Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie pentru cardinalii și episcopii răposați în decursul anului

(Bazilica Vaticană, Altarul Catedrei, vineri, 3 noiembrie 2017)

Celebrarea de astăzi ne pune încă o dată în fața ochilor realitatea morții, reînsuflețind în noi și părerea de rău pentru dezlipirea de persoanele care ne-au fost apropiate și ne-au făcut bine; însă liturgia alimentează mai ales speranța noastră pentru ei și pentru noi înșine.

Prima lectură exprimă o puternică speranță în învierea celor drepți: "Mulți dintre cei care dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii pentru viața veșnică, iar alții pentru ocara și dezgustul veșnic" (Dan 12,2). Cei care dorm în țărâna pământului, adică în pământ, sunt desigur cei morți, iar trezirea din moarte nu este în sine o întoarcere la viață: de fapt unii se vor trezi pentru viața veșnică, alții pentru ocara veșnică. Moartea face definitivă "bifurcația" care deja aici, în această lume ne stă în față:calea vieții, adică aceea care conduce la comuniunea cu Dumnezeu, sau calea morții, adică aceea care conduce departe de El. Cei "mulți" care vor învia pentru o viață veșnică trebuie înțeleși drept cei "mulți" pentru care este vărsat sângele lui Cristos. Sunt mulțimea care, grație bunătății milostive a lui Dumnezeu, poate experimenta realitatea vieții care nu trece, victoria completă asupra morții prin intermediul învierii.

În Evanghelie, Isus întărește speranța noastră, spunând: "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine va trăi în veci" (In 6,51). Sunt cuvinte care amintesc de jertfa lui Cristos pe cruce. El a acceptat moartea pentru a-i mântui pe oamenii pe care Tatăl i i-a dat și care erau morți în sclavia păcatului. Isus s-a făcut fratele nostru și a împărtășit condiția noastră până la moarte; cu iubirea sa a frânt jugul morții și ne-a deschis porțile vieții. Hrănindu-ne cu trupul său și cu sângele său noi ne unim cu iubirea sa fidelă, care poartă în sine speranța victoriei definitive a binelui asupra răului, asupra suferinței și asupra morții. În virtutea acestei legături divine a carității lui Cristos, noi știm că această comuniune cu răposații nu rămâne numai o dorință, o imaginație, ci devine reală.

Credința pe care o mărturisim în înviere ne face să fim oameni ai speranței și nu ai disperării, oameni ai vieții și nu ai morții, pentru că ne mângâie promisiunea vieții veșnice înrădăcinată în unirea cu Cristos înviat.

Această speranță, reaprinsă în noi de Cuvântul lui Dumnezeu, ne ajută să asumăm o atitudine de încredere în fața morții: de fapt, Dumnezeu ne-a demonstrat că ea nu este ultimul cuvânt, ci iubirea milostivă a Tatălui ne transfigurează și ne face să trăim comuniunea veșnică împreună cu El. O caracteristică fundamentală a creștinului este sensul așteptării trepidante a întâlnirii finale cu Dumnezeu. Am afirmat asta puțin mai în urmă în Psalmul responsorial: "Sufletul meu e însetat de Dumnezeu, de Dumnezeul cel viu: când voi veni și voi vedea fața lui Dumnezeu?" (42,3). Sunt cuvinte poetice care interpretează în manieră emoționantă așteptarea noastră vigilentă și însetată de iubirea, de frumusețea, de fericirea și de înțelepciunea lui Dumnezeu.

Aceste expresii din Psalm s-au imprimat în sufletul fraților noștri cardinali și episcopi pe care-i amintim astăzi: ei ne-au lăsat după ce au slujit Biserica și poporul încredințat lor, în perspectiva veșniciei. Așadar, în timp ce aducem mulțumire pentru slujirea pe care cu generozitate au dat-o Evangheliei și Bisericii, ni se pare că-i auzim repetând cu apostolul: "Speranța nu înșală" (Rom 5,5). Da, nu înșală! Dumnezeu este fidel și speranța noastră în El nu este zadarnică. Să invocăm pentru ei mijlocirea maternă a Mariei Preasfinte, pentru ca să fie părtași la ospățul veșnic, pe care cu credință și iubire l-au pregustat în timpul pelerinajului pământesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat