Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Hramul secundar al sanctuarul și pelerinajul persoanelor consacrate

"Venim, o, Preacurată, cu inimi iubitoare, să-ți punem fiecare o floare pe altar"... a fost cântul tuturor celor care au participat la pelerinajul încheierii Jubileului aparițiilor Fecioare Maria de la Fatima (1917-2017) și al hramului secundar al Sanctuarului de la Cacica "Regina Sfântului Rozariu".

Papa Francisc, pentru Centenarul aniversarii aparițiilor Sfintei Fecioarei Maria de la Fatima, Portugalia, așa cum știm, a decis să ofere ocazia de obținere a indulgenței plenare pentru întregul an aniversar, care a început la 27 noiembrie 2016 și se va încheia la 26 noiembrie 2017.

Referindu-se la acest centenar, episcopii noștri din țară, la întâlnirea de la Cluj din acest an, au discutat și despre celebrarea de către Biserica Catolică din România a Jubileului aparițiilor. Ca urmare, în perioada 13 mai - 13 octombrie 2017, în diecezele și eparhiile din țară au avut loc diferite inițiative și rugăciuni de consacrare Maicii Domnului, a țării noastre și a comunităților catolice.

Chiar duminică, 14 mai, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a avut loc întâlnirea anuală de formare a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași și deschiderea Jubileului aparițiilor.

Apoi, pentru a răspunde cât mai bine la această chemare a Bisericii, comunitățile noastre călugărești și parohiale din Dieceza de Iași au avut ocazia de a aprofunda în toată această perioadă "elementele principale ale spiritualității mesajului de la Fatima: adorarea Sfintei Treimi, centralitatea preasfântului sacrament al Euharistiei, chemarea la convertire, faptele de pocăință, dimensiunea mariană a credinței catolice, rugăciunea pentru convertirea păcătoșilor, pentru papa și pentru pacea în lume, ispășirea față de preasfânta inimă a lui Isus și inima neprihănită a Mariei, precum și solidaritatea fraternă".

Astfel, duminică, 8 octombrie 2017, a avut loc pelerinajul persoanelor consacrate din Dieceza de Iași împreună cu toate asociațiile mariane și în special cei înrolați în Armata Maicii Domnului, care au mers împreună din diferitele zone ale Diecezei, la sanctuarul diecezan de la Cacica, pentru a se uni în rugăciune cu toți cinstitorii Preacuratei și cu toți credincioșii care au binevoit să participe, pentru a o cinsti în chip deosebit pe Maica Domnului cu ocazia încheierii Centenarului Aparițiilor de la Fatima.

Programul pelerinajului s-a deschis în jurul orei 10.00 cu primirea pelerinilor la sanctuar, din partea părintelui Anton Mărăndescu, paroh de Cacica și rector al bazilicii, împreună cu confrații săi, urmând recitarea sfântului Rozariu, iar la ora 11.00 a avut loc celebrarea sfintei Liturghii prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și concelebrată de un mare număr de preoți din dieceză și din Polonia. În cadrul omiliei, episcopul a scos în evidență tripla motivație a acestui pelerinaj la icoana Maicii Domnului de la Cacica: hramul secundar al basilicii minor, Sfânta Fecioară Maria Regina Rozariului, încheierea Jubileului Aparițiilor Sfintei Fecioare Maria de la Fatima și celebrarea Jubileului de 100 de ani de la înființarea Armatei Maicii Domnului. Referindu-se la primul aspect, PS Aurel ne-a spus că Rozariul este o trăire a misterelor mântuirii împreună cu preacurata Fecioară Maria și este o laudă adusă lui Dumnezeu care ne-a mântuit prin Isus Cristos Fiul său cel care s-a născut, a pătimit, a murit și a înviat ca noi să avem viață. Este rugăciunea cea mai puternică prin care îl putem îndepărta pe Cel Rău în momentele de ispită. Rozariul este rugăciunea tuturor creștinilor, dar mai ales a sufletelor consacrate, a preoților și a seminariștilor; de aceea e necesar să-l recităm zilnic în comunitățile noastre religioase și parohiale.

Al doilea aspect pe care l-a subliniat episcopul Aurel a fost acela al rolului sfintei Fecioare Maria în viața Bisericii și în special în a celor consacrați prin profesarea voturilor religioase. "Maria este primul și cel mai perfect ucenic al lui Cristos, prin dăruirea sa totală și gratuită". Prin aparițiile și mesajele de la Fatima, Sfânta Fecioară devine portavoce care cheamă neîncetat la convertire iar rugăciunea devine armă împotriva războiului și violenței omului. Așadar misiunea profetică a Fátimei este de "a aminti Bisericii ceea ce ea este și ceea ce trebuie să continue să fie în lumea de astăzi plină de ură și violență, adică o comunitate care proclamă cerurile noi și pământul nou și pe care le așteaptă, și aproape le anticipează, tocmai scufundându-se în pliurile istoriei cu forța iubirii, pentru a schimba această istorie".

Cel de-al treilea aspect a scos în evidență prezența militanților Armatei Maicii Domnului care erau într-un număr foarte mare, peste 300 de persoane din diferite comunități. Deoarece tot anul acesta se celebrează și Jubileul celor 100 de ani de la înființarea Armatei Maicii Domnului, asociație publică internațională de drept pontifical, al cărei fondator este sfântul Maximilian Maria Kolbe, frate franciscan conventual polonez care, aflându-se la studii la Roma, împreună cu încă alți șase confrați, studenți ca și el, printre care și un român, Iosif M. Petru Pal, au voit să ia atitudine față de propaganda agresivă anticlericală și antireligioasă în vogă la acea vreme, implicându-se cu toate energiile lor printr-o ofensivă spirituală, propunând ca model și sursă de slujire pe Preacurata Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită. Acest cavaler neînfricat al Neprihănitei să fie pentru noi toți un exemplu grăitor de dăruire în slujirea aproapelui și iubire față de Dumnezeu și de Maica sa Sfântă.

La sfârșitul acestei solemne celebrări, PS Aurel ne-a felicitat pe toți pentru slujirea noastră "în via Domnului" și ne-a îndemnat să creștem în continuare în sfințenie, fiecare prin carisma îmbrățișată, adică de laic, de persoană consacrată, de preot sau episcop. Totodată ne-a transmis și salutul și binecuvântarea PS Petru Gherghel, episcop titular de Iași. Înainte de a împarte binecuvântarea sa, cu toții am reînnoit consacrarea noastră creștină la inima neprihănită a Mariei.

După pauza de prânz, moment de împărtășire fraternă, s-a continuat cu ora mariană după programul prestabilit.

Sr. Maria Luminița Antonică, din Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului", de la Siret, profesă solemnă chiar în ziua de 8 octombrie 2016, ne-a explicat valoarea Rozariului, precum și modalitatea de a ne ruga cât mai corect. Prezentându-ne misterele sfântului Rozariu în parte, ne-a învățat cum să ne rugăm Rozariul meditat. Astfel am reușit să ascultăm partea teoretică și să punem în practică această rugăciune atât de iubită de Mama noastră, Regina rozariului, recitând la final și Rozariul Divinei Îndurări.

La final, pr. Augustin Folner, OCarm., responsabilul Oficiului diecezan pentru Viața Consacrată, a mulțumit tuturor pentru numeroasa participare, iar comisiei diecezane pentru organizare.

Înainte de a acorda plecarea pelerinilor, pr. Anton Mărăndescu, rectorul sanctuarului, ne-a încurajat să fim tari în credință și în viața de zi cu zi, citând un text biblic din Cartea lui Iosue 1,6-9, după care a împărțit binecuvântarea sa.

Cu inima plină de bucurie, pentru această zi minunată, plină de har și de comuniune fraternă, și pentru că am putut obține indulgența plenară cu ocazia încheierii acestui jubileu sfânt, ne-am pornit cu toții spre casele și comunitățile noastre, preamărind-ul pe Dumnezeu cu cântări de laudă și mulțumire.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 octombrie: Cacica: Hramul secundar al sanctuarul și pelerinajul persoanelor consacrate

* * *

Cacica: Liturghia cu ocazia pelerinajului diecezan al persoanelor consacrate (8 octombrie 2017)


 


lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat