Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea "Perspective pentru o lume liberă de armele nucleare și pentru o dezarmare integrală" (10 noiembrie 2017)

Dragi prieteni,

Adresez fiecăruia dintre voi salutul meu cordial și exprim recunoștință vie pentru prezența voastră și pentru activitatea voastră în slujba binelui comun. Îi mulțumesc cardinalului Turkson pentru cuvintele de salut și de introducere.

V-ați adunat la acest Simpozion pentru a trata teme cruciale, fie în ele însele, fie luând în considerare complexitatea provocărilor politice din actualul scenariu internațional, caracterizat de un climat instabil de conflictualitate. Un pesimism sumbru ar putea să ne facă să considerăm că "perspectivele pentru o lume liberă de armele nucleare și pentru o dezarmare integrală", cum spune titlul întâlnirii voastre, apar tot mai îndepărtate. Este o realitate de fapt că spirala cursei înarmărilor nu are oprire și costurile de modernizare și dezvoltare a armelor, nu numai nucleare, reprezintă un glas considerabil de cheltuială pentru națiuni, până acolo încât trebuie să pună pe planul al doilea prioritățile reale ale omenirii suferinde: lupta împotriva sărăciei, promovarea păcii, realizarea de proiecte educative, ecologice și sanitare și dezvoltarea drepturilor umane1.

Apoi, nu putem să nu simțim un sentiment viu de neliniște dacă luăm în considerare consecințele umanitare și ambientale catastrofale care derivă din orice folosire a bombelor nucleare. De aceea, luând în considerare și o detonare accidentală a acestor arme dintr-o eroare de orice gen, este de condamnat cu fermitate amenințarea folosirii lor, precum și însăși posesia lor, tocmai pentru existența lor este pentru a impune o logică de frică ce nu privește numai părțile aflate în conflict, ci întregul neam omenesc. Relațiile internaționale nu pot să fie dominate de forța militară, de intimidările reciproce, de expunerea arsenalelor de război. Armele de distrugere în masă, îndeosebi cele atomice, nu generează altceva decât un sentiment înșelător de siguranță și nu pot constitui baza conviețuirii pașnice între membrii familiei umane, care în schimb trebuie să se inspire dintr-o etică de solidaritate2. Din acest punct de vedere, este de neînlocuit mărturia lui Hibakusha, adică persoanele lovite de exploziile de la Hiroshima și Nagasaki, precum și aceea a celorlalte victime ale experimentelor armelor nucleare: fie ca glasul lor profetic să fie un avertisment mai ales pentru noile generații!

În afară de asta, armamentele care au ca efect distrugerea neamului omenesc sunt chiar ilogice pe planul militar. De altfel, adevărata știință este mereu în slujba omului, în timp ce societatea contemporană apare parcă amețită de devierile proiectelor conceput în sânul ei, eventual pentru o cauză originară bună. Este suficient să ne gândim că tehnologiile nucleare se răspândesc de acum și prin comunicațiile telematice și că instrumentele de drept internațional n-au împiedicat ca noi state să se adauge la cercul posesorilor de arme atomice. Este vorba de scenarii neliniștitoare dacă ne gândim la provocările geopoliticii contemporane cum sunt terorismul sau conflictele asimetrice.

Și totuși, un realism sănătos nu încetează să aprindă asupra lumii noastre dezordonate luminile speranței. De exemplu, recent, printr-o votare istorică la ONU, cea mai mare parte a membrilor comunității internaționale a stabilit că armele nucleare nu sunt numai imorale, ci trebuie considerate și un ilegitim instrument de război. Astfel a fost umplut un gol juridic important, de vreme ce armele chimice, cele biologice, minele anti-om și bombele cu dispersie sunt toate armamente interzise în mod expres prin convenții internaționale. Și mai semnificativ este faptul că aceste rezultate se datorează îndeosebi unei "inițiative umanitare" promovate de o valoroasă alianță între societatea civilă, state, organizații internaționale, Biserici, academii și grupuri de experți. În acest context se situează și documentul pe care voi, câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace, mi l-ați încredințat și pentru care exprim aprecierea mea recunoscătoare.

Chiar în acest an 2017 este a 50-a aniversare a scrisorii enciclice Populorum progressio a lui Paul al VI-lea. Ea, dezvoltând viziunea creștină despre persoană, a scos în evidență noțiunea de dezvoltare umană integrală și a propus-o ca nou nume al păcii. În acest memorabil și foarte actual document papa a oferit formula sintetică și fericită prin care "dezvoltarea nu se reduce la simpla creștere economică. Pentru a fi dezvoltare autentică, trebuie să fie integrală, ceea ce înseamnă menită pentru promovarea oricărui om și a omului întreg" (nr. 14).

Așadar, înainte de toate trebuie să se respingă cultura rebutării și să se aibă grijă de persoanele și de popoarele care suferă cele mai dureroase inegalități, printr-o lucrare care să știe să privilegieze cu răbdare procesele solidare față de egoismul intereselor contingente. În același timp este vorba de a integra dimensiunea individuală și cea socială prin desfășurarea principiului de subsidiaritate, favorizând aportul tuturor ca indivizi și ca grupuri. În sfârșit, trebuie promovat umanul în unitatea sa indisolubilă de suflet și trup, de contemplare și de acțiune.

Iată așadar cum un progres efectiv și inclusiv poate face realizabilă utopia unei lumi lipsite de instrumente ucigașe de ofensă, în pofida criticii acelora care consideră idealiste procesele de dezamorsare a arsenalelor. Rămâne mereu valabil magisteriul lui Ioan al XXIII-lea, care a indicat cu claritate obiectivul unei dezarmări integrale afirmând: "Oprirea înarmărilor cu scopuri războinice, reducerea lor efectivă, și, cu atât mai mult, eliminarea lor sunt imposibile sau aproape imposibile, dacă în același timp nu s-ar trece la o dezarmare integrală; adică dacă nu se demontează și spiritele, acționând cu sinceritate să se dizolve, în ele, psihoza războinică" (Scrisoarea enciclică Pacem in terris, 11 aprilie 1963, 61).

Biserica nu încetează să ofere lumii această înțelepciune și lucrările pe care ea le inspiră, având conștiința că dezvoltarea integrală este drumul binelui pe care familia umană este chemată să-l parcurgă. Vă încurajez să duceți înainte această acțiune cu răbdare și statornicie, având încredere că Domnul ne însoțește. El să binecuvânteze pe fiecare dintre voi și lucrarea pe care o face în slujba dreptății și a păcii. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note
1 Cf. Mesaj la a III-a Conferință despre impactul umanitar al armelor nuclear, 7 decembrie 2014.
2 Cf. Mesaj la Conferința ONU care are ca scop negocierea unui instrument juridic obligatoriu pentru a interzice armele nucleare, 27 martie 2017.
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat