Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc și democrația fragilă din Myanmar

De Andrea Tornielli

Papa ajunge la Yangon, în Myanmar, și pentru a treia oară de la începutul pontificatului său vizitează țări din Extremul Orient, semn al unei atenții deosebite dedicate marelui continent asiatic. După Coreea (2014), Sri Lanka și Filipine (2015), papa argentinian ajunge în fosta Birmania, țară luxuriantă cu democrație fragilă și cu atâtea contradicții, marcat de cazul Rohingya, minoritate etnico-religioasă musulmană din statul birman Rakhine, discriminați și persecutați de multe decenii: peste jumătate de milion dintre ei au fost constrânși să-și abandoneze casele pentru a găsi refugiu în Bangladesh. Și chiar Bangladeshul va fi - de la 30 noiembrie - a doua etapă a călătoriei papale. Dacă pentru Myanmar va fi vorba despre prima vizită a unui pontif, nu este așa pentru Bangladesh, unde au venit deja Paul al VI-lea (în 1970, când în nu exista statul independent, și Dacca se afla în Pakistanul oriental), și Ioan Paul al II-lea (în 1986).

Vizita lui Francisc, inițial, nu trebuia să atingă fosta Birmania, ci prevedea, în proiectul inițial, o etapă în India și alta în Bangladesh. Numai că invitația formală din partea guvernului indian a fost amânată încontinuu și când au înțeles în Vatican că nu va ajunge niciodată la timp, s-au gândit să includă Myanmarul.

"Love & Peace" și "Harmony and Peace" sunt motourile celor două etape ale călătoriei. Francisc vine ca umil pelerin pentru a întâlni și a încuraja mica turma a catolicilor din ambele țări și pentru a lansa un mesaj de pace și dialog în realități în care diviziunile și conflictele etnico-religioase încă sunt o rană deschisă și sângerândă. Și unde sărăcia, exploatarea și marginalizarea sunt la ordinea zilei.

Atenția internațională s-a îndreptat de mult timp asupra destinului lui Rohingya, considerați în Myanmar veșnicii "alții" și etichetați ca "amenințare" pentru siguranța națională. În octombrie 1982, dictatorul birman Ne Win, care a comandat țara cu metode autoritare timp de 26 de ani, a prezentat noua lege despre cetățenie declarând că kalar (expresie care indică persoane cu trăsături somatice asemănătoare indienilor) și chinezii nu erau credibili, deci din motive de siguranță națională nu meritau status și drepturi care derivă din cetățenia deplină. Punerea în practică a acestor directive a arătat clar că în realitate Ne Win nu era împotriva tuturor persoanelor de origini indiene, ci numai a Rohingya, definiți "musulmani bengalezi ilegali", care vor să separte statul Rakhine de Myanmar pentru a institui un stat islamic. "Elitele naționaliste și intelectualii au afirmat în mod repetat acuza că vor să mărească procentul musulman din populație printr-o acțiune deliberată de căsătorii mixte cu femei non-musulmane, punând astfel o amenințare la adresa identității budiste a societății Rakhine și a Myanmarului", scrie Kyaw Zeyar Win în ultimul număr al "Rise", revista de relații internaționale și international political economy din sud-estul asiatic. Sfârșitul dictaturii și venirea la conducere a lui Aung San Suu Kyi nu a adus repercusiuni semnificative asupra destinului lui Rohingya.

Biserica catolică birmană a cerut de mai multe ori public papei, și în zilele trecute, să nu numească direct minoritatea Rohingya, pentru a nu provoca o creștere a tensiunii deja înalte. Guvernul din Myanmar, chiar în ajunul venirii lui Francisc, a semnat un memorandum de înțelegere cu guvernul din Bangladesh pentru întoarcerea în statul Rakhine a sutelor de mii de refugiați fugiți ca urmare a represiunilor armatei după atacurile teroriste din august. În momentul explodării crizei mai recente, intervenind la Angelus, pontiful a lansat un puternic apel în favoarea lui Rohingya, spunându-le pe nume.

În așteptatul discurs pe care-l va rosti marți 28 noiembrie în capitala Nay Pyi Taw, Francisc - exceptând surprizele de ultimă oră mereu posibile - își va face auzit glasul în favoarea minorităților etnico-religioase, chiar dacă va evita să le menționeze pe nume, chemând la angajarea pentru pace, dialog, drepturi umane.

De fapt, ceea ce preocupă în țară sunt și problemele altor minorități, precum cei 400.000 de refugiați interni care aparțin etniilor Kachin, Karen, Chin, și Shan: deși fiind mai puțin luați în considerare de circuitele mediatice internaționale, sunt și ei discriminați și trăiesc situații de tensiune cu armata. Cei 120.000 de refugiați Kachin sunt mai ales creștini și se află în lagăre de refugiați de peste șase ani.

Călătoria în Myanmar și Bangladesh va fi importantă din punctul de vedere al dialogului interreligios: la Yangon, la 29 noiembrie, Francisc va întâlni consiliul suprem "Sangha" al călugărilor budiști, și la 1 decembrie, la Dacca, va participa la o întâlnire interreligioasă și ecumenică pentru pace la arhiepiscopia din oraș.

(După Vatican Insider, 27 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat