Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa întâlnește în Vatican patriarhi și arhiepiscopi din Bisericile orientale

De luni 9 octombrie 2017 până joi 12 octombrie este convocată la Roma sesiunea plenară a Congregației pentru Bisericile Orientale cu tema: "La 100 de ani ai Congregației pentru Bisericile Orientale și 25 de ani ai Codului Canoanelor Bisericilor Orientale". La adunarea plenară vor lua parte, în afară de 17 cardinali și câțiva arhiepiscopi și episcopi ca membri ai Dicasterului, toți patriarhii, arhiepiscopii majori și mitropoliții sui iuris din Bisericile orientale catolice a căror viață se desfășoară în respectivele teritorii de origine. Locuri precum Siria, Irak, Egipt, Turcia, Liban, Iordania, Ucraina, Armenia, Etiopia și Eritreea care amintesc de numeroasele încercări și suferințe, datorită violenței, a războiului, dar și datorită provocărilor sărăciei sociale, lipsurilor sau fenomenelor migratoare masive.

Adunarea plenară va porni propriile reflecții de la drumul Dicasterului în acești o sută de ani, cu conștiința dobândită tot mai mare în sânul Bisericii catolice despre o identitate "unită și plurală". Îndeosebi se va opri asupra discernământului care duce la alegerile candidaților la episcopat, gestionarea bunurilor temporale, noile figuri juridice pentru îngrijirea pastorală a credincioșilor, misiunea ecumenică a Bisericilor orientale catolice, identitatea preoților și lucrările Comisiei Liturgice restabilite de papa Francisc în septembrie 2015. Lucrările se vor desfășura în Sala Bologna din Palatul Apostolic.

Chiar papa, luni 9 octombrie, la ora 12.00, va întâlni în privat pe patriarhi și pe arhiepiscopii majori, așa cum a făcut deja în noiembrie 2013 asemenea predecesorilor. Va fi vorba de un moment de ascultare și împărtășire, informează o notă a Congregației, în stilul demarat recent și pentru vizitele ad limina. Miercuri 11 octombrie, toți membrii adunării plenare și oficialii preoți și laici din Dicaster vor lua parte la audiența generală de miercuri din Piața "Sfântul Petru".

În schimb joi 12 octombrie, se va ține comemorarea solemnă unită a centenarului Congregației pentru Bisericile Orientale și a Institutului Pontifical Oriental: programul prevede un prim moment rezervat de vizită la Institutul Pontifical Oriental din partea papei, primit de superiorii Congregației, de patriarhi, de arhiepiscopii majori și mitropoliții sui iuris, de prepozitul general al Societății lui Isus, părintele Arturo Sosa Abascal, de părintele delegat pentru Casele din Roma, de rector, profesori, studenți, personal și binefăcători ai Institutului Pontifical Oriental.

Apoi papa va continua cu un grup mai restrâns în curte unde va binecuvânta un copac plantat cu ocazia centenarului și după lucrările de restructurare a complexului, înainte de a merge în Aula Magna unde îi va saluta pe binefăcătorii Institutului Pontifical Oriental și personalul auxiliar, după ce a încredințat Marelui Cancelar scrisoarea apostolică trimisă pentru comemorarea centenară. Francisc va inaugura pictura oferită de artistul Paul Mullaly, apoi se va întreține în cadru rezervat cu comunitatea iezuiților din Institut.

În continuare, la 10.15, se va ține o liturghie pentru centenar în bazilica "Santa Maria Maggiore", rezervată oaspeților invitați, la sfârșitul căreia papa se va întoarce în Vatican, în timp ce la Institutul Pontifical Oriental se va da citire scrisorii pontificale și se va declara deschis anul academic.

Cu ocazia centenarului Congregației, Oficiul Filatelic și Numismatic al Statului Cetății Vaticanului a emis un timbru comemorativ, în timp ce Dicasterul s-a îngrijit de publicarea unui Anuar în ediție specială care va fi dăruit în avanpremieră membrilor adunării plenare, care vor primi și ediția digitală a noii ediții a importantei opere "Orientul Catolic", care va ieși în versiune tipărită în noiembrie.

(După Vatican Insider, 8 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat