Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa anticipă întâlnirea cu conducătorii militari din Myanmar

De Andrea Tornielli

Trebuia să fie o zi de odihnă, în așteptarea acelui tour de force care-l așteaptă mâine, marți 28 noiembrie, cu întâlnirile instituționale prevăzute și discursul adresat autorităților politice din țară. Însă Francisc a anticipat timpii și în această după-amiază în palatul arhiepiscopal din Yangon a întâlnit autoritățile militare birmane.

A mers să-l viziteze pe oaspetele generalul Min Aung Hlaing, comandat în fruntea ministerului apărării. Sunt în mâna militarilor trei ministere cheie ale guvernului din Myanmar, cel al apărării, cel al internelor și cel care controlează granițele. Generalul Aung Hlaing era însoțit de o mică delegație compusă din generalii locotenenți Tun Tun Naung, Than Tun Oo și Soe Htut, toți în funcție la Biroul de Operațiuni Speciale. Erau prezenți și colonelul Aung Zaw Lin, în calitate de copist, și un traducător din personalul Bisericii catolice birmane.

Întâlnirea a început la 17.55 și faza colocviului restrâns a durat cincisprezece minute. "S-a vorbit - afirmă purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Greg Burke - despre marea responsabilitate a autorităților țării în acest moment de tranziție". La sfârșitul vizitei pe care autoritățile vaticane o definesc o "vizită de curtoazie" a fost schimbul de daruri: papa a dăruit o medalie a pontificatului și generalul a dăruit o harpă birmană în formă de barcă și o ceașcă de orez decorată.

Forța militarilor, care sunt responsabili de răspunsul dur al armatei împotriva Rohingya, va fi și mai evidentă în ziua următoare a călătoriei, când papa și suita sa vor merge în noua capitală a țării, Nay Pyi Taw, construită din nimic în puține decenii și locuită de un milion și jumătate de persoane, cei mai mulți funcționari militari, personalul angajat în ministere și familiile lor.

Este un soi de oraș "interzis" jurnaliștilor occidentali care nu pot intra acolo. Și a fost construit pentru a fi gata să înfrunte atacurile: sunt străzi enorme cu zece benzi care pot să fie folosite ca piste de aterizare și decolare pentru avioane militare, nucleul clădirilor puterii publice și instituționale este înconjurat de un șanț.

(După Vatican Insider, 27 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat