Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălțați: Întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor vincențiene din Dieceza de Iași

Întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, care activează în parohiile Diecezei de Iași, s-a desfășurat în ziua de 7 octombrie 2017, la Bălțați, organizator fiind Conferința "Coborârea Duhului Sfânt", de pe lângă Parohia Romano-Catolică "Coborârea Duhului Sfânt " din Bălțați, îndrumător spiritual, preot paroh Toni Mihăiță Cântaciu.

Au participat: Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Ana Doboș (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Paul Demișcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Petrică Rediu (Tomești "Fericitul Ieremia Valahul") și Marilena Bartic (Iași "Sfântul Anton de Padova"). De la Conferința Onești "Sfinții Petru și Paul", nu a reușit să ajungă nici un membru.

Doamna Eva Maria Peter, președinte național (Bocșa "Neprihănita Zămislire"), a fost coordonator al întâlnirii, care a avut ca temă: Vincențianul și susținerea din partea familiei sale".

În spirit de comuniune vincențiană ne-am bucurat de participarea doamnelor Mariana Pereși (Drobeta Turnu Severin "Neprihănita Zămislire") și Emilia Murar (Timișoara "Sfântul Gheorghe").

Întâlnirea a început cu rugăciunea specifică vincențienilor, urmată de mesajul de salut transmis de domnul Anton Dâscă, președinte al conferinței gazdă. A urmat cuvântul de salut din partea președintelui național, doamna Eva Maria Peter.

Părintele Pavel Chelaru, paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din Roman, ne-a introdus în tema spirituală a întâlnirii "Implicarea familiei vincențiene în activitatea conferinței". În rezumat, părintele amintindu-ne că familia este o instituție divină și umană, bazată pe un raport de iubire reciprocă totală, între un bărbat și o femeie, este o comuniune de persoane: soții, părinții, copiii, rudele, bazată pe o iubire autentică, familie ocrotită de Dumnezeu, care ascultă de Dumnezeu, care se încrede în Dumnezeu. Dacă lipsește iubirea familia nu poate trăi, nu poate crește și nu poate fi o comuniune de persoane. Amintind de cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea "Familie, devino ceea ce ești!", am fost îndemnați să însuflețim comuniunea familiei prin reflecții la cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune. Fără rugăciune construim o viață și o societate (o familie) fără Dumnezeu. Pentru ca slujirea omului (caritatea creștină) să fie trăită în familie după spiritul evangheliei, ea trebuie să ofere respect și dragoste fiecărui om, considerat mereu în demnitatea lui de persoană și fiu al lui Dumnezeu. Familia trebuie să formeze oameni pentru iubire și de a practica iubirea în toate raporturile pe care le au cu alții și să rămână deschisă comunității, fiind animată de sensul dreptății și de grija față de alții, precum și de datoria propriei responsabilități față de întreaga societate. Familia, deși alcătuită din mai multe persoane, nu este un simplu grup. Ea este comuniune de persoane: se pun în "comun" toate acele valori care fac din membrii familiei "un singur trup". Comuniunea deci înseamnă prietenie, ajutor reciproc, solidaritate, respect față de darurile personale ale celuilalt din familie, dar toate "spre binele comun" al familiei.

Așa este și familia vincențiană, așa este și conferința vincențiană!

A urmat prezentarea activităților din conferințe în scopul identificării de noi soluții pentru noile forme de sărăcie apărute în societatea contemporană, modalități de abordare și acțiune. Aceste discuții ne ajută pe fiecare în parte să găsim noi membrii și să vedem săracul de lângă noi.

Doamna Marilena Bartic, coordonator proiecte la nivel național și internațional, ne-a prezentat situația la zi a proiectelor care sunt în derulare și a insistat pe accesarea de proiecte de dezvoltare pentru a ajuta persoanele aflate în situații disperate.

Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea Rozariului și sfânta Liturghie, concelebrată, la care persoanele prezente au participat cu multă dăruire și însuflețire.

"Să înfăptuim lucrarea lui Dumnezeu și el o va înfăptui pe a noastră"
(Sfântul Vincențiu de Paul).

Adrian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Bălțați: Întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor vincențiene din Dieceza de Iași


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat