Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Nettuno și la Fosse Ardeatine: "Războiul ne distruge"

De Salvatore Cernuzio

Papa Francisc merge în tăcere și cu capul plecat în mijlocul văii de cruci albe care se extinde de-a lungul hectarelor de pajiște verde de la Cimitirul america de la Nettuno. După cimitirele romane de la Verano și de la Prima Porta, pontiful argentinian a ales să petreacă ziua în care Biserica îi comemorează pe toți răposații printre lespezile soldaților americani - și, printre ei, și pe cele ale femeilor de la Crucea Roșie - care și-au pierdut viața în bătălia cruntă începută în ianuarie 1944 și care a durat circa patru luni după debarcarea de la Anzio (așa-numita "operațiune Shingle"), sătuc din coasta de jos din Lazio, devenit teatru de sânge și de moarte pentru sute de mii de persoane.

Bergoglio se roagă pentru ei și, în mod ideal, pentru cei care au fost uciși în acel "măcel inutil", folosind cunoscuta expresie a lui Benedict al XV-lea, pe care-l reprezintă orice război. În timp ce toți cei circa cinci mii de credincioși adunați acolo în jur recită Bucură-te, Marie, papa se oprește ca să se roage sau să citească numele celor 7.861 de militari pe lespezile de marmură pe care sunt așezați trandafiri albi sau steaguri mici nord-americane. Printre victime există și un necunoscut, un italo-american și un evreu.

Tot în tăcere, papa merge după aceea în sacristie, primit de episcopul de Albano, Marcello Semeraro, de directoarea cimitirului, Melanie Resto, și de primarii de Anzio și Nettuno, pentru a celebra liturghia la altarul pregătit în fața Memorialului care se află la intrarea în capelă. Patru ziduri de marmură impun pe care sunt imprimate numele celor 3.094 de dispăruți și în 490 de morminte sunt adunate rămășițele pământești ale celor care au fost identificați. Acolo, episcopul de Roma, dând un umăr monumentului "Frați în arme", sculptură care reprezintă un soldat și un marinar nord-americani fiecare cu brațul în jurul umărului celuilalt, lansează strigătul său: "Te rog, Doamne, oprește-te! Să nu mai fie războiul, să nu mai fie. Să nu mai fie acest măcel inutil...". Strigăt, șoptit cu un fir de voce, care reverberează ceea ce a afirmat deja ieri în timpul lui Angelus: "Războaiele nu produc altceva decât cimitire și moarte".

Astăzi, spune Francisc în omilia sa rostită în întregime fără text scris, "astăzi când lumea încă o dată este în război și se pregătește pentru a merge mai puternic în război. "Să nu mai fie, Doamne! Să nu mai fie". Cu războiul se pierde tot...". Acestui scenariu dramatic papa îi contrapune totuși speranța: "Astăzi este o zi de speranță", afirmă el. O speranță "care nu înșală", cum spunea sfântul Paul în lectura a doua din timpul celebrării. Speranța de atâtea ori se naște și își înfige rădăcinile în atâtea răni umane, în atâtea dureri umane și acel moment de durere, de rană, de suferință ne face să privim cerul și să spunem: «Eu cred că Răscumpărătorul meu este viu. Dar oprește-te, Doamne»".

"Mai bine să sperăm fără această distrugere: tineri..., mii, mii, mii, mii... speranțe distruse. «Să nu mai fie, Doamne!»". Trebuie spus, ba chiar trebuie urlat în această zi în care ne rugăm pentru toți răposații și în acest "loc special", care comemorează moartea atâtor tineri cu puțin peste douăzeci de ani. Francisc o amintește pe "femeia bătrână care privind ruinele de la Hiroshima", devastată de bomba nucleară, "cu resemnare sapiențială dar multă durere, cu acea resemnare tânguitoare pe care știu s-o trăiască femeile, pentru că este carisma lor, spunea: «Oamenii fac orice pentru a declara și a face un război și la sfârșit se distrug pe ei înșiși»".

"Acesta este războiul, ne distrugem pe noi înșine", comentează papa, "cu siguranță acea femei a pierdut copii și nepoți, avea o rană în inimă". Și avea lacrimile: "Dacă astăzi este o zi de speranță, astăzi este și o zi a lacrimilor". Lacrimi ca acelea pe care le vărsau soțiile și mamele care în timpul conflictelor mondiale ajungeau să primească o scrisoare însoțită de fraza tragică: "Dumneavoastră, doamnă, aveți onoarea că soțul a fost un erou al patriei; că fiii sunt eroi ai patriei". Lacrimi "pe care astăzi omenirea nu trebuie să le uite", remarcă papa Francisc, "de orgoliu al acestei omeniri care n-a învățat lecția și pare că nu vrea s-o învețe. Când de atâtea ori în istorie se gândesc să facă un război, sunt convinși că aduc o lume nouă, sunt convinși că fac o "primăvară". Și se ajunge într-o iarnă, urâtă, crudă, cu împărăția terorii și a morții".

Acesta este războiul și acesta este unicul său rod: "moartea". Despre viitor, despre tineri, despre "copii nevinovați". Papa invocă de la Dumnezeu "harul de a plânge" și invită să ne rugăm pentru multele, prea multele, victime care "mor în bătăliile de fiecare zi în acest «război pe bucățele»" care sfâșie lumea noastră.

După etapa de la Nettuno, papa Francisc a mers cu mașina la Mausoleul de la Fosse Ardeatine, loc simbol al rezistenței și al ororilor naziste-fasciste. Aici, la 24 martie 1944, au fost măcelărite 335 de persoane, civili, militari și prizonieri politici italieni, de către trupele de ocupație germane ca represalii pentru atentatul partizan la adresa soldaților germani din SS din via Rasella.

Și aici Francisc - al patrulea pontif care vizitează Mausoleul (ultimul a fost Benedict al XVI-lea la 27 martie 2011 concomitent cu aniversarea Rezistenței) - opune cuvintelor tăcerea și se reculege în rugăciune timp de câteva minuta în Grota în care a avut loc uciderea a "zece italieni pentru fiecare german mort", așa cum afirma sentința. Victima cea mai tânără (toți bărbați) avea 14 ani, cel mai bătrân era unul de 74 de ani.

Papa Francisc intră singur, parcurgând coridorul lung întunecat din piatră. Tăcerea intrării sale este întreruptă de aplauzele spontane ale credincioșilor adunați în piața Marzabotto, între care se evidențiază membrii Asociației naționale a familiilor italiene a martirilor căzuți pentru libertatea patriei (ANFIM) și diferite femei bătrâne, foarte emoționate, cărora papa le strânge mâinile. La sosirea sa, pe papa îl primesc comisarul de la "Onorcaduti" și directorul Mausoleului, rabinul șef de Roma, Riccardo Di Segni, și președintele comunității ebraice din Roma, Ruth Dufeghello.

Ajuns la Grotă, pontiful ascultă povestea acelui eveniment dramatic: bărbați, târâți cu mâinile și picioarele legate, uciși câte cinci cu un cartuș în ceafă și stivuiți unul deasupra altuia. Apoi își înclină capul în fața porții de fier care delimita locul execuțiilor și se roagă circa 4 minute; apoi schimbă câteva cuvinte cu rabinul Di Segni care îi explică faptul că din cei 335 de morți 75 erau evrei: "Totul împărtășit... Suntem împreună ca să amintim lucruri teribile care nu trebuie să se mai întâmple", spune Di Segni. Împreună, papa și rabinul merg în mausoleu unde sunt așezate mormintele victimelor; peste unele dintre ele Bergoglio pune un trandafir alb și, ca în cimitirul din Nettuno, merge cu pas lent pentru a citi numele inscripționate printre lespezi.

Pe rând, Di Segni și papa Francisc rostesc rugăciunile lor. Rugăciunea papei, scrisă pe o foaie păstrată în buzunar, se adresează "Dumnezeului celor 335 de bărbați măcelăriți aici, ale căror rămășițe pământești se odihnesc în aceste morminte": "Tu, Doamne, cunoști fețele lor și numele lor, pe toți, chiar și pe cei 12 necunoscuți de noi. Pentru tine nimeni n-a rămas necunoscut. Dumnezeul lui Isus, Tatăl nostru care ești în ceruri, grație Lui, răstignitul înviat, noi știm că nu ești Dumnezeul celor morți ci al celor vii și alianța ta este mai puternică decât moartea și garanție de înviere. Fă ca în acest loc consacrat amintirii celor căzuți pentru libertate și dreptate să ne scoatem încălțările egoismului și indiferenței și prin intermediul tufișului arzând din acest mausoleu să ascultăm în tăcere numele tău".

Urmează semnătura în Cartea de Onoare: "Acestea sunt roadele războiului: ură, moarte, răzbunare... Iartă-ne, Doamne", scrie papa Francisc. Care, după ce a plecat de la Fosse Ardeatine, încheie ziua sa de 2 noiembrie cu un alt moment de rugăciune. De data aceasta în Vatican, în Grotele din Bazilică, unde se odihnesc pontifii din trecut pe care-i comemorează în privat și tot în tăcere absolută.

(După Vatican Insider, 2 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat