Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciucani: "Zilele familiei"

La invitația părintelui paroh, Marcel Moraru, în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2017, în Parohia Ciucani au avut loc "Zilele familiei", inițiativă a Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul curiei episcopale de Iași.

În predica de deschidere, pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași, ne-a introdus cu multă răbdare și dibăcie în misterul familiei voită de Dumnezeu.

"Dumnezeu, spunea părintele, nu a voit familia pentru ca ea să fie vale de lacrimi, loc de suferință, ci a voit-o ca o oază de iubire și de respect, un loc unde viața să se simtă acasă. Momentele dificile, mai spunea predicatorul, nu trebuie nicidecum să-i despartă pe soți, să-i pună unul împotriva celuilalt, ajungând de multe ori până acolo încât aceștia nu se mai cunosc, în caz de divorț sau ajung să se urască pentru toată viața, ci mai ales în momentele grele cei doi soți să se descopere ca sprijin unul pentru celălalt".

După ce am văzut care este planul lui Dumnezeu cu familia, am descoperit că Isus nu vrea altceva de la cei doi soți decât să trăiască viața lor de familie cu bucurie, iar Biserica, trupul mistic al lui Cristos, primește și binecuvântează în mijlocul ei familia și o propune ca singura cale prin care Dumnezeu continuă creația sa în lume, prin trimiterea vieții.

Și "ispitele" zilelor noastre au avut un loc aparte în tematicile propuse: O autoritate exercitată cu violență, lipsa dialogului, fuga de greutăți, înțelegerea greșită a relației dintre soți, soluția comodității în detrimentul efortului, au fost doar câteva din provocările care i-au răscolit pe cei prezenți.

Răspunzând invitației Bisericii care anul viitor îi pune pe tineri în mijlocul pastorației ei, mai ales prin celebrarea sinodului special dedicat lor, vineri și sâmbătă, după sfânta Liturghie au avut loc întâlniri punctuale cu tinerii, precum și cu familiile tinere, dar și cu persoanele în vârstă interesate să pună întrebări și să afle răspunsuri.

În sfârșit, duminică, 3 decembrie, în prima duminică a Adventului, părintele ne-a spus că "a veghea în familie, înseamnă a împlini voința lui Dumnezeu. Misiunea de soț sau soție, tată sau mamă, nu poate fi exercitată de nimeni decât de cei chemați la asta. Misiunea lor înseamnă veghe, iar veghea înseamnă atenție față de Dumnezeu prin aproapele, care în cazul familiei este, fie soțul, soția sau copiii.

La final, părintele paroh a mulțumit părintelui Felician pentru zilele frumoase și fructuoase și l-a mai invitat în comunitate. De asemenea un gând special a fost îndreptat și către păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, cel care, alături de episcopul auxiliar, Aurel Percă, încurajează și binecuvântează efortul care se face pentru familii.

Sfântă Familie de la Nazaret, invocată și la binecuvântarea finală, binecuvântează familiile din Ciucani, pe tineri și pe copii, dar și familiile din lumea întreagă!

Claudia Mărcuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie - 3 decembrie: Ciucani: "Zilele familiei"


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat