Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luciani, "da" unanim pentru beatificare

De Andrea Tornielli

Sesiunea ordinară a cardinalilor și episcopilor de la Congregația Cauzelor Sfinților în dimineața de marți, 7 noiembrie 2017, s-a exprimat cu vot unanim în favoarea "trăirii eroice a virtuților" de către Albino Luciani, papa din Veneto succesor al lui Paul al VI-lea, care în vara anului 1978 a condus doar 33 de zile. Este ultimul act așteptat înainte de semnarea decretului din partea lui Francisc, care ar putea avea loc în următoarele ore.

Cu decizia de astăzi se încheie procesul de beatificare și canonizare a lui Luciani, care după decret va putea fi definit "venerabil", în așteptarea beatificării propriu-zise. Înainte de asta va fi necesar ca dicasterul sfinților să aprobe o minune atribuită mijlocirii papei Luciani și care a avut loc după moartea sa.

Pentru o posibilă minune s-a încheiat deja procesul diecezan la Buenos Aires, în timp ce pentru o a doua este în desfășurare. Și încă n-a fost decis care dintre cele două vindecări inexplicabile va fi aleasă de postulatorul cauzei, cardinalul Beniamino Stella, pentru a fi prezentată la Congregație.

Deschiderea procesului pentru papa Luciani, a cărui figură a fost mereu înconjurată de o faimă de sfințenie mai ales în rândul poporului credincioșilor, a avut loc la 23 noiembrie 2003 în catedrala din Belluno. Faza diecezană s-a încheiat în 2006. După doi ani, în martie 2008, a fost instituit un nou tribunal pentru o investigație suplimentară și în iunie același an Congregația Sfinților dădea decretul despre validitatea formală a tuturor actelor celor două investigații diecezane.

Raportorul cauzei a fost indicat părintele Cristoforo Bove, decedat după câteva luni. În locul lui venea părintele Vincenzo Criscuolo, raportor general al dicasterului. Redactarea lui Positio era încredințată pentru partea istorică vice-postulatoarei Stefania Falasca, autoare a cărții "Papa Luciani. Cronica unei morți" (Piemme, de astăzi în librării), și teologului Davide Fiocco, având contribuția istoricului Mauro Velati.

Positio a fost predată la Congregație la 17 octombrie 2016. Congresul consultanților teologi a exprimat votul său pozitiv unanim la 1 iunie 2017. Și astăzi a venit votul unanim al cardinalilor și episcopilor de la dicaster.

Este devreme să se prevadă date pentru beatificare, din cauza timpilor necesari pentru examinarea procesului cu privire la minune. Dar cu siguranță ceremonia se apropie. Așa cum se apropie și cea pentru canonizarea fericitului Paul al VI-lea, date fiind rezultatele promițătoare ale procesului despre o presupusă minune atribuită lui și petrecută în nordul Italiei după beatificare.

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat