Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chiril: Apocalipsa bolșevică provocată de trădarea lui intelighenția

De Vladimir Rozanskij

Astăzi, 7 noiembrie, se împlinește jubileul secular al marii revoluții din octombrie, evenimentul dramatic și apocaliptic care a schimbat istoria Rusiei și, în bună parte, a întregii lumi. După un an de dezbateri făcute cu trudă și reevocări ridicole, Rusia reușește în sfârșit să arhiveze spectrul care agită nopțile sale și întunecă privirea spre viitor.

S-ar putea spune că discuția cea mai aprinsă din anul jubiliar în țară s-a referit la filmul iluzoriu "Matilda", care în realitate este puțin mai mult decât o transpunere cinematografică a clișeelor de telenovelă, cu reconstruiri ale intrigilor și iubirilor de la curte din trecut. De la familia Tudor la familia Borgia, în serialele tv occidentale, la serie de reevocări care trec în fiecare zi din ecranele tv, rușii sunt nerăbdători să recupereze istoria lor după atâta cenzură sovietică. Și se bucură să vadă reprezentanți coifurile vikingilor normanzi, cruzimile lui Ivan cel Groaznic și îndoielile misterioase ale lui Boris Godunov, pentru a trece în revistă vicisitudinile țarilor Romanov, de la marele Petru I la multele femei de la putere din secolul al XVIII-lea, trecut în anale ca "secolul amanților", mai ales cei ai țarinei Ecaterina.

În schimb, revoluția și întunecatul regim comunist, deși reprezenta o măreție pierdută și încontinuu regretată, nu incită fantezia spectatorului. Și reflecțiile puțin mai aprofundate decât bârfele, ca acelea ale puținilor filozofi sau ale liderilor religioși, desigur nu ale politicienilor, au căzut în indiferența generală.

Pseudomorfoza sufletului rus

Numai patriarhul ortodox Chiril (Gundjaev), conducătorul moral din postcomunism, a încercat din nou în zilele trecute să amintească motivele care au dus Rusia să-și renege propria istorie și, după părerea sa, și vocația sa. Adresându-se poporului după o celebrare în catedrala "Adormirii Maicii Domnului" la Kremlin, conducătorul Bisericii ruse a afirmat că "în conjunctura politică din urmă cu 100 de ani, dacă nu ne lăsăm condiționați de punctele de vedere ideologice, putem vedea și înțelege multe lucruri. Începutul bolilor naționale, care au dus la acea catastrofă, trebuie referit nu la unul, sau la cinci sau la 10 ani înainte, ci minim la măcar 200 de ani înainte, și poate chiar mai mult, când au început să se fărâmițeze fundamentele spirituale ale vieții societății noastre mai înalte, așa-numita elită". Astfel patriarhul a voit să reafirme teza clasică a publicisticii ortodoxe, conform căreia totul a început că "pseudomorfoza" sufletului rus, așa cum avea să spună teologul Gheorghe Florovski după revoluție.

Ceea ce a ruinat autentica vocație creștină a Rusiei a fost intrarea influențelor Occidentului, mai întâi scolastica latină și apoi filozofiile iluministe, când "persoanele și-au vândut propriul suflet și propria rațiune la ceea ce venea din afară fără niciun spirit critic, transformând și reeditând sub influența acestor idei propria credință, propria viziune despre lume, propria privire asupra lucrurilor". Purtătorii acestei infecții, clasa conducătoare la care Chiril face referință, nu ar fi atât politicienii sau aristocrații, ci așa-numita intelighenția, termen latin rusificat, pentru a-i indica pe intelectualii "trădători" care au deviat poporul de la calea cea dreaptă.

Această evaluare reevocă reflecțiile filozofilor religioși exilați din Rusia după revoluție, precum Berdiaev și Bulgakov, Frank și Loski și atâția alții, îmbarcați în 1922 în așa-numita "navă a filozofilor" care a dat viață marii culturi din emigrația rusă în Franța și în lumea întreagă. De exemplu, în Italia s-a transferat poetul și filozoful Viaceslav Ivanov, discipol al lui Vladimir Soloviev, care s-a convertit la catolicism pentru a mărturisi necesitatea de a respira cu "doi plămâni" ai creștinismului din Orient și din Occident și a învinge secularismul iluminist în toate dimensiunile sale.

Același patriarh Chiril a avertizat în sfârșit că Biserica în aceste două secole a fost redusă la tăcere, nu numai de persecuțiile comuniste, ci mai înainte de mentalitatea modernă care o vrea izolată în sfera intimă a conștiinței. Conform lui Chiril, "și astăzi există anumite puteri în societate, care nu vor ca Biserica să proclame poporului său adevărul... ne spun: mergeți în bisericile voastre și închideți ușile și acolo faceți ceea ce vreți".

(După agenția AsiaNews, 7 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat