Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Schönborn: "Amoris laetitia este în linie cu Catehismul lui Wojtyła"

De Iacopo Scaramuzzi

Cu exortația sa apostolică despre familie Amoris laetitia, "papa Francisc este totalmente în linie cu Catehismul". Asta afirmă cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și figură-cheie a celor două Sinoade despre familie (2014-2015), într-un pasaj dintr-un interviu la Kathpress cu ocazia celor 25 de ani de la aprobarea Catehismului Bisericii Catolice din partea lui Ioan Paul al II-lea (11 octombrie 1992), text pentru care cardinalul a fost "secretar de redactare".

Schönborn, pe care papa l-a citat de mai multe ori ca referință teologică despre Amoris laetitia și care în lunile trecute a intervenit deja pentru a comenta dubiile ("dubia", în latină) îndreptate de patru cardinali spre exortația apostolică a papei despre familie, răspunde la o întrebare referitoare la faptul că ultimii 25 de ani au adus dezvoltări, de exemplu prin cele două sinoade despre familie, redescoperirea "Dumnezeului milostiv" și, întocmai, Amoris laetitia.

"Merită de notat - afirmă Schönborn - că partea a treia a Catehismului, care tratează despre morală, furnizează exact fundamentele pe care papa Francisc le valorizează în Amoris laetitia: el citează în mai multe rânduri Catehismul, secțiunea din Catehism despre morală, unde alături de formularea clară a normelor este îndreptate privirea și spre viața persoanei, spre natura condiționată a comportamentului umane, spre libertatea persoanei, spre responsabilitatea persoanei, spre condițiile de viață și spre situația concretă în care are loc acțiunea morală a persoanei. A fost un mare pas, aș spune aproape o cotitură, faptul că aici Catehismul a dedicat o atenție mai puternică subiectului care acționează concret, persoanei în acțiune, și nu numai obiectivității normelor".

"Cred că dezbaterea despre Amoris laetitia ar fi mult mai pașnică dacă criticii ar studia în mod aprofundat morala fundamentală din Catehism, care este orientată totalmente spre Toma de Aquino: adică, orice acțiune morală are loc într-o istorie, în istoria unei persoane concrete, cu specificurile, posibilitățile, premisele, circumstanțele de viață, limitele și posibilitățile propriei libertăți. A privi de aproape la ea și a o face vizibilă și perceptibilă ca spațiu vital concret în care trebuie să se realizeze idealul concret al căsătoriei creștine: acest lucru, cred eu, este contribuția importantă a exortației Amoris laetitia, care se întemeiază totalmente pe prima secțiune din partea a treia a Catehismului care tratează despre condițiile acțiunii umane. Sugerez cu putere - conclude arhiepiscopul de Viena - să se citească această parte a Catehismului ca introducere a exortației Amoris laetitia. În acest mod se va înțelege rapid că papa Francisc este totalmente în linie cu Catehismul".

În interviul la Kathpress Schönborn regretă între altele faptul că în lumea germanofonă persistă vechi prejudecăți în jurul Catehismului. Este un text, afirmă el, care "adesea - mulțumire fie lui Dumnezeu că nu peste tot - este privit un pic de sus în jos. Cu un pic de ironie și cu o prejudecată veche și repetată conform căreia este preconciliară. Însă însăși ideea catehismului nu este o idee preconciliară. Suntem în anul lui Luter. Marele succes al lui Luter a fost în mod categoric «Micul Catehism» precum și «Marele Catehism». Ideea genială a lui Luter a fost aceea de a rezuma credința în scurte declarații și apoi a o prezenta într-un catehism mai mare pentru cei care trebuiau să transmită credința în mod mai elaborat. Dar pentru ce în lumea germană catehismul nu mai este primit, pentru mine aparține de «Mysteria», secretele care nu se pot explica, dar mie îmi pare rău".

(După Vatican Insider, 11 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat