Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio lui Valentin, cerșetorul care a găsit casă la Gemelli

De Andrea Tornielli

Înmormântare cu episcopul Konrad Krajewski, elemozinerul papei, și o celebrare însoțită de cântarea multor prieteni. S-a întâmplat luni, 9 octombrie 2017, la Gemelii, pentru înmormântarea lui Valentin Sascu, român în vârstă de 48 de ani, mort pe neașteptate zilele trecute. Născut la Bacău în România, venit la Roma cu soția și fiica Alexandra, a lucrat ca agricultor. După aceea despărțirea de soție și boala l-a îndepărtat de cei dragi ai săi. A trăit îndelung pe stradă și a căzut în alcoolism. A găsit refugiu în Villetta della Misericordia - fostul sediu al rectoratului - pe care de anul trecut Policlinica Gemelli l-a readaptat pentru a găzdui circa douăzeci de cerșetori, continuând să-i asiste și din punct de vedere al îngrijirilor medicale.

"Valentin a mers cu noi mulți ani", a povestit la sfârșitul ritualului Gianna Iasilli, de la Comunitatea "Sfântul Egidiu", responsabilă de la Villetta. "O bucată de viață și de istorie împreună. În această istorie noi putem citi atâtea momente dificile, dar și atâtea pline de iubire și de recunoștință, fiecare ar vrea și ar putea să povestească vreunul. Îmi amintesc de 3 septembrie anul trecut, prima zi a deschiderii de la Villetta el era acolo așteptând fericit să intre într-o casă frumoasă și primitoare".

"Desigur că nu se simțea bine - a continuat ea - nimeni n-ar fi pariat pe viața sa și pe recuperarea sa, dar noi imediat am crezut și l-am primit cu simpatie, afect și speranță, păream niște înșelați, niște naivi, însă Domnul prin intermediul nostru l-a readus la viață, la sănătate și la un an frumos și plin de prietenie și de întâlniri".

Prima întâlnire cu Valentin este în urmă cu 17 ani. "Am fost mulți colegi ai săi de călătorie de când Comunitatea «Sfântul Egidiu» cu Massimo l-a întâlnit în anul 2000 la Pietralata în timpul împărțirii cinei, trăia într-o baracă aproape de metrou, mereu rezervat, cordial și respectuos".

"Până cu puține zile în urmă, moartea sa neașteptată ne-a lăsat increduli și un pic zbuciumați, când misterul morții l-a smuls din viață. Dar n-a murit în indiferență sau fără nume, ci cu demnitatea de fiu, de frate și de prieten și cu atâția prieteni care astăzi sunt aici pentru a-l saluta".

"Valentin - mai povestește Gianna Iasilli - om blând, cu ochii vii și strălucitori, avea mereu o jumătate de zâmbet imprimat pe față, blândețea lui Valentin era dezarmantă chiar și în momentele cele mai dificile când era cuprins de demonul alcoolului, niciodată vreun cuvânt nepotrivit, atâtea scuze și atâtea mulțumiri, mulțumirile lui era continue. Nu avea dușmani și ierta ofensele îndurate cu mare ușurință. Cerea iertare adesea, își dădea seama că eram preocupați de el când nu se întorcea seara pentru că nu reușea să meargă".

"Adesea cădea pe stradă, făcându-și răni și contuzii, se uda din cauza ploii, aluneca și noi îl căutam în locurile sale obișnuite și îl aduceam înapoi la Villetta, în schimb alteori îl însoțeau studenții din colegiul vecin, lucrători de la Gemelli sau lucrători de la 118, avea în buzunar numerele noastre de telefon și asta îl asigura mult".

Valentin, a mai spus responsabila de la Villetta, "era mulțumit că este căutat și primit în fiecare seară, era recunoscător pentru tot ceea ce primea, înainte de toate pentru acea casă unde se putea întoarce mereu, unde în fiecare seară era așteptat pentru a mânca, pentru a lua medicamentele, era îngrijit și putea să facă duș și chiar să-și spele rufele, ajutat mereu de vreun prieten".

"Am crezut în el și în blândețea sa - a încheiat Gianna - așa cum Domnul crede și visează cu privire la fiecare dintre noi, atâta afect, atâta grijă, atâta speranță n-au fost inutile, nu s-au pierdut. Spune Ben Sirah: "Înțelepciunea celui umil îl va face să țină capul sus și îl va face să șadă printre cei mari": suntem siguri că Valentin este așezat printre cei mari pentru că el umil și blând ne-a cucerit și suntem siguri că va cuceri și paradisul, pentru că Domnul Isus a ascuns acestea celor înțelepți și le-a revelat celor mici. Astăzi Valentin, împreună cu Isus, ne încurajează să luptăm bătălia frumoasă a vieții, pentru o umanitate mai bună, ne îndeamnă să fim uniți în iubire, aceasta este lupta începută cu Valentin, aceasta este victoria noastră".

(După Vatican Insider, 9 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat