Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Videomesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru cei 300 de ani de la găsirea imaginii Fecioarei Mame Aparecida (12 octombrie 2017)

Iubit popor brazilian,

Dragi cinstitori ai Stăpânei Noastre Aparecida, patroana Braziliei,

Salutul meu și binecuvântarea mea specială pentru voi toți care trăiți în Cristos Isus Anul Marian al Jubileului celor 300 de ani de la găsirea imaginii Fecioarei Mame Aparecida în apele fluviului Paraíba do Sul.

În 2013, cu ocazia primei mele călătorii apostolice internaționale, am avut bucuria și harul de a merge la sanctuarul de la Aparecida și să mă rog la picioarele Sfintei Fecioare Maria, încredințându-i pontificatul meu și amintind poporul brazilian cu primirea atât de călduroasă care vine din îmbrățișarea sa și din inima sa generoasă. În acea ocazie am manifestat și dorința mea de a fi cu voi în acest an jubiliar, însă viața unui papă nu este simplă. Pentru aceasta, am voit să-l numesc pe cardinalul Giovanni Battista Re delegat pontifical pentru celebrările din 12 octombrie. Lui i-am încredințat misiunea de a garanta astfel prezența papei printre voi!

Deși nu sunt prezent fizic, doresc, între timp, prin Rețeaua Aparecida de Comunicație, să manifest afectul meu pentru acest iubit popor, cinstitor al Mamei lui Isus. Ceea ce las aici sunt cuvinte simple, dar doresc ca să le primiți ca o îmbrățișare fraternă în acest moment de sărbătoare.

La Aparecida - și repet aici cuvintele pe care le-am rostit în 2013 la altarul din Sanctuarul Național - învățăm să păstrăm speranța, să ne lăsăm surprinși de Dumnezeu și să trăim în bucurie. Speranța, iubit popor brazilian, este virtutea care trebuie să impregneze inimile celor care cred, mai ales atunci când în jurul nostru situațiile de disperare par că vor să ne descurajeze. Nu vă lăsați învinși de descurajare, nu vă lăsați învinși de descurajare! Aveți încredere în Dumnezeu, aveți încredere în mijlocirea Mamei Noastre Aparecida. În sanctuarul de la Aparecida și în fiecare inimă cinstitoare a Mariei putem atinge speranța care se concretizează în experiența spiritualității, în generozitate, în solidaritate, în perseverență, în fraternitate, în bucurie, valori care, la rândul lor, își înfig rădăcinile lor mai profunde în credința creștină.

În 1717, chiar în momentul în care a ieșit din ape prin mâna acelor pescari, Fecioara Mamă Aparecida i-a inspirat să aibă încredere în Dumnezeu, care ne surprinde mereu. Pești din belșug, har răspândit în mod concret în viața celor care erau temători în fața puterilor constituite. Dumnezeu i-a surprins, pentru că Acela care ne-a creat în Iubirea infinită, ne surprinde mereu. Dumnezeu ne surprinde mereu!

În acest Jubileu în care sărbătorim cei 300 de ani ai acelei surprize a lui Dumnezeu, suntem invitați să fim bucuroși și recunoscători. "Bucurați-vă în Domnul, mereu" (Fil 4,4). Și această bucurie, care provine din inimile voastre, să poate da pe dinafară și să ajungă în fiecare colț al Braziliei, mai ales în periferiile geografice, sociale și existențiale, care atât de mult doresc o picătură de speranță. Simplul zâmbet al Mariei, pe care reușim să-l observăm în imaginea sa, să fie izvor al zâmbetului fiecăruia dintre voi în fața dificultăților vieții. Creștinul nu poate fi niciodată pesimist!

În sfârșit, mulțumesc poporului brazilian pentru rugăciunile pe care le îndreaptă zilnic pentru mine, mai ales în timpul celebrărilor sfintei Liturghii. Rugați-vă pentru papa și fiți siguri că papa se roagă mereu pentru voi. Împreună, de aproape și de departe, formăm Biserica, poporul lui Dumnezeu. De fiecare dată când colaborăm, chiar dacă în mod simplu și discret, la vestirea Evangheliei, devenim, ca Maria, autentici discipoli și misionari. Și astăzi Brazilia are nevoie de bărbați și femei care, plini de speranță și tari în credință, să fie martori ai faptului că iubirea, manifestată în solidaritate și în împărtășire, este mai puternică și luminoasă decât întunericul egoismului și al corupției.

Cu mare nostalgie de Brazilia, vă ofer Binecuvântarea Apostolică, cerând Stăpânei Noastre Aparecida ca să mijlocească pentru noi toți.

Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat