Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Papa anticipă întâlnirea cu conducătorii militari din Myanmar

De Andrea Tornielli

Trebuia să fie o zi de odihnă, în aşteptarea acelui tour de force care-l aşteaptă mâine, marţi 28 noiembrie, cu întâlnirile instituţionale prevăzute şi discursul adresat autorităţilor politice din ţară. Însă Francisc a anticipat timpii şi în această după-amiază în palatul arhiepiscopal din Yangon a întâlnit autorităţile militare birmane.

A mers să-l viziteze pe oaspetele generalul Min Aung Hlaing, comandat în fruntea ministerului apărării. Sunt în mâna militarilor trei ministere cheie ale guvernului din Myanmar, cel al apărării, cel al internelor şi cel care controlează graniţele. Generalul Aung Hlaing era însoţit de o mică delegaţie compusă din generalii locotenenţi Tun Tun Naung, Than Tun Oo şi Soe Htut, toţi în funcţie la Biroul de Operaţiuni Speciale. Erau prezenţi şi colonelul Aung Zaw Lin, în calitate de copist, şi un traducător din personalul Bisericii catolice birmane.

Întâlnirea a început la 17.55 şi faza colocviului restrâns a durat cincisprezece minute. "S-a vorbit - afirmă purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Greg Burke - despre marea responsabilitate a autorităţilor ţării în acest moment de tranziţie". La sfârşitul vizitei pe care autorităţile vaticane o definesc o "vizită de curtoazie" a fost schimbul de daruri: papa a dăruit o medalie a pontificatului şi generalul a dăruit o harpă birmană în formă de barcă şi o ceaşcă de orez decorată.

Forţa militarilor, care sunt responsabili de răspunsul dur al armatei împotriva Rohingya, va fi şi mai evidentă în ziua următoare a călătoriei, când papa şi suita sa vor merge în noua capitală a ţării, Nay Pyi Taw, construită din nimic în puţine decenii şi locuită de un milion şi jumătate de persoane, cei mai mulţi funcţionari militari, personalul angajat în ministere şi familiile lor.

Este un soi de oraş "interzis" jurnaliştilor occidentali care nu pot intra acolo. Şi a fost construit pentru a fi gata să înfrunte atacurile: sunt străzi enorme cu zece benzi care pot să fie folosite ca piste de aterizare şi decolare pentru avioane militare, nucleul clădirilor puterii publice şi instituţionale este înconjurat de un şanţ.

(După Vatican Insider, 27 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


 

lecturi: 12.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat