Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a cânta Te Deum

Cei nouăzeci de ani ai cardinalului decan

De cardinal Angelo Sodano

Cu ocazia împlinirii vârstei de nouăzeci de ani, cardinalul Angelo Sodano, decanul colegiului cardinalilor, a celebrat joi, 23 noiembrie 2017, Liturghia de mulțumire adusă Domnului în biserica "San Secondo", la Asti. Împreună cu cardinalul - a cărui omilie o publicăm în întregime - au concelebrat episcopul Francesco Ravinale, care a adresat un salut la începutul celebrării, și părintele paroh Giuseppe Gallo, cu cardinalul arhiepiscop emerit de Torino, Severino Poletto, episcopii de Susa, monseniorul Alfonso Badini Confalonieri, și de Ivrea, monseniorul Edoardo Aldo Cerrato, și episcopul emerit de Cuneo și Fossano, monseniorul Giuseppe Cavallotto, în afară de circa o sută de preoți. La liturgie au participat reprezentanțele celor mai mari autorități civile și ale tuturor asociațiilor și mișcărilor catolice din Dieceza de Asti.

În liturgie este un cântec care încă din primele secole răsună în comunitățile noastre: este cântecul Te Deum, care ne invită să-l lăudăm pe Dumnezeu în momente deosebite din viața noastră: "Noi te lăudăm ca Dumnezeul nostru, noi te proclamăm ca Domnul nostru!".

Astăzi pentru a cânta acest imn, eu m-a întors cu plăcere printre voi, într-o zi tipică din viața mea. Chiar astăzi, ca într-un film, trec prin fața mea multe date din viața mea, de când, chiar la 23 noiembrie 1927, mă nășteam la Isola d'Asti într-o familie căreia îi datorez atât de mult. După câteva zile îmi venea un alt mare dar, cel al botezului, care mă introducea în marea familie a fiilor lui Dumnezeu.

Apoi astăzi mă gândesc la toate darurile primite de la Domnul în perioada copilăriei și a tinereții, până la harul preoției, conferit mie de regretatul episcop de Asti, monseniorul Umberto Rossi, la 23 septembrie 1950.

Atunci a început viața mea sacerdotală, trecută mai întâi în iubita noastră dieceză de Asti și apoi în slujba Bisericii universale.

Apoi, când la începutul anului 1978, papa Paul al VI-lea de venerată amintire a voit să mă cheme la episcopat, am cerut și a obținut să fiu hirotonit episcop chiar aici, în această frumoasă biserică a noastră "San Secondo" și apoi de aici am plecat pentru diferitele misiuni prin lume, care treptat îmi erau încredințate.

Apoi a fost o surpriză pentru mine când papa Ioan Paul al II-lea a voit să mă recheme la Roma, drept colaborator al său în Secretariatul de Stat, conferindu-mi apoi nemeritata onoare de a face parte din colegiul cardinalilor.

Desigur, munca de birou este un pic diferită de aceea a celui care trudește direct în comunitățile noastre creștine, dar țineam cont de învățătura pe care sfântul Paul o dădea deja primilor creștini, așa cum citim în Prima Scrisoare către Corinteni: "Există diferite daruri, dar există același Duh. Sunt diferite slujiri, dar este același Domn. Sunt diferite lucrări, dar este același Dumnezeu care lucrează toate în toți" (12,4).

Acum, ajuns la vârsta de nouăzeci de ani, aș putea să repet rugăciunea despre care ne vorbește Evanghelia sfântului Luca, adică rugăciunea bătrânului Simeon, care după ce a putut să-l vadă pe Pruncul Isus a exclamat: "Acum slobozește-l pe slujitorul tău, Stăpâne, căci au văzut ochii mei mântuirea ta" (2,29).

Astăzi, la această rugăciune de mulțumire ne-au determinat cele două lecturi, care tocmai au fost proclamate. În prima lectură, apostolul Paul ne-a invitat "să cântăm lui Dumnezeu din inimă și cu recunoștință psalmi, imnuri și cântece spirituale". După aceea, în Evanghelie am ascultat celebrele cuvinte din Magnificat cu care Maria Preasfântă îi mulțumea Domnului pentru toate darurile primite. Și sunt cuvintele de mulțumire care astăzi izvorăsc și din inima mea: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnului și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu Mântuitorul meu".

Frați și surori în Domnul, terminând aceste cuvinte care mi-au izvorât din inimă, simt datoria de a adresa un salut și tuturor celor care astăzi n-au putut să fie aici cu noi, pentru că sunt bolnavi, obosiți, dezorientați, sau oricum încercați de dificultățile vieții. Lor aș vrea să le trimit de la acest altar un mesaj de speranță, spunându-le: "Voi nu sunteți singur, Domnul vă este mereu aproape". Și astăzi El ne reînnoiește invitația pe care a adresat-o contemporanilor săi: "Veniți la mine, voi toți care sunteți osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28).

Speranța creștină trebuie să ne susțină. Fără speranță nu se trăiește. Este ceea ce ne-a amintit recent papa Francisc într-un discurs al său în piața "Sfântul Petru", la 20 septembrie, spunând: "Gândește-te, acolo unde Dumnezeu te-a semănat, speră! Mereu speră. Nu te opri în fața nopții: amintește-ți că primul dușman de supus nu este în afara ta: este înăuntru. De aceea, nu acorda spațiu gândurilor amare, întunecate. Această lume este prima minune pe care Dumnezeu a făcut-o și Dumnezeu a pus în mâinile noastre harul de noi fapte minunate. Credința și speranța merg împreună. Crede în existența adevărurilor mai înalte și mai frumoase. Încrede-te în Dumnezeu Creatorul, în Duhul Sfânt care mișcă totul spre bine, în îmbrățișarea lui Cristos care așteaptă pe fiecare om la sfârșitul existenței sale; crede, El te așteaptă... Trăiește, iubește, visează, crede. Și, cu harul lui Dumnezeu, nu dispera niciodată" (cf. L'Osservatore Romano, 21 septembrie 2017).

Apoi, cu Cristos este mereu alături de noi mama sa Maria, pe care noi o invocăm ca "speranța noastră" în frumoasa rugăciune mariană Salve Regină.

Cu aceste cuvinte care mi-au ieșit din inimă vă salut pe toți cu fraternitate, având speranța să ne putem întâlni într-o zi împreună în patria veșnică a paradisului.

(După L'Osservatore Romano, 24 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat