Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Egipt, preot copt ucis la Cairo

De Giorgio Bernardelli

Creștinii din Egipt plâng încă o dată un martir propriu. Este vorba despre un preot copt, părintele Samaan Shehata, lovit mortal cu un cuțit mare astăzi în cartierul El-Marg, în periferia de nord din Cairo. Părintele Shehata desfășura slujirea sa la Beni Suef, în nordul Egiptului; însă se afla în aceste zile în capitală pentru o conferință la care a fost invitat.

Agresiunea a avut loc în timp ce se afla împreună cu un alt preot copt, părintele Benjamin Moftah. Cei doi călugări au coborât din mașina lor și îi aștepta un bărbat care a scos un cuțit mare lovindu-l pe părintele Shehata la cap și lăsându-l fără viață la pământ pe stradă. Și al doilea preot a fost rănit. După aceea agresorul a fugit, dar ar fi fost prins de forțele de securitate egiptene.

Cercetările sunt încă în desfășurare, dar dinamica face să se îndrepte spre o agresiune de matrice islamică, asemănătoare atacurilor petrecute în mod repetat în ultimele luni în marile orașe europene. Nu trebuie uitat că propaganda legată de jihadiști în Egipt n-a încetat niciodată să-i ia în vizor pe creștinii locali.

Cu această moarte copții plâng din nou o proprie victimă la Cairo, la zece luni de la atentatul la biserica "Sfinții Petru și Paul" în cartierul Abbassiya, care la 11 decembrie 2016 a lăsat în urma sa 25 de morți printre credincioșii care erau la celebrarea duminicală. În lunile următoare au venit după aceea măcelurile din Duminica Floriilor la Tanta și Alexandria și cel din mai împotriva unui convoi de pelerini care mergeau la o mănăstire, în regiunea deșertică Minya.

În acești ultimi ani în Egipt au fost deja alte două ucideri de preoți copți făcute de grupuri jihadiste: în iulie 2013, chiar în zilele violențelor care au urmat după depunerea președintelui islamist Mohammed Morsi, a fost ucis cu focuri de armă la Al Arish părintele Mina Aboud. Și tot în acest oraș din nordul Sinaiului a avut aceeași soartă anul trecut părintele Raphael Moussa. Cea de astăzi ar părea în schimb prima ucidere de acest gen făcută cu un atac cu armă albă în capitala egipteană.

(După Vatican Insider, 12 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat