Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MYANMAR ȘI BANGLADESH

(26 noiembrie - 2 decembrie 2017)

Întâlnirea cu liderii religioși din Myanmar
Palatul arhiepiscopal din Yangon
Marți, 28 noiembrie 2017

În primul rând, multe mulțumiri pentru că ați venit. Cu toate că trebuia să merg eu să vă vizitez pe fiecare dintre dumneavoastră, însă dumneavoastră ați fost generoși și mi-ați ușurat munca. Mulțumesc.

În momentul în care dumneavoastră vorbeați mi-a venit în minte o rugăciune, o rugăciune pe care o recităm adesea, luată din Cartea Psalmilor: "Ce frumos este a-i vedea pe frați uniți". Uniți nu înseamnă egali. Unitatea nu este uniformitate, chiar și în cadrul aceleiași confesiuni. Fiecare are valorile sale, bogățiile sale precum și deficiențele sale.

Toți suntem diferiți și fiecare confesiune are bogățiile sale, tradițiile sale, bogățiile sale pentru a da, pentru a împărtăși. Și asta se poate întâmpla numai dacă se trăiește în pace. Și pacea se construiește în corul diferențelor. Unitatea vine întotdeauna cu diferențele.

De trei ori unul dintre dumneavoastră a folosit cuvântul "armonie". Aceasta este pacea: armonia. Noi, în acest timp în care trebuie să trăim, experimentăm o tendință mondială spre uniformitate, spre a face totul egal. Asta înseamnă a ucide umanitatea. Aceasta este o colonizare culturală. Și noi trebuie să înțelegem bogăția diferențelor noastre - etnice, religioase, populare - și din aceste diferențe vine dialogul. Și din aceste diferențe unul învață de la celălalt, ca frați... Ca frați care se ajută să construiască această țară, care inclusiv din punct de vedere geografic are atâtea bogății și diferențe. Natura din Myanmar a fost foarte bogată în diferențe. Să nu ne fie frică de diferențe. Unul este Tatăl nostru, noi suntem frați. Să ne iubim ca frați. Și să discutăm între noi, să fim ca frații. Care imediat se reconciliază. Mereu devin din nou frați. Eu cred că numai așa se construiește pacea.

Și vă mulțumesc că dumneavoastră ați venit să mă vizitați. Însă eu sunt cel care vă vizitează pe dumneavoastră și aș vrea cel puțin spiritual să primiți această vizită: aceea a unui frate în plus.

Mulțumesc. Construiți pacea. Nu vă lăsați egalați de colonizarea culturilor. Adevărata armonie divină se face prin intermediul diferențelor. Diferențele sunt o bogăție pentru pace.

Multe mulțumiri. Și îmi permit o rugăciune, de la frate la frați. O veche binecuvântare care ne include pe toți: "Domnul să vă binecuvânteze și să vă păzească! Domnul să facă să strălucească fața lui spre dumneavoastră și să vă arate harul său. Să-și înalțe fața spre dumneavoastră și să vă dăruiască pacea".

Thank you very much!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat