Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru educația tinerilor

Opera preotului scolopian spaniol Faustino Míguez care va fi canonizat la 15 octombrie

De Andrés Valencia Henao, postulator al cauzei

Un "om în ieșire", mereu deschis și atent să răspundă la chemarea lui Dumnezeu cu o fidelitate și o disponibilitate totale: acesta este profilul lui Faustino Míguez, preotul scolopian spaniol pe care papa Francisc îl canonizează duminică, 15 octombrie 2017, în Piața "Sfântul Petru".

S-a născut la 25 martie 1831, la Xamirás, mic sat din Galiția, care aparține la parohia Acebedo del Río, în provincia și dieceza de Orense. A fost botezat în biserica "San Jorge" în ziua următoare și i-a fost dat numele de Manuel. Era al patrulea copil al lui Benito Míguez și Maria González.

A avut norocul de a trăi și de a crește într-un mediu familial plin de afect, înrădăcinat într-o credință simplă dar în același timp adevărată și profundă.

Și-a însușit primele noțiuni în școala comunală din satul său și la vârsta de șaptesprezece ani a părăsit casa sa pentru a continua studiile la școala parohială de la sanctuarul Stăpânei Noastre a Minunilor, la Orense, la circa 35 kilometri de satul său natal. Acolo a început să studieze latină și litere. Încă din primul moment s-a dovedit un tânăr inteligent și asiduu.

Întâlnirea cu un preot scolopian a trezit în inima sa chemarea să fie apostol al copiilor și al tinerilor și să devină preot și învățător. Manuel a fost cucerit de Iosif Calasanzio și de opera sa.

A rămas trei ani în această școală superioară și după aceea a părăsit Galiția pentru a merge la Madrid, deși a trebuit să învingă rezistența părinților care aveau pentru el proiecte diferite. A intrat în noviciatul școlilor Pioase, în colegiul "San Fernando", la Madrid, la 5 decembrie 1850. Începutul acestei etape decisive în viața sa este revelat de schimbarea numelui: începând din acest moment se va numi Faustino al Întrupării.

A depus voturile solemne la 16 ianuarie 1853. A urmat studiile științifice, filozofice și teologice ale carierei scolopiene și a fost hirotonit preot la 19 martie 1856. După ce a terminat perioada formării, a fost trimis în noiembrie 1857 la prima fundație scolopiană la Guanabacoa (Cuba). Era cel mai tânăr dintre cei paisprezece călugări care formau comunitatea și care aparțineau celor patru provincii scolopiene din Spania. Cuba a lărgit orizontul lui Faustino, confrații l-au ajutat să cunoască mai bine școlile Pioase. Noile deprinderi și obiceiuri l-au făcut să înțeleagă importanța respectării altor realități. A predat în școala superioară, unde a învățat și utilitatea terapeutică a plantelor și experiența l-a convins de importanța practicii în învățământ. Aceste două activități au influențat în mod decisiv asupra vocației sale științifice și pedagogice.

După aceea a fost trimis în diferite comunități: Getafe, Celanova, Sanlúcar de Barrameda, El Escorial, Monforte de Lemos, din nou la Sanlúcar de Barrameda - unde a întemeiat institutul Calasanzio Fiicele Păstoriței Divine - și în sfârșit la Getafe, unde a petrecut ultimii ani ai vieții sale.

Faustino s-a dedicat timp de peste cincizeci de ani educației. A predat latină, istorie, algebră, retorică, geografie și istorie, agricultură, fizică și chimie, istorie naturală, igienă, franceză și a excelat în predarea științelor naturale.

Faustino, ca și Iosif Calasanzio, afirmă cu privire la educație că este vorba "despre lucrarea cea mai nobilă, cea mai mare și cea mai sublimă din lume pentru că îmbrățișează tot omul așa cum l-a conceput Dumnezeu. Este lucrarea divină, creația continuată; misiune de cel mai mare interes și de importanța cea mai decisivă pentru demnitatea și fericirea individului și a familiei și a întregii societăți".

Înclinația sa și iubirea sa față de cercetarea științifică au fost mereu unite cu vocația sa de educator. Încă de tânăr, s-a entuziasmat pentru botanică și pentru studiul proprietăților curative ale plantelor, unde după părerea lui "Providența a pus remediul la boli". A desfășurat această misiune ca o slujire adusă omenirii, deoarece cu elaborarea remediilor specifice el contribuia la eliberarea omului de durere și de boală.

În timpul celei de-a două șederi la Sanlúcar de Barrameda, deschis și atent la nevoile societății din timpul său, a descoperit situația de abandonare și de ignoranță în care trăiau femeile și a simțit nevoia de cineva care să le conducă, încă din copilărie, de-a lungul drumului promovării umane și creștine și le-a deschis orizonturi de cultură și de credință. Faustino a fost atent la asta, s-a lăsat interogat și, determinat de Duhul Sfânt, ca sfântul Iosif Calasanzio, a dat un răspuns. S-a convins că numai educația va permite femeilor "să ajungă să fie bune creștine, bune fiice, bune mame și membri utili ai societății".

Având certitudinea că inspirația pe care a simțit-o în inimă venea de la Dumnezeu, cu îngăduința superiorului său general și cu aprobarea arhiepiscopului de Sevilla, la 2 ianuarie 1885 a întemeiat institutul Calasanzio Fiice ale Divinei Păstorițe, la Sanlúcar de Barrameda (Cadice).

Această congregație, care urmează stilul pedagogic al lui Iosif Calasanzio, s-a născut pentru educația fetelor. Ea oferă o educație integrală care cuprinde formarea trupului, a inteligenței și a inimii; o completă promovare a femeii, luând în considerare importanța sa și influența sa în familie și în societate.

Obiectivul Fiicelor Divinei Păstorițe este plăsmuit în cuvintele fondatorului însuși: "A căuta suflete și a le îndrepta spre Dumnezeu cu toate mijloacele care sunt la îndemâna carității; însuflețite de un spirit apostolic și cu o abnegație fără limite, se vor pune alături de cei care vor avea nevoie de ele, deși își expun viața, fără alte arme decât cele ale carității, nici altă motivație decât gloria lui Dumnezeu".

A pus opera sub ocrotirea Mariei, Divina Păstoriță, modelul iubirii materne care îi însuflețea pe cei care cooperează în misiunea de evanghelizare a Bisericii prin intermediul educației.

Faustino a ajutat și a condus această mică familie, cu mare atenție și grijă. A avut norocul să vadă răspândindu-se congregația în diferite regiuni din Spania și să vadă plecând primele călugărițe spre America.

A murit la 8 martie 1925, la vârsta de 94 de ani, la Getafe, unde și-a petrecut ultimii 37 de ani ai vieții sale.

În omilia de la beatificare de la Roma, la 25 octombrie 1998, Ioan Paul al II-lea a spus: "În școală și pe stradă, în confesional și în laborator, părintele Faustino l-a arătat mereu pe Cristos care primește, care iartă și care încurajează. Exemplul său luminos format din rugăciune, studiu și apostolat se prelungește în mărturia fiicelor sale și a atâtor educatori care lucrează cu curaj și cu entuziasm pentru a imprima imaginea lui Isus în inteligența și în inima tineretului".

La 22 decembrie 2016, papa Francisc a autorizat Congregația Cauzelor Sfinților să promulge decretul în care se aprobă minunea care a avut loc prin mijlocirea sa în 2003.

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat