Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a trăi ca adevărați fii

Prefața pontifului

Publicăm prefața Sfântului Părinte și o parte din concluziile capelanului închisorii din Padova la cartea Când vă rugați, spuneți Tatăl Nostru, publicată împreună de editurile Rizzoli și de Libreria Editrice Vaticana (Quando pregate dite Padre Nostro, Segrate, Citt? del Vaticano, 2017, 144 de pagini) apărută la 23 noiembrie.

"Tată": fără a spune, fără a simți acest cuvânt nu ne putem ruga. Pe cine îl rog? Pe Dumnezeu Atotputernicul? Prea departe, nu reușesc să-l simt aproape: nici Isus nu-l simțea. Pe cine îl rog? Pe Dumnezeul cosmic? Este la modă, în acest zile, a-l ruga pe Dumnezeul cosmic: este modalitatea politeistă tipică a unei culturi light...

Tu trebuie să-l rogi pe Tatăl! Este un cuvânt puternic, "tată". Tu trebuie să-l rogi pe cel care te-a generat, care ți-a dat viața. A dat-o tuturor, desigur; dar "toți" este prea anonim. Ți-a dat-o ție, mi-a dat-o mie. Și este și cel care te însoțește pe drumul tău: cunoaște toată viața ta, ceea ce este bun și ceea ce nu este așa de bun. Dacă nu începem rugăciunea cu acest cuvânt, spus nu de buze ci de inimă, nu putem să ne rugăm "creștinește". Avem un Tată. Foarte apropiat, care te îmbrățișează. Toate aceste neliniști, toate preocupările pe care le putem avea, să le lăsăm Tatălui: El știe ce avem nevoie. Dar în ce sens "Tată"? Tatăl meu? Nu: Tatăl nostru! Pentru că eu nu sunt fiu unic, nimeni dintre noi nu este fiu unic, și dacă nu pot să fiu frate, cu greu voi putea deveni fiu al acestui Tată, pentru că este un tată al tuturor.

Al meu, desigur, dar și al celorlalți, al fraților mei. Și dacă eu sunt în pace cu frații mei, nu-i pot spune Lui "Tată". Nu ne putem ruga cu dușmani în inimă, cu frați și dușmani în inimă. Nu este ușor, știu asta. "«Tată», eu nu pot spune «Tată», nu-mi vine". Este adevărat, înțeleg asta. "Nu pot spune «nostru», pentru că fratele meu, dușmanul meu mi-a făcut asta, aia și... Trebuie să meargă în iad, nu sunt de-ai mei!". Este adevărat, nu este ușor. Însă Isus ni l-a promis pe Duhul Sfânt: El este cel care ne învață, dinăuntru, din inimă, cum să spunem "Tată" și cum să spunem "nostru". Să cerem Duhului Sfânt ca să ne învețe să spunem "Tată" și să putem spune "nostru", făcând pace cu toți dușmanii noștri.

Această carte conține dialogul meu cu părintele Marco Pozza despre Tatăl nostru. Isus nu ne-a încredințat această rugăciune pentru ca să fie pur și simplu o formulă cu care să ne adresăm lui Dumnezeu: cu ea ne invită să ne adresăm Tatălui pentru a ne descoperi și a trăi ca adevărați fii ai săi și ca frați între noi. Isus ne arată ce înseamnă a fi iubiți de Tatăl și ne revelează că Tatăl dorește să reverse asupra noastră aceeași iubire pe care o are din veșnicie față de Fiul său.

Așadar, sper ca fiecare dintre noi, în timp ce spune "Tatăl nostru", tot mai mult să se descopere iubit, iertat, udat de roua Duhului Sfânt și astfel să fie capabil să iubească și să ierte la rândul său pe orice alt frate, pe orice altă soră. Astfel vom avea o idee despre ce este paradisul.

* * *

Acel zâmbet autentic

De Marco Pozza

Am pornit din închisoarea din Padova cu un pumn de cuvinte în mâini: acelea din Pater. Iadul închisorii este ținutul nostru de periferie, zâmbetul papei Francisc este mângâierea noastră. Când trenul încetinește, acel bun-venit al Cetății Eterne este un desen caraghios pe zidul unui viaduct: "Fără bază, uitați de înălțimi".

Este 4 august 2017. Trebuie să-l intervievez pe papa pentru o transmisiune televizată despre Tatăl nostru. Când, la "Sfânta Marta", liftul se deschide, papa este deja acolo: nicio bucurie, dintre cele care înveselesc inima, nu depășește faptul de a ști că ești așteptat: "Așază-te aici. Scoateți haina: este cald astăzi". Îi povestesc despre mine, despre ei: Enrico, Marzio, toți oameni furați, hoți. În acel hublou din "Sfânta Marta" îi duc emoția mută, afectul, râsul și zâmbetul saltimbancilor mei din închisoare. Revărs asupra lui, ca un fiu tatălui, istoria mea. El, cu fața destinsă, mă însoțește de aproape, mă încurajează: "Nu există har mai mare decât rușinea pentru propriile păcate, părinte Marco".

Pe masa papei sunt foile corespondenței noastre. Le descopăr îmbogățite cu notițe: mă bucur văzând cuvintele unui simplu preot conviețuind cu acelea mici și profetice ale unui papă.

"Hai", îmi spune. "Mai este puțin până la cinci, jos ne așteaptă. Cum facem conversația despre Tatăl nostru?". Îmi vine în mod spontan o propunere hazardată: să las acolo notițele și să improvizez.

Zâmbește. Este un zâmbet de tată, care exprimă autenticitate, ca pâinea. Când ne așezăm pentru a conversa, îmi dau seama că deja începusem de câtva timp.

Acel fapt de a-mi fi tată m-a pus în cele mai bune condiții pentru a ni-l povesti pe Tatăl nostru. La sfârșitul interviului, papa Francisc îmi pune în mână un cadou: "Ia: du-l acasă. Roagă-l atunci când ai neliniști". Este o statuetă de ghips a sfântului Iosif dormind. Este imaginea sa predilectă a tâmplarului care, unic între oameni, poate să se laude că l-a luat pe Dumnezeu ca ucenic de atelier. Că a fost tată al lui Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 24 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat