Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Copiii, ctitori de fapte bune, în "Săptămâna legumelor și fructelor donate"

Colaborarea foarte bună dintre Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, prin Asociația caritativă "Sfântul Vincențiu de Paul", și doamna învățătoare Marilena Bișog, coordonatoare SNAC la Școala "Otilia Cazimir" Iași, a facilitat ajutorarea multor familii prin programul "Săptămâna legumelor și fructelor donate".

Campania națională socială "Săptămâna legumelor și fructelor donate", derulată în perioada 20-24 noiembrie 2017, a avut drept scop a sensibiliza elevii, părinții și profesorii din unitățile de învățământ ieșean cu privire la situația dificilă în care se află persoanele afectate de lipsa de alimente. S-a avut în vedere formarea și dezvoltarea competențelor în domeniul educației pentru voluntariat în rândul copiilor, în vederea conștientizării și exercitării cetățeniei active. Prin implicarea, după puterile lor, în activități de voluntariat, li se dezvoltă responsabilitatea și sensibilitatea față de semenii lor, stima de sine și devotamentul față de ideile civice. S-au dorit si creșterea calității vieții voluntarilor, a beneficiarilor, îmbunătățirea experiențelor de viață ale voluntarilor, creșterea șanselor de integrare educațională și socială a beneficiarilor, dezvoltarea unor calități, precum: inițiativă, angajament , responsabilitate, creativitate, flexibilitate, empatie.

Încă de când sunt mici, copiii învață să împartă, să dăruiască, Generozitatea lor rodește prin exemplul părinților și a celor din jur. "Copiii n-au știut întotdeauna să își asculte părinții, dar au reușit în permanență să îi imite" (James Arthur Baldwin). Un copil educat în spiritul acesta se va adapta mai ușor, va avea mai mulți prieteni și va ști să împartă cu ceilalți, în comparație cu cei care sunt învățați să păstreze doar pentru ei. A fi generos este semnul iubirii, al unui caracter puternic și frumos. Doar prin sensibilizarea inimile copiilor ei vor ajunge iubitori de fapte bune.

Știm cu toții ca omul bun este împăcat cu sine, este prietenul lui Dumnezeu, este și altora plăcut. Atunci când simți o mireasmă plăcută, te oprești, fără să vrei, să o miroși. Priviți înfățișarea unui om care stăruie în fapte bune! Priviți chipurile copiilor, ale părinților și ale tuturor celor implicați în proiect! Bucuria lor a fost mare. Faptele bune ale părinților reprezintă pornirile pozitive ale copiilor.

Există bătrâni singuri, bolnavi și neajutorați. Știm cu toții că mulți dintre ei au pensii mici. Banii lor se duc, în mare parte, pe medicamente, pe strictul necesar de alimente, pe plata facturilor și, pentru unii, consumul fructelor este chiar un lux. Fructele contribuie la o alimentație sănătoasă prin aportul lor de vitamine necesare organismului.

Receptivi și disponibili, voluntarii din Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul", precum și simpatizanții, s-au mobilizat și, împreună, au identificat persoanele aflate în dificultate și au reușit să distribuie pachetele la 27 familii. Produsele au ajuns într-un timp scurt și în condiții foarte bune.

Și bucuria beneficiarilor a fost foarte mare, iar zâmbetul și gândul bun s-au îndreptat spre binefăcătorii lor. Am trăit bucuria odată cu ei și am făcut împreună o rugăciune pentru toți cei care ne-au oferit această posibilitate. Ochii se umezesc atunci când participi la surpriza primită de copii nevoiași, când au desfăcut pachetul au descoperit în el exact ceea ce aveau ei nevoie..

Mulțumim conducerii școlii, copiilor, părinților, cadrelor didactice și tuturor persoanelor de bine de la aceasta școală care au colaborat la realizarea programului "Săptămâna legumelor și fructelor donate".

"Nimic nu-i place atât de mult lui Dumnezeu", spune sfântul Ioan Gură de Aur, ca o viață care aduce folos tuturor. Tocmai de aceea ne-a dat și darul cuvântului, și mâini, și tărie trupească, și minte, și pricepere: ca să întrebuințăm toate acestea spre mântuirea noastră și folosul aproapelui".

Agnesa Magdici

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.sfterezaiasi.ro al Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, în albumul foto "Copiii, ctitori de fapte bune".


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat