Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Adeziunea copiilor și tinerilor la Acțiunea Catolică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Duminică, 26 noiembrie 2017, în sărbătoarea Cristos, Regele Universului, 12 copii și 53 de tineri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au depus adeziunea la Acțiunea Catolică, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în cadrul a două Liturghii: la ora 9,15 - cea dedicată copiilor și la ora 16.00 - cea dedicată tinerilor.

*

Adeziunea copiilor

Duminică, 26 noiembrie 2017, în sărbătoarea Cristos, Regele Universului, 12 copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au depus pentru prima data adeziunea la Acțiunea Catolică.

Momentul adeziunii celor 12 copii a avut loc în cadrul Liturghiei dedicate copiilor, la 9.15, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, avându-l concelebrant pe pr. Robert Râtan, responsabilul ce va ghida pașii copiilor pe drumul ce implică atât o formare spirituală cât și una nobilă care vizează binele comun, al tuturor.

Cu pași mici și plini de emoții, copiii au pășit spre altar pentru a primi însemnele ce marchează apartenența la acest grup, cravata și insigna și care reprezintă o confirmare a dorinței de a ieși din anonimat, de a fi "sare și lumină" și de a-l face cunoscut pe Domnul în orice împrejurare.

Un act definitoriu pentru Acțiunea Catolică îl reprezintă strânsa colaborare pe care aceasta o are cu Biserica. Deși am pornit la acest drum într-un număr mic, ne lăsăm ghidați de cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: "Acțiune Catolică, nu-ți fie teamă! Tu aparții Bisericii și ești foarte dragă în inima Domnului care îți ghidează fără încetare pașii tăi spre o reînnoire totdeauna actuală, dar niciodată lipsită de Evanghelie".

Împreună vom colabora cu Biserica pentru ca împărăția lui Dumnezeu să cuprindă realitățile în care trăim.

Bianca Farcaș

*

Adeziunea tinerilor

Duminică, 26 noiembrie 2017, la Liturghia dedicată tinerilor, la ora 16.00, 53 de tineri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au depus adeziunea la Acțiunea Catolică. Celebrarea a avut loc în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și a fost prezidată de pr. Cristian Bîrnat, însoțit de pr. Felix Roca.

În duminica ce avea să marcheze sărbătoarea "Cristos, Regele Universului", în cadrul sfintei Liturghii dedicate tinerilor, de la ora 16.00, prezidată de pr. Cristian Bîrnat - responsabilul tinerilor din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - 53 de inimi tinerești s-au încredințat în mâna Celui Preaînalt, dornice de a deveni instrumente prin care Domnul să-și facă simțită prezența în lume.

Sfânta Liturghie a fost animată de Corul "Juvenes eclesiae", care a conferit o notă aparte celebrării, prin măiestria cu care a interpretat fiecare cântare.

Cuvântul de învățătură i-a revenit pr. Felix Roca, care a subliniat necesitatea implicării fiecăruia dintre noi, importanța colaborării și aportul adus de fiecare, prin ceea ce este. Mergând pe firul motoului din acest an, părintele ne-a invitat să conștientizăm darul și misiunea care ne sunt încredințate, spre a fi oferite tinerilor și lumii întregi.

A urmat binecuvântarea însemnelor și oferirea acestora membrilor și simpatizanților, numele fiecăruia fiind citit de la amvon.

Ofertoriul tematic, pregătit de responsabilii locali cu liturgia din AC, a fost marcat prin opt daruri oferite de membrii AC, a căror explicație a fost citită în timpul Ofertoriului: potir, pâine și struguri, chitara - simbol al laturii liturgice -, coronița - simbol al laturii caritative, paleta de tenis și biletele la Operă - simbol al laturii cultural-recreative, Youcat-ul - simbol al laturii formative, buchetul de flori - simbol al întregului grup, ca buchet al tinereții, oferit de Domnul, oamenilor, precum și tradiționalul simbol, care anul acesta a constat într-un desen, constituit dintr-un mănunchi de baloane creat prin amprenta fiecăruia dintre noi, ca semn concret a prezenței noastre, ce ne va înălța aspirațiile spre cer, lăsând o urmă concretă în jurul nostru, prin activitățile ce le vom întreprinde în acest an asociativ.

După primirea sfintei Împărtășanii, încrezători în ajutorul cu care ne însoțește Isus euharisticul, a urmat rostirea promisiunii și luarea angajamentului de a face ceva frumos pentru și împreună cu Domnul.

Specificitatea grupului nostru de tineri este dată de dinamismul acestuia, întrucât este constituit atât din studenți veniți la facultate, din diferite localități, cât și din tineri fie stabiliți în Iași cu serviciul, fie ieșeni autohtoni. Activitățile grupului sunt deschise tuturor tinerilor care doresc să pună în slujba celorlalți ceea ce li s-a dat - și pentru care mult li se va cere - contribuind, astfel, la îmbogățirea reciprocă și formarea uman-creștină.

Mulțumim fiecărui membru și simpatizant care a decis să-și deschidă inima și să încredințeze Domnului darurile cu care a fost înzestrat, pentru ca, printr-un aport voluntar și o punere în comun a talanților, să realizăm, împreună, o veritabilă comoară!

De asemenea, mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea și bunul mers al acestei sărbători! Domnul să răsplătească așa cum știe mai bine!

Ana Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 26 noiembrie: Iași "AMD": Adeziunea tinerilor la Acțiunea Catolică

- 26 noiembrie: Iași "AMD": Adeziunea copiilor la Acțiunea Catolică


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat