Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 noiembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Solemnitatea Tuturor Sfinților este sărbătoarea "noastră": nu pentru că suntem buni, ci pentru că sfințenia lui Dumnezeu a atins viața noastră. Sfinții nu sunt foto-modele perfecte, ci persoane străbătute de Dumnezeu. Putem să le asemănăm cu vitraliile din biserici, care fac să intre lumina în diferite tonalități de culoare. Sfinții sunt frații noștri și surorile noastre care au primit lumina lui Dumnezeu în inima lor și au transmis-o lumii, fiecare după propria "tonalitate". Însă toți au fost transparenți, au luptat pentru a elimina petele și întunecimile păcatului, așa încât să permită trecerea luminii delicate a lui Dumnezeu. Acesta este scopul vieții: a lăsa să treacă lumina lui Dumnezeu, precum și scopul vieții noastre.

De fapt, astăzi în Evanghelie, Isus se adresează discipolilor săi, nouă tuturor, spunându-ne "Fericiți" (Mt 5,3). Este cuvântul cu care începe predica sa, care este "evanghelie", veste bună pentru că este drumul fericirii. Cine este cu Isus este fericit. Fericirea nu constă în avea ceva sau în a deveni cineva, nu, fericirea adevărată este a fi cu Domnul și a trăi din iubire. Voi credeți asta? Fericirea nu constă în avea ceva sau în a deveni cineva; fericirea adevărată este a fi cu Domnul și a trăi din iubire. Credeți asta? Trebuie să mergem înainte, pentru a crede asta. Așadar, ingredientele pentru viața fericită se numesc fericiri: sunt fericiți cei simpli, cei umili care-i fac loc lui Dumnezeu, care știu să plângă pentru alții și pentru propriile greșeli, rămân blânzi, luptă pentru dreptate, sunt milostivi față de toți, păzesc curăția inimii, lucrează mereu pentru pace și rămân în bucurie, nu urăsc și, chiar și atunci când suferă, răspund la rău cu binele.

Iată fericirile. Nu cer gesturi ieșite din comun, nu sunt pentru super-oameni, ci pentru cel care trăiește încercările și trudele de fiecare zi, pentru noi. Așa sunt sfinții: respiră asemenea tuturor aerul poluat de rău care există în lume, dar pe drum nu pierd niciodată din vedere trasarea lui Isus, cea indicată în fericiri, care sunt ca harta vieții creștine. Astăzi este sărbătoarea celor care au ajuns la ținta indicată de această hartă: nu numai sfinții din calendar, ci atâția frați și surori "de la ușa vecină", pe care eventual i-am întâlnit și i-am cunoscut. Astăzi este o sărbătoare familiei, a atâtor persoane simple și ascunse care în realitate îl ajută pe Dumnezeu să ducă lumea înainte. Și există atâția, astăzi! Există atâția. Mulțumim acestor frați și surori necunoscuți care-l ajută pe Dumnezeu să ducă lumea înainte, care trăiesc printre noi; să-i salutăm pe toți cu aplauze!

Înainte de toate - spune prima fericire - sunt "săraci în duh" (Mt 5,3). Ce înseamnă? Că nu trăiesc pentru succes, putere și bani; știu că acela care adună comori pentru sine nu se îmbogățește în fața lui Dumnezeu (cf. Lc 12,21). În schimb cred că Domnul este comoara vieții și iubirea față de aproapele este singura sursă de câștig. Uneori suntem nemulțumiți pentru că ne lipsește ceva sau preocupați dacă nu suntem considerați așa cum am vrea; să ne amintim că nu aici este fericirea noastră, ci în Domnul și în iubire: numai cu El, numai iubind trăim fericiți.

În sfârșit aș vrea să citez o altă fericire, care nu se află în Evanghelie, ci la sfârșitul Bibliei și vorbește despre sfârșitul vieții: "Fericiți cei morți, cei care de acum mor în Domnul" (Ap 14,13). Mâine vom fi chemați să însoțim cu rugăciunea pe răposații noștri, pentru ca să se bucure pentru totdeauna de Domnul. Să ne amintim cu recunoștință de cei dragi ai noștri și să ne rugăm pentru ei.

Mama lui Dumnezeu, Regina sfinților și Poarta cerului, să mijlocească pentru drumul nostru de sfințenie și pentru cei dragi ai noștri care ne-au precedat și deja au plecat în patria cerească.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Sunt îndurerat din cauza atacurilor teroriste din aceste ultime zile în Somalia, Afganistan și ieri la New York. Deplorând aceste acte de violență, mă rog pentru cei răposați, pentru răniți și pentru rudele lor. Să-i cerem Domnul să convertească inimile teroriștilor și să elibereze lumea de ură și de nebunia ucigașă care abuzează de numele lui Dumnezeu pentru a semăna moarte.

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini din Italia și din diferite țări, îndeosebi pe cei care provin din Courbevoie (Franța) și Derry (Irlanda). Salut credincioșii din Terrasini, pe tinerii miruiți din Modena, Asociația "Angajarea este de folos".

Un salut special adresez participanților la Crosul Sfinților, promovat de Fundația "Don Bosco în lume" pentru a oferi o dimensiune de sărbătoare populară celebrării religioase a Tuturor Sfinților. Mulțumesc pentru inițiativa voastră frumoasă și pentru prezența voastră!

Mâine după-amiază voi merge la Cimitirul american din Nettuno și apoi la Fosse Ardeatine: vă cer să mă însoțiți cu rugăciunea în aceste două etape de comemorare și de rugăciune pentru victimele războiului și ale violenței. Războaiele nu produc altceva decât cimitire și moarte: iată pentru ce am voit să dau acest semn într-un moment în care umanitatea noastră pare că n-a învățat lecția sau că vrea s-o impună din nou.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă în compania spirituală a sfinților. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat