Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim, franciscani în sărbătoare pentru cei 800 de ani de prezență în Țara Sfântă

Era anul 1217 când primii frați franciscani au debarcat la Acri, conduși de fratele Ilie din Cortona. De atunci au trecut 800 de ani și frații sunt prezenți și astăzi în Țara Sfântă, dedicați păzirii locurilor creștinătății și sprijinirii populației locale. Tocmai pentru a celebra acest aniversar important, la 16-17-18 octombrie conventul franciscan "Sfântul Mântuitor", în orașul vechi Ierusalim, găzduiește conferințe și întâlniri cu raportori de excepție și figuri eminente din lumea creștină.

16 octombrie este ziua dedicată organizațiilor și instituțiilor care susțin multiplele activități ale Custodiei. După-amiază se va ține la "Sfântul Mântuitor" o ceremonie liturgică, prezidată de ministrul general al Ordinului Fraților Minori, fratele Michael Perry, care deschide celebrările aniversarului.

17 octombrie va fi ziua apogeu a celebrărilor, dată fiind și participarea unor personalități din lumea diplomatică și academică, precum și a reprezentanților religioși. Primul care va interveni va fi prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri, despre tema: "Rolul franciscanilor în Țara Sfântă". Printre conferințe este și una dedicată fratelui care a condus prima delegație franciscană, fratele Ilie din Cortona, și una despre munca prețioasă de descoperire și catalogare a fotografiilor din Siria, continuată de Custodie.

A treia zi, 18 octombrie, se va reflecta în schimb asupra semnificației frescelor din Bazilica Superioară "Sfântul Francisc" din Assisi, după care va urma o scurtă intervenție despre primele conventuri franciscane în Orientul Mijlociu. O copie a acestor fresce este în expoziție din mai la intrarea în Curia Custodiei. După-amiază este în program o liturghie cu vicarul general al Ordinului urmată de un concert pregătit de Institutul Muzical al Custodiei "Magnificat".

Celebrările pentru cei 800 de ani de prezență franciscană au început din iunie, când frații au mers într-un pelerinaj comemorativ special la Acri, loc al primei debarcări în 1217. Cele trei zile de conferințe și întâlniri în octombrie se inserează, deci, în acest an special care este 2017, care însă nu va marca sfârșitul celebrărilor. Obiectivul Custodiei din Țara Sfântă este acela de a realiza o serie de inițiative și în următorii doi ani, pentru a ajunge să comemoreze întâlnirea pe care părintele fondator al Ordinului, sfântul Francisc, a avut-o în 1219 cu sultanul Malek-El-Kamel la Damietta în Egipt.

"Ca franciscani, citim aceste opt secole ca o manifestare a Providenței, a fidelității și a bunătății lui Dumnezeu față de noi - explică părintele custode al Țării Sfinte, Francesco Patton -, pentru că a ales un instrument eclezial simplu și sărac, multicolor și uneori și un pic dezordonat cum suntem noi, pentru a duce înainte aici, nu istoria noastră, ci istoria Sa, care este mereu istorie de mântuire".

(După Vatican Insider, 10 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat