Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la cursul promovat de Tribunalul Rota Romana (25 noiembrie 2017)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă întâlnesc la sfârșitul Cursului de formare pentru clerici și laici promovat de Tribunalul Apostolic Rota Romana despre tema: Noul proces matrimonial și procedura Super Rato. Îi mulțumesc decanului, monseniorul Pinto, pentru cuvintele pe care mi le-a adresat. Cursul care s-a desfășurat aici la Roma, precum și cele care se țin în alte dieceze, sunt inițiative lăudabile și pe care le încurajez, deoarece contribuie să se aibă o cunoaștere oportună și un schimb de experiențe la diferitele niveluri ecleziale cu privire la proceduri canonice importante.

Îndeosebi este necesar să se rezerve mare atenție și analiză adecvată celor două recente Motu proprio: Mitis Iudex Dominus Iesus și Mitis et misericors Iesus, cu scopul de a aplica noile proceduri pe care ele le stabilesc. Aceste două documente au provenit dintr-un context sinodal, sunt expresie a unei metode sinodale, sunt rezultatul unui drum sinodal serios. În fața chestiunilor mai spinoase care se referă la misiunea evanghelizatoare și la mântuirea sufletelor, este important ca Biserica să recupereze tot mai mult practica sinodală a primei comunități din Ierusalim, unde Petru împreună cu ceilalți apostoli și cu toată comunitatea sub acțiunea Duhului Sfânt încercau să acționeze după porunca Domnului Isus.

Este ceea ce s-a făcut și în Adunările sinodale despre familie, în care, în spirit de comuniune și fraternitate, reprezentanții episcopatului din toată lumea s-au reunit în adunare pentru a asculta glasul comunităților, pentru a discuta, a reflecta și a face opera de discernământ. Sinodul avea finalitatea de a promova și a apăra familia și căsătoria creștină pentru binele cel mai mare al soților fideli față de legământul celebrat în Cristos. Trebuia să studieze și situația și dezvoltarea familiei în lumea de astăzi, pregătirea la căsătorie, modurile pentru a-i ajuta pe cei care suferă din cauza eșecului căsătoriei lor, educația copiilor și alte tematici.

Întorcându-vă în comunitățile voastre, străduiți-vă să fiți misionari și martori ai spiritului sinodal care este la originea lor, ca și ai mângâierii pastorale care este scopul acestei noi normative matrimoniale, pentru a fortifica credința poporului sfânt al lui Dumnezeu prin caritate. Spiritul sinodal și mângâierea pastorală să devină forma acțiunii voastre în Biserică, în special în acel domeniu așa de delicat care este cel al familiei în căutarea adevărului cu privire la starea conjugală a soților. Cu această atitudine fiecare dintre voi să fie colaborator leal al propriului episcop, căruia noile norme îi recunosc un rol determinant, mai ales în procesul scurt, deoarece el este "judecătorul înnăscut" al Bisericii particulare.

În slujirea voastră, voi sunteți chemați să fiți aproape de singurătatea și de suferința credincioșilor care așteaptă de la justiția eclezială ajutorul competent și efectiv pentru a putea regăsi pacea conștiințelor lor și voința lui Dumnezeu cu privire la readmiterea la Euharistie. De aici necesitatea și valoarea cursului la care ați participat - și îmi doresc ca să fie organizate și altele -, pentru a favoriza o abordare justă a problemei și un studiu tot mai vast și serios al noului proces matrimonial. El este expresie a Bisericii care este în măsură să primească și să îngrijească pe cel care este rănit de viață în diferite moduri și, în același timp, este chemare la angajare pentru apărarea sacralității legăturii matrimoniale.

Cu scopul de a face aplicarea noii legi a procesului matrimonial, la doi ani de la promulgare, cauză și motiv de mântuire și pace pentru marele număr de credincioși răniți în situația lor matrimonială, am decis, în virtutea funcției de episcop de Roma și Succesor al lui Petru, să precizez definitiv câteva aspecte fundamentale din cele două Motu proprio, îndeosebi figura episcopului diecezan ca judecător personal și unic în procesul brevior.

Din totdeauna episcopul diecezan este Iudex unum et idem cu vicario iudiciali; dar pentru că acest principiu este interpretat în manieră de fapt excluzătoare a exercitării personale a episcopului diecezan, delegând aproape tot tribunalelor, stabilesc în continuare ceea ce consider determinant și exclusiv în exercitarea personală a episcopului diecezan judecător:

1. Episcopul diecezan în virtutea funcției sale pastorale este judecător personal și unic în procesul brevior.

2. Deci figura episcopului diecezan - judecător este arhitrava, principiul constitutiv și elementul discriminant al întregului proces brevior, instituit de cele două Motu proprio.

3. În procesul brevior sunt cerute, ad validitatem, două condiții indisolubile: episcopatul și faptul de a fi conducător al unei comunități diecezane de credincioși (cf. can. 381 § 2). Dacă lipsește una din cele două condiții, procesul brevior nu poate avea loc. Instanța trebuie să fie judecată cu procesul ordinar.

4. Competența exclusivă și personală a episcopului diecezan, pusă în criteriile fundamentale ale procesului brevior, face referință directă la ecleziologia Conciliului al II-lea din Vatican, care ne amintește că numai episcopul are deja, în consacrare, plinătatea întregii puteri care este ad actum expedita, prin missio canonica.

5. Procesul brevior nu este o opțiune pe care episcopul diecezan poate s-o aleagă ci este o obligație care provine din consacrarea sa și din missio primită. El este competent exclusiv în cele trei faze ale procesului brevior:

- instanța trebuie adresată mereu episcopului diecezan;

- instrumentarea, așa cum am afirmat deja în discursul din 12 martie anul trecut la cursul de la Rota Romana, episcopul s-o facă "mereu ajutat de vicarul judecătoresc sau de un alt judecător instructor, chiar laic, de asesor, și fiind prezent mereu apărătorul legământului". Dacă episcopul nu are clerici sau laici canoniști, caritatea, care distinge funcția episcopală, a unui episcop mai apropiat va putea să-l ajute pentru timpul necesar. În afară de asta, amintesc că procesul brevior trebuie să se încheie în mod obișnuit într-o singură sesiune, cerându-se drept condiție de care nu se poate face abstracție claritatea absolută a faptelor care dovedesc presupusa nulitate a căsătoriei, în afară de consimțământul celor doi soți;

- decizia de pronunțat coram Domino, este întotdeauna și numai a episcopului diecezan.

6. A încredința întregul proces brevior tribunalului interdiecezan (atât a celui vicinior cât și al mai multor dieceze) ar duce la denaturarea și reducerea episcopului părinte, conducător și judecător al credincioșilor săi la un simplu semnatar al sentinței.

7. Milostivirea, unul dintre criteriile fundamentale care asigură salus, cere ca episcopul diecezan să realizeze cât mai repede procesul brevior; apoi, în cazul în care nu s-ar considera pregătit în prezent pentru a-l realiza, trebuie să trimită cauza la procesul ordinar, la care oricum trebuie condus cu grija cuvenită.

8. Proximitatea și gratuitatea, cum am reafirmat de mai multe ori, sunt cele două perle de care au nevoie săracii, pe care Biserica trebuie să-i iubească mai presus de orice lucru.

9. Cât privește competența mitropolitului sau a episcopului indicat în noul can. 1687, în primirea apelului împotriva sentinței afirmative, se precizează că noua lege a conferit decanului de la Rota Romana o potestas decidendi nouă, deci constitutivă, asupra respingerii sau admiterii apelului.

În concluzie, aș vrea să reafirm cu claritate că acest lucru are loc fără a cere permisiunea sau autorizarea altei instituții sau Signaturii Apostolice.

Iubiți frați și surori, urez tot binele pentru acest studiu și pentru slujirea eclezială a fiecăruia dintre voi. Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat