Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alături de săraci

Duminică, 15 octombrie, canonizarea lui Angelo din Acri

De Carlo Calloni

Postulator general al Fraților Minori Capucini

La 18 decembrie 1825, Leon al XII-lea îl beatifica pe venerabilul slujitor al lui Dumnezeu Angelo din Acri, cunoscut de toți ca "apostolul Calabriilor". Și duminică, 15 octombrie 2017, papa Francisc îl va proclama sfânt. Au trecut aproape două sute de ani. S-ar putea crede că este un fapt de arheologie, însă cine ar merge la Acri, în bazilica în care se păstrează rămășițele sale pământești, ar găsi o comunitate care se încredințează lui, îi cere ajutorul său pentru a merge pe calea reconcilierii, a dreptății și a iertării.

Luca Antonio Falcone s-a născut la 19 octombrie 1669 la Acri, pe atunci mic târg la poalele muntelui Sila, într-o familie cu umile condiții. A învățat primele noțiuni de gramatică de la un vecin și primele elemente ale învățăturii creștine, frecventând parohia "Sfântul Nicolae" și biserica de la conventul fraților capucini "Santa Maria degli Angeli". Devenind mai măricel, un unchi preot, părintele Domenico Errico, l-a îndreptat spre studiu în timp ce mama rămăsese văduvă prematur. În pragul celor douăzeci de ani, Luca Antonio, după ce a ascultat predica fratelui Antonio din Olivadi, s-a orientat să trăiască printre franciscanii capucini consacrarea sa. Însă parcursul s-a dovedit dificil: de două ori a lepădat haina călugărească părăsind noviciatul, descurajat de austeritatea regulii sau cedând în fața nostalgiei de mama pe care o lăsase în lacrimi. Totuși, la 12 noiembrie 1690, pentru a treia oară, Luca Antonio începea noviciatul în conventul din Belvedere Marittimo cu numele de Angelo d'Acri.

Impresionat de citirea faptelor fratelui Bernardo da Corleone (+ 1667) a cărui cauză de beatificare era în desfășurare, a înălțat o puternică implorare către Domnul pentru a fi ajutat în noul început. Și a fost ascultat. A depus voturile călugărești la 12 noiembrie 1691, a primit hirotonirea sacerdotală în domul din Cassano allo Jonio la 10 aprilie 1700, în ziua de Paști. Începutul slujirii sale de predicator în 1702, în biserica "San Giorgio Albanese", s-a dovedit un adevărat eșec așa încât a fugit de la pupitru descurajat. În fața crucii, fratele Angelo a ajuns la o decizie irevocabilă: de atunci înainte îl va predica numai "pe Cristos răstignit, dezbrăcat, departe de retorici bizare precum și de supunerea limbii toscane, ci numai cu graiul matern", repetând "pas cu pas" ceea ce Duhul Sfânt îi sugerea. Și a fost un succes.

Însă, conștient că predicatorul care nu se ocupă de păcătos este asemenea semănătorului care nu se îngrijește de seceriș, petrecea multe ore în confesional neîncetând vreodată să asculte și să ofere milostivirea divină. Era convins că, prin caritate, se puteau rezolva situațiile cele mai dificile și prin milostivire îi va fi mai ușor să-i readucă în harul lui Dumnezeu pe toți păcătoșii.

Iubirea sa față de cei săraci și față de cel care îndura nedreptăți l-a determinat de mai multe ori să facă apel la familia Sanseverino, de secole stăpâni de la Acri, să asculte revendicările juste ale populației pentru ca să fie respectate drepturile cele mai elementare. Fratelui Angelo îi stătea la inimă mântuirea integrală a omului, a celor umiliți în demnitatea lor și a celor care s-au îndepărtat de Dumnezeu. În ordinul capucinilor a fost ministru provincial neîncetând să-i cheme pe frați să trăiască în mod autentic, propunându-le cinci bijuterii prețioase: austeritatea, simplitatea, respectarea exactă a constituțiilor și a regulii, nevinovăția vieții și caritatea inepuizabilă. La 70 de ani, la 30 octombrie 1739, a murit în conventul din Acri cerând pentru întreaga Calabrie darurile cele mai frumoase: pacea și binele pentru toți.

Tânărul Luca Antonio, cu sinceritate în căutarea Domnului, în incertitudinile sale inițiale face să strălucească frumusețea și bunătatea de sentimente ale iubirii sincere pe care a avut-o față de mamă și față de unchi, dar în același timp revelează toată aspirația spre căutarea unei iubiri mai mari de dat. În această încercare învăța că numai în restituirea întregii existențe și a tot ceea ce a avut până atunci Domnului era posibil să dea un rezultat pozitiv căutării sale. Părintele matur Angelo, după eșecul primei experiențe pastorale s-a angajat într-o predică evanghelică și franciscană așa cum impunea capitolul al IX-lea din Regulă. Însă angajarea sa de predicare și de oferire concretă a îmbrățișării milostive a lui Dumnezeu nu putea să fie numai o teorie lăsând să fie călcate în picioare drepturile elementare ale omului. În fața condițiilor jalnice ale sărmanilor oameni n-a încetat să reproșeze pentru a chema la dreptate prin denunțarea scandalurilor bancare, a reducerilor arbitrare a salariilor, a taxelor vamale exorbitante pe cultivarea viermilor de mătase sau a confiscării nedrepte și violente de proprietăți. N-a încetat să îndemne la caritate cu gesturi concrete de ajutor. Și secretul focului de nestins pe care-l purta în el era meditarea zilnică a pătimirii lui Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 14 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat