Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Alois Fechet: o nouă misiune

Cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, pr. Alois Fechet, prin decretul nr. 29 / 25 octombrie 2017 al arhiepiscopului mitropolit Piero Coccia de Pesaro (Italia), începând cu 28 octombrie 2017 a primit două parohii spre păstorire: a) Parohia din Montelabbate cu patronii "Santi Quirico e Giulitta"; b) Parohia din Apsella cu patronul "San Tommaso in Foglia". Duminică, 29 octombrie 2017, părintele a fost prezentat în cele două parohii de episcopul locului.

Așa cum este specificat în scrisorile de recomandare ale păstorului Diecezei de Iași către Curia din Pesaro, părintele va avea posibilitatea de a acorda asistență spirituală și va putea celebra și Liturghia în limba română (într-un loc care se va stabili) pentru românii care sunt în zona Marche: Pesaro, Urbino, Fano, Loretto, Senigallia, San Marino, Osimo, Jesi, Ancona, Rimini, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno.

Cei care doresc asistență spirituală în limba română îl pot contacta pe părintele la adresa: Via Cavour, 2, 61025-Montelabbate (PU), tel. mobil: 0039-338-28 54 375, fix: 0039-0721-491 322, e-mail: parr.montelabbate@alice.it.

Între timp, părintele Alois Fechet a trimis primele impresii din activitatea desfășurată.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Sunt fericit!

Sunt fericit să retrăiesc sufletește perioada anilor 1961-1971, ani petrecuți la Seminarul din Iași ca elev și apoi student la teologie când, sub înțeleapta diriguire a formatorilor mei, m-am îndreptat spre altarul Domnului.

Sunt fericit să retrăiesc experiența primilor ani de pastorație în Parohiile Buruienești, Bârgăuani și la catedrala din Iași până în februarie 1975, pentru ca din nou să iau contact cu băncile școlii la Universitatea Pontificală "Urbaniana" din Roma în vederea unui alt fel de slujire a Bisericii locale la Institutul Teologic.

Sunt fericit să retrăiesc perioadele scurte de două săptămâni, de o lună sau chiar mai mult când eram în vacanță sau concediu și înlocuiam pe vreun preot în țară ori în străinătate.

Sunt fericit să retrăiesc experiența pastorală pe parcursul a trei ani în Arhidieceza de Viena, respectiv în Parohiile Hundsheim și Bad-Deutsch Altenburg, activând ca preot chiar în locul natal al fericitului nostru episcop de Iași, dr. Anton Durcovici.

Chiar dacă după 1992 diferitele misiuni încredințate în cadrul Diecezei de Iași nu au avut ca scop principal desfășurarea unei activități exclusiv pastorale ca vicar sau paroh, slujirea cuvântului și a altarului nu au rămas pe ultimul plan, iar acolo unde era necesar mi-am oferit cu drag disponibilitatea, trăind preoția așa cum mi-am dorit și cum am fost îndrumat de formatorii și superiorii mei.

M-am întrebat de multe ori de ce cardinalul Fiorenzo Angelini m-a luat chiar pe mine cu el în călătoriile sale în Mexic, India, Zaire și Polonia. Voia poate să-mi sugereze ideea că mi-ar face bine să mă implic mai mult pe planul vestirii evangheliei? Mărturisesc că mi-ar fi plăcut, mi-am zis mie la timpul respectiv, că dacă aș fi mai tânăr cu 15-20 de ani m-aș încumeta să înfrunt dificultățile unei misiuni pastorale în afara Europei.

Și iată că am înaintat în vârstă, iar Domnul mi-a transmis că n-am făcut suficient pentru chemarea pe care mi-a dat-o.

Cu două luni în urmă nici nu-mi puteam închipui ce va fi cu mine în luna octombrie. Înlocuind pe timpul verii pe un preot din Dieceza de Passau/Germania, un confrate de la Episcopia de Iași mi-a telefonat și mi-a relatat că episcopul de Pesaro/Italia, din cauza lipsei de preoți, a lansat un apel disperat de a fi ajutat de dieceza noastră. Cerând și părerea Preasfințitului Gherghel, am avut la 3 septembrie o întrevedere cu Mons. Piero Coccia, arhiepiscop mitropolit de Pesaro. După ce timp de aproape două ore mi-a descris situația jalnică a Bisericii locale, după ce apoi m-a dus personal pe teren pentru a vedea la fața locului realitățile existente și dificultățile specifice, prezentându-mi trei variante unde aș putea să activez, a rămas surprins când i-am spus că, dacă Preasfințitul Petru îmi dă binecuvântarea, voi alege varianta cea mai dificilă. Întorcându-mă acasă și relatând Preasfințitului discuțiile purtate și dorința episcopului de Pesaro precum și disponibilitatea mea de a da o mână de ajutor, după trei săptămâni Preasfințitul Gherghel i-a scris episcopului de Pesaro că îmi dă permisiunea de a activa în această Biserică locală ca preot "fidei donum". Exact la o lună după comunicarea scrisă, prin decretul nr. 29 din 25 octombrie 2017 emis de Curia Arhiepiscopală de Pesaro, mi-au fost încredințate spre păstorire două parohii: Montelabbate și Apsella, ambele la câțiva kilometri de malul Mării Adriatice. În ziua de 29 octombrie 2017 Mons. Piero Coccia m-a prezentat celor două comunități parohiale în timpul sfintelor Liturghii.

Doresc să repet: sunt fericit că episcopii noștri de la Iași au fost de acord cu această idee, sunt fericit că arhiepiscopul mitropolit de Pesaro mi-a acordat încredere, sunt fericit că ambele parohii sunt fericite să aibă un preot stabil, sunt fericit să fi constatat că ambele biserici parohiale au fost pline de credincioși în solemnitatea Tuturor Sfinților la fel ca și cimitirul în după-amiaza de 1 și 2 noiembrie cu ocazia pomenirii morților, așa cum poate da mărturie și pr. Petre-Antica Domenic-Felician care e vecin cu parohia și care a concelebrat la cimitir, ținând și predica în ziua de 2 noiembrie.

Sunt fericit să știu că aici sunt numeroase grupuri de copii, tineri și familii care au animatori bine intenționați și bine formați. Sunt fericit să aflu și am constat deja acest lucru, că numeroși sunt voluntarii care-și oferă cu generozitate din timpul lor pentru diferite slujiri în parohii.

Sunt fericit că ambele parohii au coruri bine formate de tineri și adulți, iar orga clasică din Montelabbate este mânuită de organiști deosebiți.

Sunt fericit că pe teritoriul parohiei din Apsella se află o veche abație benedictină restaurată de curând prin contribuțiile provenite de la statul italian, de la Arhiepiscopia de Pesaro și de la Dieceza de Bamberg/Germania, de unde era originar papa Clement al II-lea care decedat la această abație la 9 octombrie 1047 și a cărui moaște au rămas aici doi ani până când au fost transferate la Bamberg unde anterior fusese episcop. Anul acesta, împlinindu-se 970 de ani de la moartea sa, circa 80 de persoane din Hornburg, localitatea natală a papei Clement al II-lea, însoțite de autorități germane și de pastorul protestant, au fost prezente la celebrarea comemorativă comună.

Sunt fericit pentru mandatul oferit de Preasfințitul Petru pentru a căuta și îngriji spiritual pe românii catolici din zonă.

În acest sens pot fi găsit și contactat la adresa:

Via Cavour, 2, 61025-Montelabbate (PU),
Tel. mobil: 0039-338-28 54 375, fix: 0039-0721-491 322,
e-mail: parr.montelabbate@alice.it

Sunt fericit să pot spera în sprijinul spiritual oferit prin rugăciune de toți cei care au luat act de misiunile apostolice pe care Dieceza de Iași le desfășoară în străinătate.

Preasfânta Fecioară Maria să ne binecuvânteze pe toți!

Montelabbate, 2 noiembrie 2017

Pr. Alois Fechet
 


lecturi: 94.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat