sfânta Liturghie, permițând părintelui Gaetano să primească ultima Euharistie cu puțin înainte de moarte. El va fi înmormântat în cimitirul "Sfântul Mihail" din Macao la 14 noiembrie, după Liturghia celebrată în catedrală.

În urmă cu câțiva ani a putut să-l întâlnească pe papa Francisc, dus în scaunul cu rotile de confratele său, cardinalul Joseph Zen.

Nicosia era cunoscut ca îngerul leproșilor și istoria sa pare o pagină evanghelică de altruism, bunătate și imitare a lui Isus. Oricine îl întâlnea, chiar și pentru puține clipe, rămânea uimit de bunătatea sa, bucuria și entuziasmul sincer.

Într-un colț îndepărtat din insula Coloane (Macau), exista o leprozerie abandonată de toți. Disperarea era așa de mare încât, între cei o sută de leproși prezenți acolo, se ucideau. În august 1963, părintele Gaetano Nicosia a cerut să se transfere chiar acolo, transformând-o în timp foarte scurt. Casele au fost restructurate, s-a dus apă potabilă, curent electric și asistența medicală. A fost construită și o fermă și ateliere pentru diferitele meserii. Munca era retribuită. Satul și-a ales un consiliu pentru deciziile comune. Părintele Gaetano trăia cu ei, ducând demnitate, bunăstare și sănătate. Și credința creștină. "Era un iad - a spus un lepros - acum este un paradis; părintele Gaetano este îngerul nostru".

În 2012 și 2013, în vederea unei cărți și a unui film documentar, l-am intervievat îndelung pe părintele Gaetano. Citatele care urmează se referă la acel interviu. Istoria sa m-a emoționat și pentru aceasta doresc să-i aduc acest omagiu. El a străbătut dramele din secolul al XX-lea, trăindu-le ca protagonist. Gaetano Nicosia s-a născut la San Giovanni La Punta (Catania), la 3 aprilie 1915. Și-a pierdut tatăl, în război, când avea trei ani. "Mama mea avea 27 de ani și nu s-a recăsătorit. Mergea la Liturghie în fiecare dimineață și s-a dedicat nouă, celor doi copii". Fratele Salvatore a murit în urmă cu câteva luni la vârsta de 105 ani!

La San Giovanni La Punta s-a născut și Gabriele Maria Allegra, vestitul franciscan, acum fericit, care a tradus Biblia în chineză. Gaetano și Gabriele Maria erau prieteni din copilărie. Au ajuns misionari la Hong Kong și la Macao. Prieteni fraterni toată viața.

Părintele Nicosia a ajuns la Hong Kong în 1935: unii dintre colegii săi de noviciat, după câțiva ani, și-au dat viața în închisorile comuniste chineze. Constituția fizică a lui Gaetano era plăpândă și maestrul de novici voia să-l repatrieze. Gaetano s-a încredințat superiorului, valtellinezul Carlo Braga: "M-am dus la el în lacrimi pentru a împiedica repatrierea. M-a privit, m-a ascultat și a avut încredere în mine". Braga, "don Bosco al Chinei", a cărui cauză de beatificare este în desfășurare, a fost părintele mai multor generații de salezieni.

În 1939, Nicosia a fost destinat la orfelinatul din Macao. Erau ani de război. La Macao veneau mii de refugiați din China și din Hong Kong. Oamenii mureau de foame. "În școala noastră aveam 800 de elevi. Guvernatorul ne acorda o parte din orezul care venea în fiecare vineri din Thailanda. Și astfel am salvat viața tinerilor".

Nicosia a fost hirotonit preot în 1946 în frumoasa biserică "Sfântul Iosif" la Macao. L-a urmat în China pe episcopul Michele Arduino, episcopul de Shaozhou (acum Shaoguan, în provincia Guangdong). Acea comunitate creștină provenea din timpul lui Matteo Ricci, care a trăit acolo din 1589 până în 1595.

Erau ani de război civil, de dezordini și de pericole. Nicosia a fost expulzat în 1950, după luare puterii de către comuniști. La "podul libertății" din Hong Kong a fost primit de Ambrogio Poletti de la PIME, "portarul Chinei".

După ce a slujit timp de 11 ani la școala "Sfântul Alois" din Hong Kong, Nicosia era nesatisfăcut. Voia o misiune cu cei mai săraci, ba chiar cu leproșii, așa cum îi promisese lui Isus de când era copil. Superiorul îl trimitea la o leprozerie în Columbia, când episcopul de Macao a cerut salezienilor să facă ceva pentru leprozeria din Coloane.

Pentru Gaetano a fost un semn al Providenței. Timp de 48 de ani, din 1963 până în 2011, a trăit cu leproșii. În 1970 au fost externate 40 de persoane. Nicosia le-a găsit un loc de muncă, însă oamenii îi evitau, chiar și rudele, pe foștii leproși. Și astfel, refuzați chiar de familiile lor, mulți s-au întors în sat.

În momentul sosirii lui Nicosia numai cincisprezece erau catolici. Nicosia i-a dus pe toți la credință, prin devoțiunile saleziene propuse cu entuziasm și iubire. Dar mai ales cu viața împărtășită cu ei. "Orașul bucuriei" din Coloane a emoționat pe toți cei care l-au vizitat. Multe persoane importante, între care părintele Allegra, au rămas mult timp în leprozerie. Iezuitul Luis Ruiz și Lancelor Rodrigues, doi preoți vestiți din Macao prieteni ai leprozeriei, inspirați de Nicosia, au început o operă intensă în favoarea leproșilor din China.

Arhitectul Oseo Acconci a construit acolo o frumoasă biserică dedicată "Stăpânei Noastre a Durerilor". Marele sculptor Francesco Messina a făcut un splendid crucifix din bronz care domină încă pe fațada edificiului sacru. Pentru opera sa, Nicosia a primit medalii de la guvernul din Macao și de la președintele Republicii italiene.

În 2011, locuitorii erau toți vindecați și mulți reinserați în societate ca profesori, angajați și profesioniști. Leprozeria a fost închisă și "îngerul" lor, la 96 de ani, a trebuit să se retragă la Hong Kong.

În 2015, într-un eveniment memorabil, a fost prezentat filmul documentar Father Nicosia, the Angel of Lepers, îngrijit de Angelo Paratico și Ciriaco Offedu, pentru a-l face cunoscut pe acest om extraordinar. Documentarul a fost prezentat apoi la Toronto și în diferite orașe italiene. Anul trecut, la PIME House din Hong Kong, în prezența consulului italian Alessandra Schiavo și a cardinalului John Tong, părintele Nicosia a fost celebrat cu mare afect de numeroși prieteni. Intervenția sa emoționantă, inspirată dintr-o credință și simpatie cu adevărat ieșită din comun, rămâne în amintirea celor prezenți ca un eveniment unic și de neuitat.

(După agenția AsiaNews, 10 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat