Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Celebrare de rugăciune pentru pace în Sudanul de Sud și în Republica Democratică Congo (23 noiembrie 2017)

În seara aceasta, cu rugăciunea, vrem să aruncăm semințe de pace în pământul din Sudanul de Sud și din Republica Democratică Congo și în orice pământ rănit de război. În Sudanul de Sud hotărâsem deja să fac o vizită, dar n-a fost posibil. Însă știm că rugăciunea este mai importantă, pentru că este mai puternică: rugăciunea lucrează cu puterea lui Dumnezeu, pentru care nimic nu este imposibil.

Pentru aceasta mulțumesc din inimă celor care au proiectat această veghe și s-au angajat pentru a o realiza.

"Cristos Înviat ne invită. Aleluia!". Aceste cuvinte ale cântecului în limba swahili au însoțit procesiunea de intrare, cu câteva imagini dintre cele două țări pentru care ne rugăm în mod deosebit. Noi, creștinii, credem și știm că pacea este posibilă deoarece Cristos a înviat. El ni-l dăruiește pe Duhul Sfânt, pe care l-am invocat.

Așa cum ne-a amintit puțin mai înainte sfântul Paul, Isus Cristos "este pacea noastră" (Ef 2,14). Pe cruce, El a luat asupra sa tot răul din lume, inclusiv păcatele care generează și alimentează războaiele: mândria, avariția, dorința de putere, minciuna... Toate aceste Isus le-a învins cu învierea sa. Apărând în mijlocul prietenilor săi spune: "Pace vouă!" (In 20,19.21.26). Ne repetă și nouă în această seară aici: "Pace vouă!".

Fără tine, Doamne, ar fi zadarnică rugăciunea noastră și este iluzorie speranța noastră de pace. Dar Tu ești viu și lucrezi pentru noi și cu noi, Tu, pacea noastră!

Domnul Înviat să dărâme zidurile dușmăniei care astăzi îi despart pe frați, în special în Sudanul de Sud și în Republica Democratică Congo.

Să ajute femeile victime ale violenței în zonele de război și în orice parte a lumii.

Să-i salveze pe copiii care suferă din cauza conflictelor de care sunt străini, dar care le fură lor copilăria și uneori și viața. Câtă ipocrizie a nu spune sau a nega măcelurile de femei și copii! Aici războiul arată fața sa cea mai oribilă.

Domnul să-i ajute pe toți cei mici și pe cei săraci din lume să continue să creadă și să spere că Împărăția lui Dumnezeu este aproape, este în mijlocul nostru, și este "dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt" (Rom 14,17). Să-i susțină pe toți cei care, zi de zi, se străduiesc să combată răul cu binele, cu gesturi și cuvinte de fraternitate, de respect, de întâlnire, de solidaritate.

Domnul să întărească în guvernanți și în toți responsabilii un spirit nobil, corect, ferm și curajos în căutarea păcii, prin dialog și negociere.

Domnul să ne dea nouă tuturor să fim artizani ai păcii acolo unde suntem, în familie, la școală, la locul de muncă, în comunități, în orice ambient; "spălându-ne picioarele" unii altora, după imaginea Învățătorului și Domnului nostru. Lui să-i fie gloria și lauda, astăzi și în veci. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat