Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Atentat la New York, cardinalul Dolan: "O violență fără sens"

"Orașul nostru și națiunea noastră sunt înmărmurite de un alt act de violență fără sens". Asta a spus cardinalul de New York, Timothy Dolan, comentând atacul terorist care ieri după-amiază (31 octombrie 2017) la Downtown Manhattan a provocat moartea a 8 persoane și rănirea altor 11.

Un bărbat de 29 de ani, Sayfullo Saipov, de naționalitate uzbecă, rezident în New Jersey, a secerat cu un pick-up de la cunoscuta firmă Home Depot, câțiva bicicliști chiar pe pista rezervată lor, înainte de a se ciocni de un autobuz de școală. Agresorul, împușcat la abdomen de poliție, în timp ce agita un pisto în aer inclusiv cu o altă armă de jucărie a fost supus unei intervenții chirurgicale și pentru moment pare în afara pericolului.

În timp ce continuă să reiasă detalii cu privire la dinamica atacului și la legăturile tânărului cu ISIS (câteva notițe scrise în arabă găsite aproape de furgonetă ar confirma asta), cardinalul Dolan a cerut "să se pună deoparte diferențe, religie, rasă sau etnice, sau convingeri politice pentru a fi împreună în credință și în iubire".

În nota acordată agenției Catholic News Service și preluată de agenția SIR, prelatul i-a încurajat pe toți "newyorkezii, oricare ar fi credința de apartenență, să-i susțină pe cei care sunt răniți, să se roage pentru cei morți și pentru familiile lor și să lucreze pentru un respect mai mare și o înțelegere mai mare între toți" în așa fel încât să se înfrângă "acțiuni așa de crude și nelegiuite".

La rândul său, președintele Conferinței Episcopilor din Statele Unite, cardinalul Daniel DiNardo, a reafirmat că "acest atac deliberat împotriva unor persoane nevinovate este un act oribil care apasă asupra tuturor inimilor noastre"; apoi a exprimat profunda sa părere de rău pentru că încă o dată "trebuie să înfruntăm aceste acțiuni de teroare". Gândul lui DiNardo s-a îndreptat și spre familiile și spre prietenii victimelor pe care-i asigură de apropiere și de rugăciuni: "Episcopii și toată Biserica sunt cu voi și cu cei dragi ai voștri și în timp ce forțele întunericului încearcă să ne ia speranța, noi rămânem fermi și curajoși în numele Domnului".

În conferința de presă care a urmat după agresiune, primarul de New York, Bill De Blasio, a definit "josnic atacul provocat împotriva civililor nevinovați". "Această acțiune - a afirmat el - vrea să aplece spiritul nostru, dar noi știm că newyorkezii sunt puternici și rezistenți și spiritul nostru nu va fi deplasat de un act de violență. Orașul a fost deja încercat și newyorkezii nu cedează în fața acestor tipuri de acțiuni". Atacul a avut loc la câteva străzi de locul atentatului din 11 septembrie 2001.

(După Vatican Insider, 1 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat