Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Au fost regăsite în Libia trupurile copților înjunghiați de ISIS

De Giorgio Bernardelli

Poliția libiană a regăsit rămășițele pământești ale douăzeci și unu de creștini copți înjunghiați de ISIS pe coastele Mediteranei, în acela care a fost unul dintre cele mai tulburătoare episoade mediatice ale propagandei ororii. Imaginile combinezoanelor portocalii însângerate și ale trupurile acoperite ale victimelor - aliniate într-o zonă deșertică - au fost difuzate la 6 octombrie 2017 de Departamentul din Misurata. Regăsirea a avut loc puțin departe de zona de coastă apropiată de Hotel Mahary, la vest de Sirte, unde în ianuarie 2015 a avut loc masacrul. După câteva săptămâni - la 15 februarie - imaginea bărbaților cu combinezon portocaliu în genunchi, având fiecare în spatele său un milițian îmbrăcat în negru și cuțitul la gât, ar fi fost difuzată ca mesaj macabru al jihadiștilor, transmițându-se în grabă în mass-media din toată lumea. Imagini însoțite de amenințarea unei cuceriri iminente a Romei.

La doi ani și jumătate distanță regăsirea trupurilor era în aer de mai multe zile: de fapt, săptămâna trecută, asistentul procurorului general libian Al Sadiq al Saour, anunțând arestarea unui nou grup de milițieni din ISIS, a specificat că printre ei era și autorul materialului video cu creștinii înjunghiați. Și că în interogatorii acesta a indicat detaliile măcelului împreună cu locul unde au fost îngropați. Știrea a reaprins speranța familiilor victimelor de a avea rămășițele pământești ale celor dragi ai lor; însă, în același timp, nu au ascuns descumpănirea pentru un anunț mediatic grăbit, neînsoțit de o verificare cu privire a prezența efectivă a rămășițelor. Acum difuzarea imaginilor ar părea să alunge de acum orice îndoială.

Din cele douăzeci și unu de victime ale masacrului - muncitori constructori care lucrau într-un șantier din Sirte - numai douăzeci erau creștini egipteni; de fapt, împreună cu ei a fost ucis și un cetățean ghanez, Matthew Ayariga, care lucra împreună cu grupul (conform unora s-ar fi convertit tocmai văzând credința colegilor).

Datorită modalităților și reculului mediatic al imaginilor martiriului copților la Sirte a devenit un eveniment simbol pentru creștinii din Orientul Mijlociu: la numai o săptămână de distanță de la știrea despre măcel, papa copt Tawadros al II-lea anunțase deja înscrierea numelor lor în Synaxarium, cartea martirilor din Biserica coptă. Și data sărbătorii lor, 15 februarie, corespunde chiar zilei în care ISIS a difuzat materialul video al decapitării lor. Comemorarea este transmisă astăzi și de iconografia coptă, care îi reprezintă pe malul mării și cu haina portocalie, preluând chiar imaginea transmisă de jihadiști.

Treisprezece dintre muncitorii copți veneau din satul al-Our, în districtul Minya, în Nordul Egiptului. Și tocmai aici - din voința președintelui egiptean al Sisi - este în construcție o biserică intitulată comemorării lor. Lucrările sunt de acum aproape terminate și este așadar foarte probabil ca trupurile apărute din deșertul egiptean să aibă înmormântarea în interiorul ei, într-un loc destinat să devină un sanctuar al martirilor copți din secolul al XXI-lea.

(După Vatican Insider, 7 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat