Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Minunea cotidianului

De José Beltrán

Marți, 10 octombrie. Puigdemont întârzie discursul său în fața parlamentului din Catalonia. Mii de priviri sunt îndreptate spre ceea ce se întâmplă la Barcelona. Veronica nu știe nimic despre asta. Lumea nu privește la ea. Dar istoria sa ajunge astăzi la apogeul său special. Cu mai mare profunzime decât orice declarație, sau nu, de independență.

O capelă, la Getafe, în acea periferie reală și existențială care înconjoară Madridul. Ușa se deschide. Intră cu soțul său, se țin de mână. O jumătate de zâmbet. Percep pasul său un pic ezitant. Lent. Pasul celui care știe că se apropie de mister. "Am văzut mereu în ea pe anawin, pe săracii lui Iahve", șoptește mama Sacramento, superioară generală a calasanzienelor care îi însoțește până la altar. Se opresc, se oprește timpul.

Au trecut paisprezece ani de la acea zi în care Veronica a intrat în spitalul din Santiago de Cile. Este însărcinată, sângerează mult, trebuie să forțeze nașterea. Copilul său, în afara oricărui pericol. Ea, intră în comă. Trec zilele. Totul este pierdut. Decid să scoată aparatele din priză. Medicii îi telefonează acasă soțului său pentru ca să-i poată da ultimul salut. El, înainte de a face asta, decide să meargă cu copiii în capela școlii. Cu maica Patricia îl roagă împreună pe părintele Faustino, fondator al institutului calasanzian al Fiicelor Divinei Păstorițe. Om de știință și educator, acest scolopian din Galiția a trăit dedicându-se îngrijirii bolnavilor și sufletelor. "Pelaíto, ajut-o pe Veronica", imploră Pedro, mai mult cu afect decât cu descurajare. Rugăciunea sa, el încă nu știe, este ascultată. După câteva minute se schimbă semnele vitale ale Veronicăi. Sfârșitul acestei istorii se va scrie duminică, atunci când papa îl va proclama sfânt pe preotul om de știință și învățător.

Astăzi Veronica stă în fața trupului neputrezit al mijlocitorului său. O frază a lui Faustino se află sub sicriu: "Să-l lăsăm pe Dumnezeu să acționeze, pentru că va fi mai bine". Pare scrisă pentru ea. Lacrimi spontane în întâlnire. Ale sale. Și cele ale micului grup care o însoțește în capelă. Cu câteva bănci mai în spate, cineva este contagiat de emoție, cel care, cu o credință îmbătată de raționalitate, refuză să creadă în ceva nesperat, în ceea ce este invizibil ochilor, în tot ceea ce scapă de sub controlul său. Însă numai credința Veronicăi, mișcă, înduioșează, interpelează, interoghează.

Rugăciune. Tăcere. Ruptă numai de un mulțumesc spontan care iese din glasul său delicat: "Ajută-mă să învăț de la umilința ta, ca eu să merit darul pe care l-am primit, această nouă oportunitate de a fi vie". Din nou tăcere. Veronica și familia sa au nevoie de mai multă intimitate. Cer să rămână singuri în sanctuar. Numai ei și Faustino. Numai ei, în fața Dumnezeului vieții.

Ceilalți în afară. De cealaltă parte a peretelui, flash back-ul celorlalte cuvinte ale sale care răsună ca o formulă magică: "Minunile încă există. În fiecare zi sunt acolo, dar noi nu ne dăm seama de asta, continuăm să mergem ca și cum n-ar fi nimic. Faptul că răsare soarele, că există copacii, că putem respira, este o minune constantă. Dumnezeu există, este acolo".

Acele mici minuni. Acelea de fiecare zi. Imperceptibile. Dar cu certificat de autenticitate. Acelea care, mulțumire fie lui Dumnezeu, și prin mijlocirea noului sfânt, au loc prin mâinile celor care construiesc Împărăția. Calasanzienele și cei care împărtășesc misiunea lor. În casa familie din Buenos Aires, unde s-a țesut un viitor pentru copilele din Villa 1-11-14, și printre ele Tatiana, micuța pe care cardinalul Bergoglio o asista ca și cum ar fi nepoata sa. Sau la Futrù, în Camerun, unde nu se știe cum se înmulțesc pâinile și peștii pentru a duce înainte un laborator de promovare a femeilor. Sau în câmpiile din India, unde se consolidează o școală în stilul Míguez, "pentru ca nevinovăția inimii să nu se piardă în întunericul ignoranței". Sau la Getafe, unde există o bancă pentru studentul migrant, pentru cel care are o familie rănită, sau cel care nu știe cum să canalizeze hiperactivitatea sa. Este minunea zilnică a lui a educa, a căuta și a orienta. Știe asta Veronica. Știe asta Tatiana. Știe asta Faustino.

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat